• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

19.10.2023

10:00

Upoznajte najfascinantnije kuće na svetu! Zbog nekih ćete pomisliti da ste u zemlji čuda, ali i zalutali u šume Amazonije (FOTO)

printscreen

Putovanja

Upoznajte najfascinantnije kuće na svetu! Zbog nekih ćete pomisliti da ste u zemlji čuda, ali i zalutali u šume Amazonije (FOTO)

Podeli vest

Mnoge građevine širom sveta svojom specifičnom i nadasve nesvakidašnjom arhitekturom, privlače milione turista.

U proteklih 55 godina, od leta ljubavi koje je započelo u San Francisku, mnoge karakteristike šezdesetih godina prošlog veka su nestale iz svakodnevnog života. Većina velikih gradova sada ima arhitekte koji pokazuju naklonost prema hrabrim bojama i uzorcima ili cenjenih elemenata prirode. Rezultat su različite psihodelične kuće širom sveta, obavijene neobičnim bojama koje vas navode da pomislite da nešto nije u redu.

Za neke ljude, ove kuće karakterisane zakrivljenim oblicima i živopisnim bojama nisu samo arhitektonska čuda, to su njihovi domovi. Neke od njih, poput Casa Orgánica u Meksiku i The Bloomhouse u Sjedinjenim Američkim Državama, ističu se organskim krivinama. Druge strukture, poput Reversible Destiny Lofts u Japanu i ikonične Casa Batlló u Španiji, imaju kaleidoskopske kvalitete koje vas asociraju na putovanje uz pomoć halucinogenih supstanci.

El Jardin, Santa Barbara, Kalifornija (dizajnirao Džef Šelton, 2014)

Arhitekta Džef Šelton nije sklon ograničenjima građevinskih propisa, pa uspeva da izgradi najšarenije kuće u Santa Barbari, istovremeno se pridržavajući stroge špansko-mavarske estetike grada. Rezultat je kuća El Jardin, psihodelična verzija južnošpanske arhitekture sa pogledom na Santa Barbara Rivijeru i planine Santa Ynez. Sa šarenim detaljima od stakla, talasastim gvožđem i ručno pravljenim pločicama, El Jardin je trijumf Seuss-ovskog stila.

Casa Batlló, Barselona, Španija (dizajnirao Antoni Gaudí, 1904)

Izvorno izgrađena 1877. godine, Casa Batlló je preuređena 1904. godine od strane španskog arhitekte Antonija Gaudíja – iako njegove čuvene građevine poput Park Güell-a i La Sagrada Familia često zasene manju kuću. Ipak, jasno je zašto se smatra jednim od Gaudíjevih modernističkih remek-dela: sa krovom u obliku zmajevog tela, blistavim mozaicima i vitražima, Casa Batlló je zaista fantastična. Danas nije stambena zgrada, već UNESCO-va svetska baština i obavezna destinacija za posetiti u Barseloni.

Foto: printscreen

 

 

Hundertwasserhaus, Beč, Austrija (dizajnirao
Fridensrajh Hundertvaser, 1985)

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Beču, Hundertwasserhaus je bio prvi arhitektonski poduhvat umetnika Friedensreich Hundertwassera. U saradnji sa arhitektom Josefom Krawinom, Hundertwasser je zamislio kuću koja je u interakciji sa prirodom. Danas je Hundertwasserhaus šareni dom sa naglašenim bojama, sastavljen od nagnutih linija i sjajnih mozaika, u vlasništvu gradske vlade Beča, koja je odgovorna za iznajmljivanje jedinica. Iako unutrašnjost nije dostupna turistima, Hundertwasser muzej je udaljen samo kratkom šetnjom.

Foto: printscreen

 

 

Casa Orgánica, Meksiko Siti, Meksiko (dizajnirao Havijer Senosiain, 1984)

Casa Orgánica je nastala iz uma arhitekte Javier-a Senosiain-a, koji je želeo da projektuje kuću sličnu prilagođenim strukturama iz ljudske istorije: pećinama, iglui i čak majčinom zagrljaju. Ali, nasuprot njenoj udobnoj, zemljanoj unutrašnjosti, kuća ima talasastu, šarenu plavozelenu fasadu prekrivenu živopisnom bougainvillea cvećem. Nalazi se nešto manje od sat vremena vožnje od Meksiko Sitija, i iako nije otvorena za javnost, Casa Orgánica nudi ture u trajanju od jednog sata.

Foto: printscreen

 

 

Palais Bulles, Théoule-sur-Mer, Francuska (dizajnirao Anti Lovag, 1984)

Kuća izgrađena za život na Marsu, nije iznenađujuće što je dizajner mode iz svemirskog doba, Pierre Cardin, odlučio da nastani Palais Bulles. Uz pogled na Kan, ova globularna kuća je spoj futurizma i organske arhitekture. Danas je ovaj šarmantni primorski dvorac privatni objekat dostupan za iznajmljivanje za sve, od venčanja do revija.

Foto: printscreen

 

 

El Alto Cholets, El Alto, Bolivija (dizajnirao Fredi Mamani Silvestre, 2005)

Nalaze se izvan prestonice La Paza, El Alto Cholets arhitekte Freddy-ja Mamani Silvestre-a predstavljaju povratak andske kulture. Ove živopisne, maksimalističke kuće – portmanteau reči „chalet“ i „chola“ – odaju počast autohtonim stanovnicima Bolivije i predstavljaju direktan otpor tradicionalnoj prigušenoj paleti i otkrivenoj cigli moderne bolivijske arhitekture. Cholets su višenamenske zgrade, pri čemu prvi sprat služi za poslovne aktivnosti, drugi kao prostor za događaje, a treći za stanovanje.

Foto: printscreen

 

 

Reversible Destiny Lofts, Tokio, Japan (dizajnirali Shusaku Arakava i Madeline Gins, 2005)

Možda prepoznate Reversible Destiny Lofts iz serije „Girls“, ali ova zgrada je mnogo više od šarene znamenitosti. Inspirisan i posvećen Helen Keller – neko ko je prema mišljenju dizajnera preokrenuo svoju sudbinu – ovaj kompleks stanova ima za cilj da pomogne stanarima da otključaju puni potencijal svojih čula zahvaljujući svojim živopisnim bojama i neobičnim oblicima. Srećom, i vi možete sebe ušuškati u ovom psihodeličnom ambijentu za 255 dolara noć.

Foto: printscreen

 

 

The Bloomhouse, Austin, Teksas (dizajnirali Dalton Blum i Čarls Harker, 1973)

Ova kuća u Austinu, koju su projektovale dvojica studenata arhitekture sa Univerziteta Teksas, je oda harmoničnom odnosu između ljudi i prirode. Krivine ove kuće izgrađene su od poliuretana i prekrivene su malterom kako bi imitirale tok elemenata – osim pravougaonih zadnjih vrata, u celoj kući ne postoji ni jedna prava linija. Kuća je spasena od propadanja 2017. godine, kada ju je obnovio bivši gradonačelnik West Lake Hills-a, Dave Claunch. Sada je ova kuća dostupna za iznajmljivanje tokom odmora, tako da i vi možete boraviti u njoj.

Foto: printscreen

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija