• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2024

18:00

Ovo se pitaju svi putnici! Razotkrivene misterije o sigurnosti prilikom letenja avionom

Shuterstock

Putovanja

Ovo se pitaju svi putnici! Razotkrivene misterije o sigurnosti prilikom letenja avionom

Podeli vest

Stručnjaci su odgovorili na najčešća pitanja putnika koja se odnose na mere bezbednosti u avionu.

Da li zaista treba da stavite režim rada u avionu na svoj mobilni telefon? Zašto navlačimo zavese u avionu prilikom poletanja i sletanja?

Na ova i mnoga druga pitanja putnika stručnjaci su dali odgovore.

Zašto morate da otvarate zavesu na prozoru prilikom poletanja i sletanja?

Razlozi možda nisu toliko očigledni, ali su veoma važni.

Poletanje i sletanje su najopasnije faze leta, a otvorene zavese omogućavaju stjuardesama i putnicima da odmah primete bilo kakve probleme - kao što je požar motora, kako bi mogli da upozore kokpit.

U slučaju hitne evakuacije, podignute zavese takođe omogućavaju posadi da vide da li je bezbedno koristiti izlaz i omogućava spoljnim zaposlenima da procene situaciju u kabini.

Foto: Shuterstock

 

 

Prigušivanje svetla tokom poletanja i sletanja

U slučaju prinudnog sletanja, avion bi mogao da uroni u mrak.

- Svetla su prigušena da bi se olakšao noćni vid u slučaju evakuacije - rekla je za "Euronews Travel" Džodi Džarvis, trener za bezbednost i hitne slučajeve.

Aklimatizacija posade i putnika na slabo osvetljenje osigurava da će moći jasnije da vide i brže da napuste avion, ako je to potrebno.

Foto: Shuterstock

 

 

Režim rada u avionu na mobilnom telefonu

Pre 2013. uređaji poput mobilnih telefona morali su da budu potpuno isključeni prilikom poletanja i sletanja. Ovo pravilo je uvedeno jer je bilo moguće da telefonski signali ometaju radio signale iz pilotske kabine i internu komunikaciju sa kontrolom letenja.

Sprovedena su rigorozna testiranja, a sistemi letenja su dizajnirani da prevaziđu ovu pretnju.

Ali pošto avio-kompanije rade sa dosta opreza, zahtev je donekle izmenjen.

Foto: Shuterstock

 

 

Naime, u međuvremenu je razvijen „avio-režim”, a putnici su zamoljeni da prilikom poletanja obavezno prebace svoje mobilne telefone na njega.

Uzimanje torbe (prtljaga) u hitnoj situaciji

Osim očigledne potrebe da se evakuišete što je brže moguće - tačnije u roku od 90 sekundi, postoje i drugi razlozi zbog kojih ne bi trebalo da zgrabite svoju torbu ili druge stvari tokom hitne evakuacije u avionu.

Tokom evakuacije, vaša torba bi mogla zauzeti prostor koji bi druga osoba mogla da koristi i mogla bi da se zapetlja, spotakne, udari ili ugrozi na drugi način.

Takođe je važno da putnici koji nose visoke potpetice skinu cipele tokom hitne evakuacije kako ne bi probili tobogan.

Takođe se ne preporučuje da nosite japanke tokom leta, jer bi vam one mogle otežati evakuaciju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15