• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.08.2024

12:00

Bajkovito ostrvo koje Grci čuvaju od znatiželjnih turista! Za ovaj raj znaju samo retki - prelepe mirne plaže i bogata istorija (VIDEO)

Shuterstock

Putovanja

Bajkovito ostrvo koje Grci čuvaju od znatiželjnih turista! Za ovaj raj znaju samo retki - prelepe mirne plaže i bogata istorija (VIDEO)

Podeli vest

Jedno malo ostvo pruža utočište od vrućine, posebno stanovnicima glavnog grada Grčke, jer se nalazi na oko sat vremena vožnje trajektom. Za njih je ostrvo Kea uvek bilo nešto poput oaze koja je pužala osveženje i mir.

Ostrvo Kea u obliku suze, ili "Tzia" kako ga zovu meštani, je u staogrčkoj mitologiji bilo poznato kao Hydroussa (vodeno ostrvo), zahvaljujući svojim bujnim izvorima koji hrane njegovu bujnu vegetaciju. Danas na ostrvu živi 2.500 ustanovnika u nizu uspavanih sela i zaselaka, ispresecanih modernim domovima imućnih Atinjana, koji dolaze da se osveže u kristalno čistoj vodi.

Kea, često zanemarena zbog popularnijih Kikladskh ostrva poput Mikonosa i Santorinija, krije u sebi jedinstveni šarm i autentičnost koje nisu česte u današnjem turistički preplavljenom svetu. Ovo ostrvo nudi mirno utočište za one koji žele da istraže tradicionalnu grčku kulturu, istoriju i prirodne lepote, a da pritom izbegnu gužve.

Glavni grad ostrva Loulida je pravi primer kikladske arhitekture. Bele kuće sa plavim prozorima, uske ulice i taverne koje nude domaće specijalitete stvaraju ambijent koji podseća na prošla vremena. Ovaj grad, smešten daleko od obale, bio je strateški postavljen kako bi bio zaštićen od piratskih napada, što mu je omogućilo da zadrži svoj tradicionalni karakter.

Na ostrvu se takođe nalaze i brojna arheološka nalazišta koja svedoče o bogatoj istoriji ostrva. Jedno od najpoznatijih nalazišta je drevni grad Karthea, koji datira iz klasičnog perioda i može se pohvaliti dobro očuvanim hramovima i drugim građevinama. Put do Karthee, iako zahtevan, nudi posetiocima priliku da vide prelepe pejzaže i urone u prošlost ovog mističnog ostrva.

Foto: Shuterstock

 

Pored istorije, Kea je poznata i po svojim prirodnim lepotama. Plaže na ostrvu su manje razvijene u poređenju sa onima na drugim kikladskim ostrvima, što im daje autentičnu i mirnu atmosferu. Plaže poput Koundouros i Otzias imaju kristalno čistu vodu i savršeno su mesto za opuštanje daleko od gužvi. Planinarenje je takođe popularna aktivnost na Keji, sa brojnim stazama koje vode kroz borove šume, preko brda i dolina, pružajući zapanjujuće poglede na Egejsko more.

Iako je blizu Atine, Kea je uspela da zadrži svoj tradicionalni karakter i ostane relativno netaknuta modernim turizmom. Ovo ostrvo privlači one koji traže mir, tišinu i autentično grčko iskustvo. Kea je destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, prirodne lepote i kulturno nasleđe, pružajući posetiocima osećaj povezanosti sa prošlošću i prirodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija