• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

02.09.2024

15:00

Balerina u Budvi krije jezivu priču! Meštani su je zatekli mrtvu na obali - godinama kasnije na tom mestu osvanula je skulptura

Shutterstock

Putovanja

Balerina u Budvi krije jezivu priču! Meštani su je zatekli mrtvu na obali - godinama kasnije na tom mestu osvanula je skulptura

Podeli vest

Simbol Budve, ali i Crnogorskog primorja već decenijama unazad jeste bronzana skulptura balerine, koja je najčešće viđana na svim razglednicama, fotografijama, magnetima i drugim uspomenama s Jadrana.

Posebna je po tome što, iako postavljena na kamenu na samoj obal,i ona odoleva olujama i burama i pravo je čudo. Osim turista, obožava je i lokalno staovništvo.

- Od kad znam za sebe znam i za ovu skulpturu Kupačice. Pre tri godine nezapamćeno nevreme ipak ju je odnelo u more i svi smo bili jako tužni, mislili smo da smo je izgubili. Međutim, nakon nekoliko dana pronađena je u moru, a našem oduševljenju ali i iznenađenju nije bilo kraja kada smo videli da je ona potpuno neoštećena. Nestvarno je izlivena bukvalno, a kad su je vratili gde uvek stoji, našoj sreći nije bilo kraja - kaže za Regionalnu novinsku informativnu agenciju RINA Budvanin Marko Peković.

Foto: Shuterstock

 

Za nastanak ove skulpture vezuju se i brojne legende, pa je lokalnom stanovništu čudesna kupačica, kako je još nazivaju, još bliža srcu. Veruje se da je nastala na mestu gde je davno stradala devojka iz Budve.

- Postoji priča o devojci i mornaru iz Budve koji su se mnogo voleli, ali nisu imali novca da počnu zajednički život. On je zato otplovio na dalek put koji je trebalo da mu donese mnogo novca, a ona je obećala da će ga čekati. Ostala mu je verna i svaki dan izlazila je na hrid sa koje se najbolje videla pučina i čekala da se na horizontu pojavi brod kojim će se njen dragi vratiti. To se nikada nije dogodilo i nikada u Budvi niko nije čuo ni reč o tome šta se dogodilo hrabrom mornaru. Njegova ljubljena čekala ga je godinama sve dok je jednog jutra meštani nisu zatekli mrtvu na obali. Godinama kasnije, na to mestu je, slučajno ili ne, postavljena upravo ova skulptura - prepričava Marko Peković priču koju je čuo od starijih.

Ova skulptura inače je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i na tom mestu se nalazi od 1965. godine. Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda, atletičarka i članica novosadskog Atletskog kluba "Vojvodina" koja je u tom trenutku imala samo 14 godina.

Osim ove skulpture u Budvi, vajar je napravio još nekoliko primeraka identičnih Balerina i mogla se videti u još nekoliko gradova bivše Jugoslavije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija