• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2024

18:00

U Rimu će uskoro početi da se naplaćuje obilazak najpoznatije fontane! Evo zbog čega

Shuterstock

Putovanja

U Rimu će uskoro početi da se naplaćuje obilazak najpoznatije fontane! Evo zbog čega

Podeli vest

Vlasti u Rimu najavile su da će uskoro početi da naplaćuju obilazak čuvene Fontane di Trevi zbog velikog broja turista, koji prave ogromnu gužvu.

Vlasti u Rimu navele su da je najveći problem veliki broj turista kod Fontane di Trevi i stalna gužva. To onemogućava ljudima da čuvenu fontanu u centru Rima vide kako treba.

Foto: Shuterstock

 

Kupanje u fontani i točenje vode

Navedeno je i da je problem ponašanje turista. Tako je prošlog leta jedna žena šokirala stanovnike Rima  popevši se u legendarnu fontanu da bi napunila flašu vode.

Neki su čak pokušali da uđu i fontanu i kupaju se u njoj, kao što to čini glumica Anita Ekberg u slavnom filmu „La Dolce Vita”.

Turisti koji su to radili platili su veliku novčanu kaznu.

Foto: Shutterstock

 

 

Ulaznice za fontanu

Zbog toga, turistički zvaničnici u Romu očajnički pokušavaju da obuzdaju prekomernu posetu legendarnoj atrakciji.

Naveli su  da će uvesti ulaznice za Fontanu di Trevi, kao i da će omogućiti njihovu rezervaciju unapred.

Turistički funkcioner Alesandro Onorato istakao je da će cena ulaza biti simbolična i da može da se uporedi sa sumom koju mnogi posetioci ubacuju u svetski poznatu fontanu želja.

Naime, običaj je da se u Fontanu di Trevi bacaju novčići, a grad Rim na taj način prikupi više od milion evra godišnje. 

Foto: Shuterstock

 

 

Onoratovu ideju podržao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtijeri.

- Moramo da sprečimo, posebno u gradu umetnosti kao što je Rim, da previše turista naškodi turističkom iskustvu i samom gradu. Moramo da se potrudimo da turisti ne doživljavaju stalno haos, kao i da građani Rima mogu da nastave da žive u centru grada - rekao je Onorato, prenosi NewYorkPost.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)
Društvo

Đedovićeva i Gojkovićeva podelile sjajne vesti! Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici! (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa predsednicom Pokrajinske vlade AP Vojvodine Majom Gojković i tom prilikom istakla da su Vojvodina i Novi Sad važni energetski centri s obzirom da su naftna industrija, gasna skladišta, kao i veliki deo energetskih kompanija u ovom delu naše zemlje i da je usaglašeno delovanje ministarstva i Pokrajinske vlade od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetskog sektora.

11.09.2024

17:29

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35