• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.10.2024

17:30

Otkrivena misterija napuštenog zamka u Francuskoj! Evo kakve veze ima sa potonućem Titanika (VIDEO)

Shuterstock

Putovanja

Otkrivena misterija napuštenog zamka u Francuskoj! Evo kakve veze ima sa potonućem Titanika (VIDEO)

Podeli vest

Zamak u centralnoj Francuskoj, koji je zamrznut u vremenu, pripadao je čoveku koji je stradao na čuvenom brodu Titanik, 1912. godine.

Zapušteni zamak datira iz 19. veka, a nalazi se u okrugu Nijevr, u centralnoj Francuskoj.

Poslednjih godina, obilaze ga brojni urbani istraživači, dok njihovi snimci otkrivaju opremljene sobe sa starinskim tepisima i nameštajem, umetničkim delima, posuđem, dečjim igračkama...

Jedan od njih je snimio video i objavio ga na TikToku, objasnivši šta se dogodilo sa ovim zamkom i njegovim vlasnikom. 

 

@deserted_places exploring the castle of the victims of the titanic! 🤩 @Ramy IG:pimpmycamel #abandonedplaces #abandonedhouse #abandoned #cave #fyp #horrortok #viral ♬ original sound - Deserted.places

 

U videu je predstavljena unutrašnjost luksuznog zamka, prekrivena debelim slojem prašine.  Prikazane su prostrane sobe, hodnici i stepeništa, opremljena kuhinja, radna soba prepuna knjiga...

Navedeno je da je dvorac nekada bio u vlasništvu norveškog biznismena Engelharta Kornelijusa Ostbija, koji je zaslužan za njegovu luksuznu transformaciju.

Zamak je izgrađen 1868. godine, a Engelhart Kornelijus Ostbi ga je kupio 1898. godine. Živeo je u zamku sa svojom ženom Lizi i njihovo petoro dece do kasnih 1900-ih. Ostbijeva žena umrla je 1899. godine, 13 godina pre nego što je Titanik potonuo.

Foto: Shuterstock

Titanik

Engelhart (64) i njegova ćerka Helen (22) putovali su prvom klasom na Titaniku, pošto su se ukrcali u Šerburu. Svako je imao svoju kabinu, gde su se nalazili kada je brod udario u santu leda.

Uplašeni i zbunjeni, popeli su se u čamac za spasavanje. Međutim, Engelhart se vratio u kabinu da uzme topliju odeću i tada ga je ćerka poslednji put videla živog.

Prisećajući se tragičnog potonuća Titanika, koji je gledala iz čamca za spasavanje, Helen je kasnije rekla:

 - Nije bilo panike. Ali na samom kraju, mogli smo da vidimo i čujemo da ljudi na brodu shvataju da nemaju gde da odu. Kada je brod počeo da stoji na kraju, začuli smo veliku tutnjavu, zveckanje kao da se u brodu sve kida sa sidrišta. Odjednom je to stalo i brod se uspravio kao strela i počeo da tone.

Foto: profimedia

Titanik

Engelhartovo telo je kasnije pronađeno i transportovano u američki grad Providens, gde su živeli drugi članovi njegove porodice. Tamo je sahranjen 11. maja 1912. godine.

Preživela ćerka je preuzela deo očevog biznisa i vratila se u Ameriku. 

Ostatak svog života provela je na Rod Ajlendu. Nikada nije posetila zamak u Francuskoj. Umrla je 15. maja 1978. u 88. godini i sahranjena blizu svog oca u Svon Pointu u Providensu, prenosi Express.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Islamistička Bosna očajna, Marinika im je slamka spasa: Besomučno napali Brnabićevu, ovo im nije trebalo! (FOTO)
Politika

Islamistička Bosna očajna, Marinika im je slamka spasa: Besomučno napali Brnabićevu, ovo im nije trebalo! (FOTO)

Islamistička "Slobodna Bosna", poznata po utemeljenim mrziteljskim tekstovima o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, ne prestaje da propagira besmisleni narativ, a sada je "na tapetu" bila i Ana Brnabić - Predsednica Skupštine Srbije - koja je imala validan odgovor na stav poslanika Pavla Grbovića tokom javne debate, koji je bio i više nego zabrinjavajuć, a ticao se takozvanog genocida u Srebrenici.

10.10.2024

18:44 >> 18:47

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!
Srbija

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

10.10.2024

13:21