• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

21.03.2025

17:40

Starinski recept za mladenčiće! Za dug i srećan brak sve mlade u Srbiji večeras prave ovaj kolač

Shuterstock

Recepti

Starinski recept za mladenčiće! Za dug i srećan brak sve mlade u Srbiji večeras prave ovaj kolač

Podeli vest

Tradicionalni mladenčići trebalo bi da se se zamese veče pre Mladenaca ili u zoru na sam dan praznika, a simbolizuju srećan brak.

Srpska pravoslavna crkva i njeni verenici tradicionalno 22. marta slave Mladence, odnosno praznik posvećen četrdesetorici Mučenika Sevastijskih koji su stradali za hrišćanstvo 320. godine.

Ovaj dan slave mladi supružnici, koji otvaraju vrata svog porodičnog doma za goste. To, naravno, podrazumeva bogato posluženje, a obavezan deo trpeze na Mladence su mladenčići - kolači koji se mese veče pred Mladence ili u ranu zoru na sam dan praznika.

Zašto se prave mladenčići?

Slatki kolači koji su simbol Mladenaca simbol su srećnog braka i trebalo bi da prizovu da on traje dugo i da, zahvaljujući medu, obaveznom sastojku mladenčića bude sladak.

Sam med je i te kako zastupljen u srpskoj narodnoj tradiciji i običajima, još od vremena starih Slovena.

Kako se prave mladenčići

Sastojci:

  • 900 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • manja količina mlake vode (za kvasac i šećer)
  • 400 ml kisele vode
  • 200 ml ulja
  • 100 grama šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 limun - potrebni su i sok i rendana kora
  • med po ukusu

Foto: Shuterstock

mladenčići

Priprema:

U dublju činiju sipajte malo mlake vode, a zatim u to izmrvite svež kvasac i razmutite. Ostavite pokriveno da odstoji oko 10 minuta. Potom dodajte kiselu vodu, a zatim i ulje, šećer, med po ukusu, limunov sok i rendanu koru limuna.

Nakon toga, malo po malo dodajte brašno sve dok ne budete zadovoljni gustinom. Testo ne treba da bude ni suviše mekano ni pretvrdo.

Ostavite da odstoji i nadođe najmanje pola sata, a idealno je da narasta preko noći. Zatim premesite, razvucite testo oklagijom, pa čašom vadite okrugle oblike kao krofnice. Čačkalicom izbockajte na više mesta, pa namažite mlakom vodom u kojoj se razmutili šećer.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.

Ispečene mladenčiće premažite medom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Gotovo?! Vlahović dobija novog trenera, Hrvat menja Motu!
Fudbal

Gotovo?! Vlahović dobija novog trenera, Hrvat menja Motu!

Dušan Vlahović dobija novog trenera u slavnom torinskom klubu? Prema informacijama poznatog fudbalskog insajdera Fabricija Romana, Juventus obavlja poslednje formalnosti pre nego što na mesto glavnog trenera predstavi Hrvata Igora Tudora.

23.03.2025

14:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set