• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

25.03.2025

12:20

Čuvene žerbo kocke po starom receptu naših domaćica! Bogat ukus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Shuterstock

Recepti

Čuvene žerbo kocke po starom receptu naših domaćica! Bogat ukus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Podeli vest

Starinski recept za čuvene žerbo kocke i to u posnoj varijanti koja je idealna za dane Vaskršnjeg posta.

Žerbo kocke su starinski kolač koji potiče iz Mađarske. Ime je dobio po poznatoj poslastičarnici Gerbeaud u Budimpešti. Prave se od tankih kora između kojih se slaže fil od mlevenih oraha, šećera i džema od kajsije, a na kraju se sve preliva glazura od čokolade.

Njihova specifičnost je u bogatom ukusu i savršenom balansu između orašaste note, voćne svežine i čokoladne slasti. Što duže stoji to je lepši, jer kore omekšaju i svi ukusi se lepo sjedine.

Foto: Shuterstock

 

Žerbo kocke su postale popularne u Srbiji tokom 20. veka, verovatno u periodu između dva svetska rata, kada su mađarske i austrougarske poslastice bile veoma cenjene u našim krajevima. Njegova jednostavna, a raskošna kombinacija ukusa učinila ga je nezaobilaznim na trpezama širom bivše Jugoslavije.

Danas su Žerbo kocke i jedan od klasika domaće kuhinje koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.  

Sastojci:

  • 250 ml kisele vode
  • 500 g mekog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 230 ml ulja
  • 400 g šećera
  • 300 g oraha
  • pekmez od kajsija
  • 150 g posne čokolade za kuvanje

Priprema:

U mlaku kiselu vodu dodajte suvi kvasac, kašiku brašna i kašiku šećera, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta. U činiju sipajte 350 grama brašna, pa dodajte aktivirani kvasac i zamesite testo. Tokom mešenja dodajte preostalo brašno da bi testo bilo glatko, kao i 200 mililtara ulja. Umešeno testo ostavite pola sata da odstoji. Sameljite orahe pomešajte sa šećerom i ostavite sa strane. 

Nadošlo testo podelite na četiri dela. Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jedan deo testa, pa ga razvucite oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći kolač. Tepsiju podmažite uljem, pospite brašnom, pa spustite prvi deo testa, lagano ga izbockajte viljuškom, pa ga premažite pekmezom od kajsija. Preko pekmeza pospite mešavinu oraha i šećera, pa odozgo stavite drugu razvučenu koricu. Nastavite da ređate kolač na isti način: koricu izbockajte, premažite je pekmezom od kasija, pa odozgo sipajte orahe sa šećerom. Samo poslednju koricu žerboa nemojte ni bockati, ni premazivati pekmezom.

Foto: Shuterstock

 

Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, odnosno dok gornja korica blago porumeni. Kad se kolač ohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom.

Glazura:

U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu posnu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se ulje i čokolada sjedine prelijte ih preko kolača i ostavite da se stegne, pa sutradan secite na kocke i služite. Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Plenumi su političke skupštine, a studenti samo paravan! Profesor Petrov ogolio ekstremiste
Politika

Plenumi su političke skupštine, a studenti samo paravan! Profesor Petrov ogolio ekstremiste

U emisiji "Usijanje" koja se emituje na Kurir televiziji vodila se žustra debata o višemesečnim studentskim blokadama, ulozi plenuma, političkim uplivima u akademsku zajednicu i dijalogu koji je konačno pokrenut između predstavnika vlasti i rektora. Gosti emisije bili su publicista Saša Gajović, analitičar Ibro Ibrahimović, narodni poslanik Dejan Bulatović, kao i prof. dr Vladan Petrov, koji se uključio putem Vibera.

22.04.2025

22:23

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Ovo su bile poslednje reči pape Franje! Obratio se svom bolničaru!
Planeta

Ovo su bile poslednje reči pape Franje! Obratio se svom bolničaru!

Među poslednjim rečima pape Franje bile su one kojima je izrazio zahvalnost svom ličnom bolničaru Masimilijanu Strapetiju koji ga je ohrabrio da još jednom u svom papamobilu prošeta u nedelju po trgu Svetog Petra, posle uskršnje mise i govora Urbi et Orbi koji ove godine nije on pročitao.

22.04.2025

22:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set