• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

25.11.2024

18:00

Recept za posne žerbo kocke! Spoj oraha i pekmeza koji se topi u ustima

Shutterstock

Recepti

Recept za posne žerbo kocke! Spoj oraha i pekmeza koji se topi u ustima

Podeli vest

Žerbo kocke, klasik mađarske kuhinje, u posnoj varijanti osvajaju spojem oraha, pekmeza od kajsija i čokolade! Ova poslastica je nezaobilazan deo slavskih trpeza, a priprema je jednostavnija nego što mislite.

Žerbo kocke, poznate i kao žerbo kolač ili štanglice, jedan su od najpoznatijih mađarskih slatkiša. Ovaj desert nosi ime po čuvenoj poslastičarnici "Gerbeaud," smeštenoj na trgu Voršomarti u srcu Budimpešte.

Poslastičarnicu je osnovao Henrik Kugler davne 1858. godine, a kolač se brzo proširio izvan granica Mađarske, postajući nezaobilazni deo slavskih trpeza. Tokom vremena nastali su brojni recepti za ovu poslasticu, od kojih su mnogi prilagođeni posnim varijantama.

Mi vam donosimo recept za posne žerbo kocke – ukusni spoj hrskavih oraha i sočnog pekmeza od kajsija, prekriven tankim slojem čokolade. Ove kocke ne samo da osvajaju na prvi zalogaj, već su i prava poslastica za svaku priliku!

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml obične vode
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 200 ml ulja
  • 500 g mekog brašna

fil: 

  • 250 g oraha
  • 250 g šećera
  • 1/2 tegle džema od kajsija ili šljiva
  • 200 g čokolade za glazuru
  • 3-4 kašike ulja za glazuru

Priprema:

Običnu vodu zagrejte, dodajte šećer i kvasac i pustite da se aktivira.

Kada je kvasac zapenio, dodajte kiselu vodu, ulje i brašno, pa umesite glatko testo koje se ne lepi. Podelite ga na tri do pet delova, u zavisnosti od ukusa.

Svaki deo razvucite u istim dimenzijama na pek-papiru. Svaka kora bi trebalo da bude približno 25x35 centimetara, što zavisi i od pleha.

Orahe sameljite, dodajte im džem i šećer, pa sve dobro sjedinite.

U pleh ređajte koru, polovinu fila, koru, drugu polovinu fila i na kraju treću koru. Kolač izbockajte viljuškom i pecite ga na 180 stepeni dok ne porumeni.

Kada je kolač pečen, ostavite ga da se ohladi. Čokoladu otopite sa uljem na pari i prelijte preko kolača, pa ostavite da se u potpunosti ohladi.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!
Partizan

Šok tvrdnje Milke Forcan: Bivša uprava Partizana radi protiv nas!

Kada je Radna grupa preuzela Partizan, jedno ime sa spiska novih čelnika kluba je bilo iznenađujuće. Milka Forcan je preuzela na sebe ogroman deo posla kako bi pomogla crno-belima da se finansijski oporave, a kako je rekla na gostovanju na televiziji "Prva", stara uprava sabotira njihov rad.

25.11.2024

10:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set