• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: INFORMER.RS

07.04.2025

16:20

Ove bobice su idealna hrana - snižava krvni pritisak! Preporučuje se ali strogo u ovoj količini

Shutterstock

Recepti

Ove bobice su idealna hrana - snižava krvni pritisak! Preporučuje se ali strogo u ovoj količini

Podeli vest

Borovnice, prave "superhrane", bogate su vitaminima, antioksidansima i vlaknima, a njihove prednosti za zdravlje su brojni.

Svako voće ima svoje nutritivne prednosti, ali borovnice zauzimaju posebno mesto među zdravim namirnicama.

Ove tamnoplave bobice, koje se beru od juna do avgusta, nisu samo ukusne, već su i pravi "superjunaci" među voćem. Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ih čini eliksirom zdravlja.

Foto: Shuterstock

 

Jedna od najzanimljivijih činjenica o borovnicama je da nisu zaista plave. Naime, njihova izvorna boja je tamnocrvena, a plavičasti sjaj dolazi od prirodnog voska koji ih štiti od UV zračenja. Borovnice su pravi dragulji u prehrani, bogate antioksidansima, posebno antocijanima, koji usporavaju starenje i štite organizam od slobodnih radikala.

Dobro utiču na zdravlje srca

Ove bobice povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija šolje borovnica može značajno poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Pored toga, vlakna koja se nalaze u borovnicama snižavaju nivo holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti, prenosi "Vogue".

Borovnice su takođe korisne za mozak. Pomažu u poboljšanju kratkoročnog pamćenja i kognitivnih funkcija, a takođe podstiču dobro raspoloženje. Zbog prebiotičkih vlakana, borovnice jačaju imunitet i poboljšavaju probavu, a njihovi polifenoli, poput kvercetina, smanjuju upale i alergijske reakcije.

U svetu borovnica postoje različite vrste, od sibirskih, koje su nutritivno slične domaćim, do američkih, koje se odlikuju krupnim plodovima i slatkim ukusom. Šumske borovnice poznate su po intenzivnom ukusu, dok mongolska borovnica često biva zamenjena običnom, iako je srodna biljka. Borovnice su svestrane u kuhinji – mogu se koristiti u palačinkama, smutijima, pitama, ali i u slanim jelima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set