• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

05.05.2025

16:00

Napravite čuveni hleb od kiselog testa! Viralni recept za kojim domaćice lude

Shuterstock

Recepti

Napravite čuveni hleb od kiselog testa! Viralni recept za kojim domaćice lude

Podeli vest

U vremenu kada se sve više vraćamo osnovama i tražimo autentičnost u svakodnevnim stvarima, sourdough hleb predstavlja pravi mali povratak prirodi fermentisan sporo, bez industrijskog kvasca, samo uz pomoć vode, brašna i strpljenja.

Ovaj hleb je postao viralan na društvenim mrežama, a ne osvaja samo svojim bogatim ukusom i rustičnom korom, već i zdravijim profilom zahvaljujući dužoj fermentaciji koja poboljšava varenje i apsorpciju nutrijenata.

Ako imaš svoj starter (kvasac od brašna i vode), onda si već na pola puta. 

Foto: Shuterstock

Sourdough hleb

Sastojci:

  • Zreo starter, koji treba držati u frižideru dok ne budete spremni da ga koristite
  • 700 grama visokokvalitetnog belog brašna za hleb, plus za hranjenje startera i posipanje radnih površina
  • 300 grama visokokvalitetnog integralnog brašna, brašna od celog zrna raži ili spelte, ili kombinaciju navedenih vrsta brašna
  • 20 grama kuhinjske soli ili sitne morske soli
  • Pirinčano brašno ili griz za posipanje

Priprema:

Dan 1: Osvežavanje startera

U petak ujutru (ako pečete u nedelju), uzmite 20 g startera iz frižidera. Dodajte 100 g vode i 100 g belog brašna. Mešajte dok ne dobijete glatku pastu.

Ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi 10-12 sati dok se ne udvostruči i pojave mehurići.

Uveče bacite sve osim 20 g, i opet dodajte 100 g vode i 100 g brašna. Pokrijte i ostavite preko noći.

Dan 2: Mešenje i fermentacija

Autoliza: Pomešajte 700 g belog i 300 g integralnog brašna sa 750 g mlake vode. Ostavite 30+ minuta da odmori.

Dodajte 200 g aktivnog startera. Mešajte prstima dok se potpuno ne sjedini.

Dodajte 20 g soli i 20 g vode, sjedinite i ostavite 10 minuta.

Mesite 10-20 minuta, rastežući i preklapajući testo dok ne postane glatko. Proverite gluten tzv. prozorčić testom.

Fermentacija u masi: Označite nivo testa, pokrijte i ostavite na toplom. Na svakih sat vremena preklapajte testo mokrom rukom (ukupno 3-7 sati). Testo treba da udvostruči volumen.

Preoblikujte testo u dve kugle i ostavite da odmore 20 minuta.

Završno oblikovanje: Lagano preklopite testo, urolajte ga i stavite u brašnom posute korpe sa šavom okrenutim nagore.

Proverite narastanje (lagani otisak prsta treba da ostane), pa stavite u frižider preko noći.

Foto: Shuterstock

 

Dan 3: Pečenje

Zagrejte rernu sa posudom za pečenje na 250°C najmanje 45 minuta pre pečenja.

Isecite zarez na vrhu hleba da kontrolišete širenje tokom pečenja.

Pecite pokriveno 20 minuta, zatim otkrijte i pecite još 18-20 minuta na 220°C dok ne postane zlatno-smeđ.

Ohladite potpuno pre sečenja.

Čuvanje

Ceo hleb ostavite otkriven na sobnoj temperaturi prvi dan. Nakon toga, čuvajte u papirnoj kesi. Može da traje 4-5 dana, a preporučuje se tostiranje nakon drugog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)
Hronika

Monstrumima određen pritvor: Kinezi oteli, silovali i mučili devojke u Dolovu (VIDEO)

Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.

06.12.2025

17:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set