• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

05.05.2025

16:00

Napravite čuveni hleb od kiselog testa! Viralni recept za kojim domaćice lude

Shuterstock

Recepti

Napravite čuveni hleb od kiselog testa! Viralni recept za kojim domaćice lude

Podeli vest

U vremenu kada se sve više vraćamo osnovama i tražimo autentičnost u svakodnevnim stvarima, sourdough hleb predstavlja pravi mali povratak prirodi fermentisan sporo, bez industrijskog kvasca, samo uz pomoć vode, brašna i strpljenja.

Ovaj hleb je postao viralan na društvenim mrežama, a ne osvaja samo svojim bogatim ukusom i rustičnom korom, već i zdravijim profilom zahvaljujući dužoj fermentaciji koja poboljšava varenje i apsorpciju nutrijenata.

Ako imaš svoj starter (kvasac od brašna i vode), onda si već na pola puta. 

Foto: Shuterstock

Sourdough hleb

Sastojci:

  • Zreo starter, koji treba držati u frižideru dok ne budete spremni da ga koristite
  • 700 grama visokokvalitetnog belog brašna za hleb, plus za hranjenje startera i posipanje radnih površina
  • 300 grama visokokvalitetnog integralnog brašna, brašna od celog zrna raži ili spelte, ili kombinaciju navedenih vrsta brašna
  • 20 grama kuhinjske soli ili sitne morske soli
  • Pirinčano brašno ili griz za posipanje

Priprema:

Dan 1: Osvežavanje startera

U petak ujutru (ako pečete u nedelju), uzmite 20 g startera iz frižidera. Dodajte 100 g vode i 100 g belog brašna. Mešajte dok ne dobijete glatku pastu.

Ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi 10-12 sati dok se ne udvostruči i pojave mehurići.

Uveče bacite sve osim 20 g, i opet dodajte 100 g vode i 100 g brašna. Pokrijte i ostavite preko noći.

Dan 2: Mešenje i fermentacija

Autoliza: Pomešajte 700 g belog i 300 g integralnog brašna sa 750 g mlake vode. Ostavite 30+ minuta da odmori.

Dodajte 200 g aktivnog startera. Mešajte prstima dok se potpuno ne sjedini.

Dodajte 20 g soli i 20 g vode, sjedinite i ostavite 10 minuta.

Mesite 10-20 minuta, rastežući i preklapajući testo dok ne postane glatko. Proverite gluten tzv. prozorčić testom.

Fermentacija u masi: Označite nivo testa, pokrijte i ostavite na toplom. Na svakih sat vremena preklapajte testo mokrom rukom (ukupno 3-7 sati). Testo treba da udvostruči volumen.

Preoblikujte testo u dve kugle i ostavite da odmore 20 minuta.

Završno oblikovanje: Lagano preklopite testo, urolajte ga i stavite u brašnom posute korpe sa šavom okrenutim nagore.

Proverite narastanje (lagani otisak prsta treba da ostane), pa stavite u frižider preko noći.

Foto: Shuterstock

 

Dan 3: Pečenje

Zagrejte rernu sa posudom za pečenje na 250°C najmanje 45 minuta pre pečenja.

Isecite zarez na vrhu hleba da kontrolišete širenje tokom pečenja.

Pecite pokriveno 20 minuta, zatim otkrijte i pecite još 18-20 minuta na 220°C dok ne postane zlatno-smeđ.

Ohladite potpuno pre sečenja.

Čuvanje

Ceo hleb ostavite otkriven na sobnoj temperaturi prvi dan. Nakon toga, čuvajte u papirnoj kesi. Može da traje 4-5 dana, a preporučuje se tostiranje nakon drugog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Tri scenarija za smenu Zagorke Dolovac: "Pravda ne može da čeka"
Politika

Tri scenarija za smenu Zagorke Dolovac: "Pravda ne može da čeka"

Narodni pooslanik SNS i Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić istakao je da je krajnje vreme za smenu vrhovne javne tužiteljke Zagorke Dolovac, kao i za procesuiranje, kako je rekao, svih odgovornih u pravosuđu, uključujući i tužioca Mladena Nenadića.

18.12.2025

10:19

Društvo

Ovo morate probati: 5 proizvoda koji su najbolji u Srbiji
Srbija

Ovo morate probati: 5 proizvoda koji su najbolji u Srbiji

Prestižni gastronomski vodič TasteAtlas objavio je listu 100 najboljih kuhinja sveta za 2025. godinu, zasnovanu na više od 590.000 ocena za gotovo 19.000 jela iz celog sveta. Na vrhu se našla italijanska, prate je Grčka, Peru i Portugal, ali i srpska kuhinja se dobro kotira!

18.12.2025

08:00

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Odloženo suđenje za ubistvo Milana Šuše: Evo šta se čeka (VIDEO)
Hronika

Odloženo suđenje za ubistvo Milana Šuše: Evo šta se čeka (VIDEO)

Suđenje za brutalno ubistvo Milana Šuše, koje je danas trebalo da bude održano pred Višim sudom u Beogradu, odloženo je, a kako je rečeno u sudnici, razlog za odlaganje je činjenica da se uskoro očekuje dovođenje prvookrivljenog Sanjića Štilića, koji je 4. decembra uhapšen po Interpolovoj poternici.

18.12.2025

11:34

Planeta

Zabava

Kraj: Dodela Oskara se više neće prenositi na televiziji
Showbiz

Kraj: Dodela Oskara se više neće prenositi na televiziji

Američka akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je u sredu da je potpisala višegodišnji ugovor sa Jutjubom, servisom u vlasništvu Gugla, prema kojem će se dodela Oskara prenositi na toj platformi počev od 2029. pa zaključno sa 2033. godinom.

18.12.2025

09:27

Srbija ispala iz trke za Oskara
Showbiz

Srbija ispala iz trke za Oskara

Srbija je ispala iz trke za Oskara, pošto se film „Sunce nikad više“ mladog reditelja Davida Jovanovića nije našao na užoj listi kandidata za nominaciju u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, objavila je juče Američka filmska akademija.

18.12.2025

08:49

JOŠ Zabava VESTI

Džet set