• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

05.06.2025

15:40

Najukusnija Dubai baklava sa čokoladom i pistaćima: Desert za kojim danas lude milioni

Shuterstock

Recepti

Najukusnija Dubai baklava sa čokoladom i pistaćima: Desert za kojim danas lude milioni

Podeli vest

Dubai baklava sa čokoladom i pistaćima je prepuna fila, sočna i najukusnija od svih koje ste probali.

Baklava je slatki klasik koji osvaja srca širom sveta, a Dubai baklava sa pistaćima donosi posebnu egzotičnu notu ovom tradicionalnom desertu. Ova verzija je bogata ukusima bliskoistočne kuhinje, sa hrskavim listovima testa i raskošnim punjenjem od najfinijih pistaća. Savršena za posebne prilike ili kada želite da uživate u neodoljivom slatkišu koji spaja tradiciju i luksuz.

Evo kako se priprema: 

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema: 

Kako biste napravili baklavu, prvo napravite krem od pistaća, a zatim zagrejte rernu na 180 stepeni C. Stavite pistaće u procesor hrane i pulsirajte dok se ne iseckaju veoma sitno, a zatim dodajte i komadiće čokolade i pulsirajte nekoliko puta dok se takođe sitno ne iseckaju. Odvojite 60 g za smese za posipanje. Umutite tahini i krem od pistaća u činiji dok se ne sjedine, pa ostavite sa strane.

Premažite dno i stranice posude za pečenje dimenzija 23x33 cm otopljenim puterom. Stavite 2 kore kore i premažite ih tankim slojem putera preko površine. Prekrijte drugom korom i premažite puterom. Ponovite postupak dok na donjem sloju ne bude 8 kora. Prelijte polovinom krema od pistaća preko testa i pospite polovinom smese od pistaća.

Prekrijte 1 korom, pa lagano premažite puterom. Ponovite ovaj postupak još 3 puta dok ne izređate 4 namazane kore. Prelijte preostalim kremom od pistaća i pospite preostalom smesom od pistaća. Prekrijte sa 6 do 8 kora, i svaku premažite puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na oblike dijamanta ili kvadrata sve do dna pleha. Možete iseći u 4 dugačka reda, a zatim napraviti dijagonalne rezove. Po želji prelijte preostalim otopljenim puterom.

Foto: Shuterstock

 

Pecite u zagrejanoj rerni dok baklava ne porumeni i ne postane hrskava, 40 do 45 minuta. Dok se baklava peče, dodajte vodu i šećer u malu šerpu i prokuvajte, povremeno mešajući dok se šećer ne rastvori. Umešajte med, malo smanjite vatru i krčkajte dok ne postane poput sirupa, 15 do 20 minuta. Sklonite sa vatre.

Izvadite baklavu iz rerne i odmah je ravnomerno prelijte šećernim sirupom. Pospite sa preostalih 60 g smese od pistaća. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja, najmanje 2 sata. Uživajte! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set