• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

22.06.2025

17:40

Manastirski prebranac po receptu starih monaha: Posno izdašno jelo, spremljeno na način koji daje posebnu slast

Shuterstock

Recepti

Manastirski prebranac po receptu starih monaha: Posno izdašno jelo, spremljeno na način koji daje posebnu slast

Podeli vest

Manastirski prebranac spremljen na vodi jednostavno je jelo, ali izuzetno bogato ukusima i idealno rešenje za ručak u vreme Petrovaradinskog posta.

Iako ne sadrži meso niti ulje, ovo tradicionalno jelo donosi posebnu toplinu i okrepljuje i telo i dušu, što svedoči o mudrosti i bogatstvu monaške kuhinje.

Evo kako da ga pripremite:

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 2 veća crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 veza peršuna
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje)
  • Voda po potrebi

Priprema:

Potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite par sati ili preko noći. Sutradan ga procedite, nalijte svežom vodom, prokuvajte 10 minuta, pa ponovo procedite. Nalijte pasulj treći put, dodajte lovorov list i kuvajte dok ne omekša (oko 1 sat).

Foto: Shutterstock

 

U posebnoj šerpi propržite na vodi seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i pržite dok ne omekša. Ubacite mlevenu papriku i (po želji) kašiku brašna, kratko propržite uz mešanje. Dodajte oceđen pasulj i deo vode u kojoj se kuvao, promešajte da se sjedini. Posolite i pobiberite po ukusu.

Sipajte sve u zemljanu ili vatrostalnu posudu, poravnajte i pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta, dok se ne uhvati fina korica. Po vađenju iz rerne pospite seckanim peršunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set