• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

23.06.2025

18:20

Posni ručak za 10: Sarmice u vinovoj lozi - zasitne i ukusne, a priprema jednostavna

Shuterstock

Recepti

Posni ručak za 10: Sarmice u vinovoj lozi - zasitne i ukusne, a priprema jednostavna

Podeli vest

Posne sarmice u vinovoj lozi odlična su opcija za ručak u vreme posta.

Punjene aromatičnim pirinčem pažljivo uvijene u nežne listove vinove loze, ove sarmice savršeno balansiraju lagani ukus i bogatstvo mirisa.

Idealne su za dane posta, ali i za sve koji vole zdravu i ukusnu hranu bez mesa. Priprema je jednostavna, a rezultat mekane, sočne i punog ukusa koje osvajaju na prvi zalogaj.

Evo kako da ih pripremite: 

Sastojci:

  • 1 kg kiselih listova grožđa
  • 700 g pirinča
  • 3 glavice luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 paradajz
  • ½ veze mirođije
  • 1 limunov sok
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašičica soli

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Kako biste napravili sarme u vinovoj lozi, prvo u tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Crni luk sitno iseckajte i propržite na maslinovom ulju do zlatne boje. Operite pirinač pod mlazom vode, pa ga dodajte u tiganj sa lukom. Promešajte i kuvajte 5 minuta dok pirinač ne postane blago providan. Dodajte paradajz pastu, rendani paradajz, crni biber, papriku i so. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Na kraju dodajte seckanu mirođiju. Ponovo promešajte i ostavite da se fil ohladi. Operite kiselo lišće, da uklonite višak soli. Uzmite list grožđa i stavite 1-2 kašike fila u centar. Savijte list sa obe strane, a zatim ga urolajte odozdo prema gore. Ponovite sa preostalim listovima i filom.

Foto: Shuterstock

 

U dublju šerpu poređajte na dno malo preostalih listova grožđa da se sarma ne zalepi. Ređajte sarme u šerpu, slažući ih čvrsto jednu pored druge. Dodajte malo vode 2-3 šolje. Pokrijte ih tanjirem i poklopite, pa kuvajte na laganoj vatri oko 1 sat. Servirajte toplo, ukrašeno omiljenim sosom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set