• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

14.07.2025

17:40

Kremasta, mlečna i podseća na detinjstvo: Kažu da je ova krempita jedini kolač koji je Patrijarh Pavle jeo (FOTO)

Shutterstock

Recepti

Kremasta, mlečna i podseća na detinjstvo: Kažu da je ova krempita jedini kolač koji je Patrijarh Pavle jeo (FOTO)

Podeli vest

Starinski kolač s lisnatim testom i kremastim filom od žumanaca i belanaca navodno je bila omiljena poslastica Patrijarha Pavla, poznatog po svojoj izuzetnoj skromnosti i asketskom načinu života.

Patrijarh Pavle bio je poznat i voljen u narodu zbog svoje duboke duhovnosti, jednostavnosti, skromnosti  i mudrosti.

Foto: Shutterstock

 

Uprkos tome što se retko prepuštao slatkišima, priča se da je ovaj tradicionalni kolač bio jedna od retkih poslastica u kojima je povremeno uživao.

Ovaj recept, nazvan po njemu, podseća na jednostavnost i toplinu doma, a istovremeno pruža izvanredan ukus koji će oduševiti svakoga.

Sastojci:

  • 2 gotova lisnata testa

  • 2 litra mleka,

  • 400gr šećera,

  • 8 kesica vanilinog šećera,

  • 300gr oštrog brašna,

  • 10 jaja,

  • 5 kašika šećera za belanca.

Priprema

Foto: Shutterstock

 

Razvijeno lisnato testo izbockajte viljuškom i ispecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskavo. Pustite da se ohladi.

Za fil, u većoj šerpi zagrejte 2 litre mleka. U posebnoj posudi umutite žumanca sa kristal šećerom, vanilin šećerom i oštrim brašnom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Polako sipajte umućenu smesu u toplo mleko, neprestano mešajući žicom. Kuvajte na umerenoj vatri, uz stalno mešanje, dok se fil ne zgusne i ne dobije teksturu poput pudinga. Sklonite sa vatre i pustite da se potpuno ohladi.

Umutite belanca u čvrst sneg sa pet kašika šećera, pa ih pažljivo, laganim pokretima, umešajte u ohlađeni fil sa žumancima. Dobro promešajte dok se sve ne sjedini.

Stavite jednu koru pečenog lisnatog testa na dno poslužavnika ili pleha. Preko kore ravnomerno rasporedite sav fil, pa ga prekrijte drugom korom lisnatog testa. Kolač obilno pospite šećerom u prahu pre služenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set