• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

18.09.2025

15:40

Pravi bosanski lonac bolji od gulaša: Ovako ga prave majstori

Shutterstock

Recepti

Pravi bosanski lonac bolji od gulaša: Ovako ga prave majstori

Podeli vest

Bosanski lonac je klasik balkanske kuhinje koji spaja bogatstvo mesa, svežinu povrća i aromatične začine u jednom sočnom i nezaboravnom jelu. Savršen je za porodična okupljanja, nedeljni ručak ili kada želite da impresionirate goste domaćim specijalitetom.

Priprema nije komplikovana, a rezultat je prava eksplozija ukusa koja osvaja svakog ko proba.

Ovako ga prave majstori kulinarstva:

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Meso operite i isecite na kockice, a povrće očistite i iseckajte na veće komade. U dubokom loncu zagrejte mast ili ulje i kratko propržite meso da se zapeče sa svih strana. Dodajte crni luk isečen na kolutove i propržite dok ne postane staklast.

Slažite povrće u slojevima: prvo šargarepe i krompir, zatim kupus i papriku, pa paradajz. Posolite, pobiberite i dodajte lovorov list.

Poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 2–3 sata, povremeno proveravajući i po potrebi dodajući malo vode.

Na kraju, pospite sveže seckanim peršunom i poslužite uz domaći hleb.

Saveti:

Kombinacija više vrsta mesa -govedina i svinjetina - daje najbolji ukus.

Povrće treba zadržati svoju teksturu i prirodnu aromu, ne prekuvavati ga.

Bosanski lonac je još bolji kada se priprema dan ranije jer ukusi imaju vremena da se prožmu.

Po želji dodajte sušene začine kao što su majčina dušica ili ruzmarin za dodatnu aromu.

Bosanski lonac nije samo jelo – to je pravi obrok koji spaja tradiciju, domaći ukus i toplinu porodične kuhinje. Jednom kada probate ovaj recept, postaće nezaobilazan deo vaše kulinarske rutine!
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set