• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

04.09.2025

16:20

Zimnica od zelenog paradajza - Vitaminska bomba i ukus za pamćenje

Shuterstock

Recepti

Zimnica od zelenog paradajza - Vitaminska bomba i ukus za pamćenje

Podeli vest

Predstavljamo vam proveren recept za zimnicu od zelenog paradajza koji će vaše trpeze obogatiti neobičnim, a nezaboravnim ukusom.

Jesen je pred vratima, a sa njom stiže i neizbežna dilema svakog domaćina, šta sa zelenim, nedozrelim plodovima paradajza koji su ostali na baštenskim grančicama?

Dok su neki spremni da ih odbace, iskusni gastronomi i zaljubljenici u tradicionalne ukuse znaju da je upravo u njima skrivena tajna jedne od najukusnijih zimnica. 

Tradicionalni ukus u novom ruhu

Foto: Shuterstock

 

Zimnica od zelenog paradajza, često poznata i kao "kiseli zeleni paradajz", generacijama je bila cenjena zbog svoje kiselkasto-slatke arome i hrskave teksture.

Odlično se slaže sa mesnim jelima, pečenjima, ali i kao dodatak sendvičima ili jednostavno kao osvežavajuća salata. Glavna prednost ovog recepta je jednostavnost i dostupnost sastojaka, što ga čini idealnim izborom za sve, bez obzira na kulinarsko iskustvo.

Za pripremu je potrebno izdvojiti nešto više od sat vremena, a rezultat je vredan svakog minuta.

Sastojci:

  • Zeleni paradajz - oko 2 kg;
  • Šargarepa - 500 g;
  • Beli luk - 1 glavica;
  • Peršun - 1 veza;
  • Ljute papričice - po želji, 1 do 2 komada;
  • Voda - 1,5 l;
  • Sirće (9 odsto) - 500 ml;
  • So - 2 do 3 kašike;
  • Šećer - 4 do 5 kašika;
  • Crni biber u zrnu -1 kašika;
  • Lovorov list - 2 do 3 komada;

Priprema:

Paradajz dobro operite i isecite na kriške ili kolutove. Ukoliko su plodovi manji, možete ih ostaviti i cele. Šargarepu oljuštite i isecite na kolutove, a beli luk na listiće. Papričice sitno naseckajte.

  • Slaganje: U čiste i sterilisane tegle slažite red zelenog paradajza, pa red mešanog povrća (šargarepe, belog luka, peršuna i ljute papričice). Ponavljajte postupak dok ne napunite tegle.
  • U većoj šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, biber i lovorov list. Stavite da proključa i kuvajte nekoliko minuta dok se so i šećer potpuno ne rastope.
  • Vrućom marinadom prelijte sadržaj tegli do samog vrha. Pripazite da svi plodovi budu potpuno potopljeni.
  • Zatvorite tegle i pasterizujte ih u rerni na 100 stepeni oko 30 minuta ili u šerpi sa vodom. Nakon toga, ostavite ih da se polako ohlade.

Nema sumnje, zimnica od zelenog paradajza je idealan način da sačuvate ukus leta i obogatite svoj jelovnik tokom hladnih zimskih dana. Iskoristite priliku, ne bacajte paradajz i uverite se sami u magiju koju ova tegla skriva. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set