• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.09.2025

06:00

Najbolji recept za kisele paprike: Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Shuterstock

Recepti

Najbolji recept za kisele paprike: Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Podeli vest

Ukus kiselih paprika zavisi od kvaliteta paprike koju izaberete, ali i od načina pripreme.

Za kiselu papriku po receptu naših baka potrebno vam je malo vremena i strpljenja. Ova zimnica je jedna od najomiljenijih i konzumira se tokom cele zime, uz razna jela.

Za nju je potrebno izabrati kvalitetne, sveže paprike. Za dodatni ukus možete dodati lovor, biber u zrnu, beli luk ili listove celera. 

Foto: Shuterstock

 

 

Sastojci:

  • 5 kg sveže paprike 
  • 2 litra vode
  • 1 litar alkoholnog sirćeta (9%)
  • 3-4 kašike soli
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica konzervansa (opciono, za duži rok trajanja)
  • nekoliko zrna crnog bibera
  • malo aleve paprike (po želji)
  • lovorov list (po želji)
  • beli luk (po želji)
  • semenke senfa (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Paprike se dobro operu, uklone semenke i peteljke, a zatim se iseku na željene oblike - možete ih ostaviti cele, preseći na pola ili iseći na trake.

 U većoj šerpi pomešati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu, alevu papriku i lovorov list. Stavite lonac na šporet i zagrevajte dok ne provri. Ostavite da kuva nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Pravilan balans sirćeta i vode je ključ za postizanje savršenog ukusa i očuvanja. Standardni odnos sirćeta i vode za kiseljenje paprike e 1:3, što znači jedna mera sirćeta na tri mere vode.

Pored sirćeta i vode, važnu ulogu igra i odnos soli. Preporučuje se dodavanje jedne do dve kašike soli po litru tečnosti, što pomaže očuvanju bibera i doprinosi njegovom ukusu.

Foto: Shuterstock

 

 

Paprike stavite u čiste, sterilisane tegle. Po želji između slojeva paprike možete dodati čen belog luka i semenke senfa.

Vruću marinadu prelijte preko paprika u teglama, pazeći da paprika bude potpuno prekrivena tečnošću. Ako koristite konzervans, dodajte ga u svaku teglu prema uputstvu na pakovanju.

Tegle odmah zatvorite sterilizovanim poklopcima dok su još vruće. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum). Paprika će biti spremna za konzumiranje nakon otprilike 2-3 nedelje, kada dobro upije ukuse.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

HITNO: Tramp upravo pričao sa Putinom!
Planeta

HITNO: Tramp upravo pričao sa Putinom!

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je telefonom razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uoči planiranog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

28.12.2025

18:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set