• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.09.2025

06:00

Najbolji recept za kisele paprike: Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Shuterstock

Recepti

Najbolji recept za kisele paprike: Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Podeli vest

Ukus kiselih paprika zavisi od kvaliteta paprike koju izaberete, ali i od načina pripreme.

Za kiselu papriku po receptu naših baka potrebno vam je malo vremena i strpljenja. Ova zimnica je jedna od najomiljenijih i konzumira se tokom cele zime, uz razna jela.

Za nju je potrebno izabrati kvalitetne, sveže paprike. Za dodatni ukus možete dodati lovor, biber u zrnu, beli luk ili listove celera. 

Foto: Shuterstock

 

 

Sastojci:

  • 5 kg sveže paprike 
  • 2 litra vode
  • 1 litar alkoholnog sirćeta (9%)
  • 3-4 kašike soli
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica konzervansa (opciono, za duži rok trajanja)
  • nekoliko zrna crnog bibera
  • malo aleve paprike (po želji)
  • lovorov list (po želji)
  • beli luk (po želji)
  • semenke senfa (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Paprike se dobro operu, uklone semenke i peteljke, a zatim se iseku na željene oblike - možete ih ostaviti cele, preseći na pola ili iseći na trake.

 U većoj šerpi pomešati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu, alevu papriku i lovorov list. Stavite lonac na šporet i zagrevajte dok ne provri. Ostavite da kuva nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Pravilan balans sirćeta i vode je ključ za postizanje savršenog ukusa i očuvanja. Standardni odnos sirćeta i vode za kiseljenje paprike e 1:3, što znači jedna mera sirćeta na tri mere vode.

Pored sirćeta i vode, važnu ulogu igra i odnos soli. Preporučuje se dodavanje jedne do dve kašike soli po litru tečnosti, što pomaže očuvanju bibera i doprinosi njegovom ukusu.

Foto: Shuterstock

 

 

Paprike stavite u čiste, sterilisane tegle. Po želji između slojeva paprike možete dodati čen belog luka i semenke senfa.

Vruću marinadu prelijte preko paprika u teglama, pazeći da paprika bude potpuno prekrivena tečnošću. Ako koristite konzervans, dodajte ga u svaku teglu prema uputstvu na pakovanju.

Tegle odmah zatvorite sterilizovanim poklopcima dok su još vruće. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum). Paprika će biti spremna za konzumiranje nakon otprilike 2-3 nedelje, kada dobro upije ukuse.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici
Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da nikada ne smeju biti zaboravljeni masovni zločin nad 56 srpskih civila u selu Gornja Jošanica kod Foče koji se desio pre 33 godine i istakao da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na području bivše Jugoslavije, kao i da vodi aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda u periodu od 1990. do 2000. godine kako bi pravda bila zadovoljena.

20.12.2025

20:12

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka
Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka

Plaćene ubice iz Australije kojima preti smrtna kazna zbog mafijaškog ubistva Srbina Živana Radmanovića (32) na suđenju u Okružnom sudu u indonežanskom gradu Denpasaru, otkrili su da je njihova meta na Baliju prvenstveno bio Sanar Ganim (35), prijatelj i pašenog ubijenog.

20.12.2025

22:05

Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan
Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan

Izraelski zvaničnici, predvođeni premijerom Benjaminom Netanjahuom, sve su zabrinutiji zbog ubrzanog obnavljanja iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, koji je bio oštećen u ranijim izraelskim vojnim udarima, i planiraju da o toj pretnji uskoro obaveste predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi NBC News pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

20.12.2025

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set