• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2024

16:00

Najbolji recept za kisele paprike! Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Shuterstock

Recepti

Najbolji recept za kisele paprike! Ovako su ih pravile naše bake - tajna savršenog ukusa je u postupku pripreme

Podeli vest

Ukus kiselih paprika zavisi od kvaliteta paprike koju izaberete, ali i od načina pripreme.

Za kiselu papriku po receptu naših baka potrebno vam je malo vremena i strpljenja. Ova zimnica je jedna od najomiljenijih i konzumira se tokom cele zime, uz razna jela.

Za nju je potrebno izabrati kvalitetne, sveže paprike. Za dodatni ukus možete dodati lovor, biber u zrnu, beli luk ili listove celera. 

Foto: Shuterstock

 

 

Sastojci:

5 kg sveže paprike 
2 litra vode
1 litar alkoholnog sirćeta (9%)
3-4 kašike soli
200 g šećera
1 kašičica konzervansa (opciono, za duži rok trajanja)
nekoliko zrna crnog bibera
malo aleve paprike (po želji)
lovorov list (po želji)
beli luk (po želji)
semenke senfa (po želji)

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Paprike se dobro operu, uklone semenke i peteljke, a zatim se iseku na željene oblike - možete ih ostaviti cele, preseći na pola ili iseći na trake.

 U većoj šerpi pomešati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu, alevu papriku i lovorov list. Stavite lonac na šporet i zagrevajte dok ne provri. Ostavite da kuva nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Pravilan balans sirćeta i vode je ključ za postizanje savršenog ukusa i očuvanja. Standardni odnos sirćeta i vode za kiseljenje paprike e 1:3, što znači jedna mera sirćeta na tri mere vode.

Pored sirćeta i vode, važnu ulogu igra i odnos soli. Preporučuje se dodavanje jedne do dve kašike soli po litru tečnosti, što pomaže očuvanju bibera i doprinosi njegovom ukusu.

Foto: Shuterstock

 

 

Paprike stavite u čiste, sterilisane tegle. Po želji između slojeva paprike možete dodati čen belog luka i semenke senfa.

Vruću marinadu prelijte preko paprika u teglama, pazeći da paprika bude potpuno prekrivena tečnošću. Ako koristite konzervans, dodajte ga u svaku teglu prema uputstvu na pakovanju.

Tegle odmah zatvorite sterilizovanim poklopcima dok su još vruće. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum). Paprika će biti spremna za konzumiranje nakon otprilike 2-3 nedelje, kada dobro upije ukuse.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Nenad Popović u Burundiju: Veliki prijatelji Srbije! Podržavaju stav po pitanju KiM, nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Ministar Nenad Popović u Burundiju: Veliki prijatelji Srbije! Podržavaju stav po pitanju KiM, nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Ministar zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju, Nenad Popović, danas je na sastanku u Burundiju sa ministrom finansija, budžeta i ekonomskog planiranja Odace Njonzimom i ministrom trgovine, transporta, industrije i turizma Mari Šantal Nidžimbere istakao da postoji veliki potencijali saradnje sa Burundijem u oblasti IKT i poljoprivrede.

07.10.2024

16:24

Počinje vakcinacija protiv gripa! Evo ko je prvi na spisku
Društvo

Počinje vakcinacija protiv gripa! Evo ko je prvi na spisku

Za predstojeću sezonu planirano je i ugovoreno ukupno 339.100 doza vakcine protiv gripa, četvorovalentnih proizvođača Abbott Biologicals i trovalentnih vakcina proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

07.10.2024

15:52

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Džet set

Srbija