5 saveta za najukusniji ajvar: Evo kako da bude bolji od bakinog
Podeli vest
Tajne pravljenja domaćeg ajvara prenose se godinama sa generacije na generaciju, ali da bi se postigao savršen ukus, potrebni su i iskustvo i dobra tehnika. Donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vaš ajvar učiniti nezaboravnim.
Pravljenje ajvara nije običan posao – to je pravi mali ritual koji zahteva strpljenje, organizaciju i pažljiv izbor namirnica.
Pinđur je tradicionalni balkanski namaz koji se sprema od pečenih paprika i paradajza. Pripremite domaći pinđur s bogatim ukusom i dočekajte hladno vreme spremni sa najukusnijom zimnicom.
Pečene paprike su nezaobilazan sastojak u mnogim tradicionalnim jelima i zimnici, ali svako ko ih je ljuštio zna da taj deo posla može da bude naporan i dug.
16.08.2025
11:31
Iako priprema ume da potraje, trud se isplati jer dobijate mirisan i bogat namaz koji može da stoji tokom cele zime.
Biranje povrća
Za najbolji rezultat birajte krupne, mesnate crvene paprike, naročito sorte rog.
Nutricionista Branka Mirković otkrila je za Informer.rs na šta treba obratiti pažnju tokom pripreme zimnice, da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci i kako da se zaštitimo od štetnih konzervanasa koji mogu da izazovu različite zdravstvene probleme.
Kiseli kupus je klasik zimske ishrane, a uz jedan specifičan začin, nemački recept za ovaj obrok donosi potpuno novi, bogatiji ukus. Osim što je ukusan, ovaj kupus je i odličan izvor vitamina C, koji je ključan za zdravlje tokom hladnih meseci.
Od začina se uobičajeno koriste so, ulje, sirće, beli luk i poneka kašičica šećera.
Priprema paprika i povrća
Paprike, a po želji i patlidžan, treba dobro ispeći – najbolje na plotni, roštilju ili u rerni – dok ne potamne spolja, a unutrašnjost omekša.
Dok su još vruće, povrće stavite u poklopljenu šerpu ili kesu kako bi se uparilo i lakše oljuštilo. Kada skinete kožicu i odstranite semenke, ostavite sve da se dobro ocedi, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
Foto: Shutterstock
Mlevenje i kuvanje
Oceđene paprike sameljite, a zatim stavite masu da se krčka na tihoj vatri. Ulje se dodaje malo-pomalo, dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Proces kuvanja traje više sati, obično tri do četiri, a ajvar je gotov kada kašika može da ostavi vidljiv trag po dnu posude.
Dodavanje začina
Pred sam kraj ubacite so, malo sirćeta i šećer. Po ukusu možete dodati i sitno iseckan beli luk. Ako želite da bude pikantnije, sada je pravi trenutak da ubacite ljute papričice.
Foto: Shuterstock
Pakovanje
Tegle obavezno sterilišite pre punjenja.
Ajvar sipajte dok je još topao, pa preko stavite tanak sloj ulja da duže traje. Ostavite da se postepeno ohladi, a tek onda zatvorite poklopce.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
Niste u pravu
pre 4 meseca
Pravi ajvar se pravi samo od paprika, crvenih, sorte slonovsko uho ili šilja. Dodavanje plavog paradajza je sasvim druga priča. Dakle, u ajvar se stavjaju pečene paprike, usitnjene, ulje, malo sirćeta, so, malo šećera i, po želji, ljuta pečena paprika, po ukusu.
Pinđur je tradicionalni balkanski namaz koji se sprema od pečenih paprika i paradajza. Pripremite domaći pinđur s bogatim ukusom i dočekajte hladno vreme spremni sa najukusnijom zimnicom.
Vanpretresno veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je odluku da se postupci protiv Gorana Vesića, Jelene Tanacković i Anite Dimoski u slučaju pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu obustavljaju.
Svedoci smo svakodnevnih pokušaja omanjivanja javnosti od strane blokadera i antisrpske opozicije, koji pokušavaju lažima da prikažu kako je država u lošem stanju, ali uprkos tome rezultati i brojke govore i pokazuju sasvim suprotno.
Nakon jučerašnje sednice Skupštine Grada tokom koje su iznete brojne poluinformacije a sve vezano za rad javnih preduzeća u Nišu i njihovo buduće fukcionisanje, oglasio se i prvi čovek Pokreta za narod i državu u Nišu, doc. dr Milan Lazarević koji je dao bezrezervnu podršku gradonačelniku Niša Dragoslavu Pavloviću.
Dok opozicija i blokaderi svojim akcijama rade na tome da osujete rad aktuelne vlasti, predsednik Aleksandar Vučić obilazi novootvorene objekte i projekte, koji će život u Srbiji podići na viši nivo.
Sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorili su da će prognozirane minimalne dnevne temperature vazduha biti u kategoriji "opasne pojave" na teritoriji raškog, moravičkog, pirotskog, topličkog, pećkog, kosovskomitrovačkog, kosovskopomoravskog i kosovskog okruga 1. i 2. januara, a u pčinjskom i prizrenskom okrugu 2. januara.
Planina Crni Vrh, smeštena u istočnoj Srbiji, tridesetak kilometara od Bora, predstavlja jednu od retkih zimskih destinacija koja je ostala van glavnih turističkih tokova, a u kojoj je cena noćenja već od 2.900 dinara.
Arheolozi su, istražujući mumificirana tela u Sudanu, otkrili da su deca stara samo 18 meseci u regionu doline Nila pre 1.400 godina, imala tetovaže na licu.
U decembru 2016. godine u javnosti je odjeknula izjava Jovana Vukotića, koji je u bezbednosnim krugovima i medijima često označavan kao jedan od ključnih ljudi "škaljarskog klana", da "ima spisak crnogorskih policajaca koje plaća mafija".
Šef beloruske kontraobaveštajne agencije odbacio je tvrdnje Volodimira Zelenskog da Kijev zna lokaciju ruskih raketa "orešnik" raspoređenih u Belorusiji.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je uočena veza između snimaka teritorije Ukrajine koje prave kineski sateliti i ruskih napada na objekte energetske infrastrukture.
Film "Bitka na Neretvi" koji je premijerno prikazan 1969. godine koštao je između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara. To je najskuplji film ikada snimljen na prostorima bivše Jugoslavije.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar