5 saveta za najukusniji ajvar: Evo kako da bude bolji od bakinog
Podeli vest
Tajne pravljenja domaćeg ajvara prenose se godinama sa generacije na generaciju, ali da bi se postigao savršen ukus, potrebni su i iskustvo i dobra tehnika. Donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vaš ajvar učiniti nezaboravnim.
Pravljenje ajvara nije običan posao – to je pravi mali ritual koji zahteva strpljenje, organizaciju i pažljiv izbor namirnica.
Pinđur je tradicionalni balkanski namaz koji se sprema od pečenih paprika i paradajza. Pripremite domaći pinđur s bogatim ukusom i dočekajte hladno vreme spremni sa najukusnijom zimnicom.
Pečene paprike su nezaobilazan sastojak u mnogim tradicionalnim jelima i zimnici, ali svako ko ih je ljuštio zna da taj deo posla može da bude naporan i dug.
16.08.2025
11:31
Iako priprema ume da potraje, trud se isplati jer dobijate mirisan i bogat namaz koji može da stoji tokom cele zime.
Biranje povrća
Za najbolji rezultat birajte krupne, mesnate crvene paprike, naročito sorte rog.
Nutricionista Branka Mirković otkrila je za Informer.rs na šta treba obratiti pažnju tokom pripreme zimnice, da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci i kako da se zaštitimo od štetnih konzervanasa koji mogu da izazovu različite zdravstvene probleme.
Kiseli kupus je klasik zimske ishrane, a uz jedan specifičan začin, nemački recept za ovaj obrok donosi potpuno novi, bogatiji ukus. Osim što je ukusan, ovaj kupus je i odličan izvor vitamina C, koji je ključan za zdravlje tokom hladnih meseci.
Od začina se uobičajeno koriste so, ulje, sirće, beli luk i poneka kašičica šećera.
Priprema paprika i povrća
Paprike, a po želji i patlidžan, treba dobro ispeći – najbolje na plotni, roštilju ili u rerni – dok ne potamne spolja, a unutrašnjost omekša.
Dok su još vruće, povrće stavite u poklopljenu šerpu ili kesu kako bi se uparilo i lakše oljuštilo. Kada skinete kožicu i odstranite semenke, ostavite sve da se dobro ocedi, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
Foto: Shutterstock
Mlevenje i kuvanje
Oceđene paprike sameljite, a zatim stavite masu da se krčka na tihoj vatri. Ulje se dodaje malo-pomalo, dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Proces kuvanja traje više sati, obično tri do četiri, a ajvar je gotov kada kašika može da ostavi vidljiv trag po dnu posude.
Dodavanje začina
Pred sam kraj ubacite so, malo sirćeta i šećer. Po ukusu možete dodati i sitno iseckan beli luk. Ako želite da bude pikantnije, sada je pravi trenutak da ubacite ljute papričice.
Foto: Shuterstock
Pakovanje
Tegle obavezno sterilišite pre punjenja.
Ajvar sipajte dok je još topao, pa preko stavite tanak sloj ulja da duže traje. Ostavite da se postepeno ohladi, a tek onda zatvorite poklopce.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
Niste u pravu
pre 3 meseca
Pravi ajvar se pravi samo od paprika, crvenih, sorte slonovsko uho ili šilja. Dodavanje plavog paradajza je sasvim druga priča. Dakle, u ajvar se stavjaju pečene paprike, usitnjene, ulje, malo sirćeta, so, malo šećera i, po želji, ljuta pečena paprika, po ukusu.
Pinđur je tradicionalni balkanski namaz koji se sprema od pečenih paprika i paradajza. Pripremite domaći pinđur s bogatim ukusom i dočekajte hladno vreme spremni sa najukusnijom zimnicom.
U poslovnom kompleksu „Grozni-Siti“, u samom centru prestonice Čečenije, jutros je odjeknula snažna eksplozija koja je teško oštetila fasadu i nekoliko spratova jedne od kula.
Profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić uputio je oštru kritiku blokaderskom pokretu, upozorivši da retorika kojom se služe opasno klizi ka istorijskim obrascima najmračnijih režima 20. veka.
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je rekao kako akcija legalizacije nelegalnih objekata "Svoj na svome" počinje 8. decembra i veruje da će to rešenje biti povoljno i uspešno za građane.
Sve više malih prodavaca odlučuje da robu nabavlja putem popularnih trgovinskih lanaca "Temu" i "Shein", a kasnije iste artikle preprodaju desetostruko više!
Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su kako je vanredna inspekcijska kontrola obišla tri kompanije za proizvodnju mleka i potvrdili kako nema zloupotreba mleka u prahu u UHT mleku.
Vozač I.S. (23) iz Zaječara, koji je optužen da je 10. juna nadomak sela Malča kod Niša izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubila trogodišnja devojčica, a tri osobe su teško povređene, izjavio je u istrazi da se samog udesa – ne seća.
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa specijalnim predsedničkim izaslanikom SAD Stivom Vitkofom imao je za cilj da predsedniku SAD Donaldu Trampu prenese šta ne podleže diskusiji u mirovnom planu za Ukrajinu.
Mario Martinović (30), vlasnik firme AutoCorner AB iz Varberga, nalazi se na Interpolovoj crvenoj poternici zbog sumnje da je prevario više švedskih kreditnih i leasing kompanija za ukupno 440.000 evra.
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar