• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: A.Adamović

20.09.2025

06:00

Ovaj dodatak u zimnici je opasan za organizam: Domaćice ga redovno koriste

Shuterstock

Zdravlje

Ovaj dodatak u zimnici je opasan za organizam: Domaćice ga redovno koriste

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković otkrila je za Informer.rs na šta treba obratiti pažnju tokom pripreme zimnice, da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci i kako da se zaštitimo od štetnih konzervanasa koji mogu da izazovu različite zdravstvene probleme.

Bake i mame su sa puno ljubavi i strpljenja pripremale slatko, džemove, pekmeze, kuvani paradajz, ajvare, pindžure, paprike, turšiju, kiseli kupus. Zimi kada se otvore tegle za nedeljni ručak ili slavu, osećamo porodičnu atmosferu, tradiciju i ljubav i zato zimnica ima i danas svoje počasno mesto na stolu.

Nekada je priprema zimnice bila jedini način da se sačuva voće i povrće preko zime. Danas je  dostupno i sveže, zamrznuto i industrijski spremljeno. Ipak, domaća zimnica je ukusnija, pored više ukusa ima više ljubavi i emocija. 

Postoje razne tehnike konzerviranja ali ako želimo da sačuvamo sve nutritijente vitamine i minerale u namirnicama, a Branka Mirković kaže da treba znati neka pravila.

Foto: Pedja Milosavljević

Nutricionista Branka Mirković

Obavezne stavke prilikom pripreme zimnice:

1. Dugotrajnom termičkom obradom na visokim temperaturama smanjujemo nutritivna svojstva,  zato je savet da se ograniči dužina kuvanja i kontroliše temperatura.

2. Izabrati zdrave plodove, dobro ih oprati, koristiti dobre noževe, čiste daske i sudove da se očuvaju vitamini, posebno C vitamin. 

3. Konzervanse i druge aditive birajte pažljivo i koristite samo preporučenu količinu. Velike količine esencije, alkoholnog sirćeta, limuntusa osim što namirnice promene ukus mogu da poremete varenje i naprave druge zdravstvene tegobe. Postoje i drugi načini konzerviranja zimnice, potražite recepte i veoma štedljivo i obazrivo koristite sve konzervanse. 

4. Pranje i pasterizacija tegli je veoma značajna da se zimnica "održi" i ne pokvari preko zime. Ako  primetite da postoje tragovi buđi ili da je počela da se kvari, nije dovoljno da skinete gornji sloj, ona više nije za upotrebu i treba je baciti. 

Foto: Shutterstock

 

Blagodeti kiselog kupusa 

Kiseli kupus je savršena namirnica. Ima malo kalorija, sadrži vlakna, bogat je C vitaminom,  gvožđem, kalujumom i kalcijumom. Ima i manje količine vitamina A, B1, B2 i ugljenih hidrata, a  nema masnoće. Kiselenjem se stvara veoma važan vitamin B12 neophodan našem organizmu za sve metaboličke procese, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, održavanje gvožđa i zato je kiseli kupus  nutritivno kvalitetnija namirnica od svežeg kupusa.  

Kiseli kupus je zdrav i svima se preporučuje osim hroničnim bolesnicima koji moraju da vode računa o količini soli koju unose. Pranjem i stajanjem u hladnoj vodi moguće je smanjiti količinu soli. 

Previše konzervansa šteti zdravlju 

Bakteriološki loše spremljena zimnica može svima da napravi tegobe i zato budite obazrivi gde i kod koga kupujete zimnicu. 

 - Zimnica sa previše konzervansa i aditiva može da izazove alergije, gušenja, mučnine,  gastroenterološke tegobe. Posebno se ne preporučuje osobama koje su alergične na konzervanse, acetosalicilnu kiselinu. Obazrivo treba da je konzumiraju osobe sa visokim krvnim pritiskom,  kardiovaskularnim bolestima, tegobama sa bubrezima i bolesnici sa hrnoničnim problemima sa varenjem i tegobama sa kolonom - objašnjava Branka Mirković.

Podsetimo, već smo pisali o tradicionalnom jelu koje je prirodni izvor kolagena

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set