• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

21.09.2025

12:00

Domaćice u transu: Evo zašto svi prave ajvar sa suvim šljivama

Shutterstock

Recepti

Domaćice u transu: Evo zašto svi prave ajvar sa suvim šljivama

Podeli vest

Ako ste mislili da ste sve probali kada je zimnica u pitanju, prevarili ste se. Novi gastronomski hit dolazi direktno iz domaćih kuhinja, ljuti ajvar obogaćen suvom šljivom.

Ova nesvakidašnja kombinacija spaja vatreni ukus paprike i blagu slatkoću šljive, rezultat je specijalitet koji se pamti i priča o njemu.

Sastojci za 6 tegli rapsodije:

Foto: Shutterstock

 
  • 5 kg crvene paprike (bilo koje),
  • 500 g plavog patlidžana,
  • 2-3 ljute paprike (ili po ukusu),
  • 200 g suvih šljiva (bez koštica),
  • 1l ulja,
  • 3 kašike soli,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 glavica belog luka,
  • 2 kašike sirćeta.

Priprema koja miriše na dim i jesen

Foto: Shutterstock

 

Paprike se peku na plotni ili u rerni dok koža ne pocrni, pa se oljušte i očiste. Patlidžan se peče na isti način. Sve se potom samelje u mašini za meso.

Suve šljive se sitno naseckaju ili samelju i dodaju u smesu od paprika i patlidžana. U velikoj šerpi masa se krčka na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Dodaju se ulje, so, šećer i sitno seckan beli luk. Na kraju se umeša sirće i nekoliko minuta ostavi da "zamiriše".

Vruća masa se sipa u sterilisane tegle, dobro zatvara i čuva na hladnom i tamnom mestu.

Zašto baš sa šljivom?

Šljiva je simbol Srbije, a u ovom receptu ona daje neočekivanu dimenziju, slatkastu notu koja ublažava vatrenu ljutinu paprike. Rezultat je ajvar bogatog ukusa, idealan uz pečenje, sireve ili jednostavno na kriški vrućeg hleba.

Stručnjaci kažu…

"Ljuti ajvar sa suvom šljivom nije samo zimnica - to je pravo kulinarsko otkriće. Spaja najbolje iz tradicije i moderne gastronomije", kažu domaćice koje su prve probale recept.

Ako želite da na zimskoj trpezi imate nešto drugačije i nezaboravno, vreme je da probate ljuti ajvar sa suvom šljivom. Jedna tegla - tri ukusa: dim, ljutina i slatkoća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set