• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.09.2025

11:40

Zimnica kojoj nema ravne: Pekmez od paradajza će vas osvojiti posle samo jednog zalogaja (FOTO)

Shutterstock

Recepti

Zimnica kojoj nema ravne: Pekmez od paradajza će vas osvojiti posle samo jednog zalogaja (FOTO)

Podeli vest

Ono što malo ko zna jeste da se od paradajza može napraviti zimnica koja će vas iznenaditi i bojom i ukusom - pekmez kakva niste probali.

Ovaj neuobičajeni specijalitet, koji pomalo podseća na kombinaciju džema od kajsije i jagode, polako pronalazi svoje mesto na trpezama gurmana.

Zašto baš paradajz u slatkom obliku?

Foto: Shutterstock

Paradajz ima prirodnu slatkoću i čvrstu strukturu koja se tokom kuvanja pretvara u baršunastu masu. Kada se spoji sa limunom i mirisnim začinima, nastaje desert koji se može poslužiti uz palačinke, krofne, ali i kao originalni dodatak uz sireve i mesne plate.

Potrebni sastojci (za oko 6 tegli):

  • 3 kg zrelog "čeri"paradajza,
  • 1,2 kg šećera,
  • Sok od 2 limuna,
  • 1 vanilin šećer ili štapić vanile,
  • 1 kašičica cimeta (po želji).

Priprema korak po korak:

Foto: Shutterstock

 
  1. Paradajz oljuštiti, svaku glavicu zaseći nožem u obliku krstića, kratko potopiti u ključalu vodu pa odmah prebaciti u hladnu. Kora će lako skliznuti.
  2. Sitno iseći ili samleti - oljušteni paradajz iseckajte na kockice ili ga propasirajte, zavisno da li želite gušći ili finiji pekmez.
  3. Kuvanje - stavite paradajz u šerpu sa šećerom i sokom od limuna. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne (oko 1–1,5 sat).
  4. Začini - pred kraj kuvanja dodajte vanilu i cimet. Oni će zaokružiti aromu i dati posebnu toplinu.
  5. Pakovanje - vruć pekmez sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite naopačke da se napravi vakuum.

Kako se koristi?

Pekmez od paradajza je savršen premaz za tost, palačinke ili krofne, ali je pravi adut kada se posluži uz tvrde sireve poput gaude, parmezana ili domaćeg kačkavalja. Gurmani ga rado koriste i kao "tajni sastojak" u marinadama za meso.

Ovaj recept je pravi dokaz da u kuhinji nema granica. Pekmez od paradajza nije samo zimnica, to je priča o kreativnosti, hrabrosti i spremnosti da probamo nešto novo. Možda baš on postane zvezda vaše zimnice ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici
Politika

"Sekli su im delove tela tokom mučenja, najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica": Muslimani izmasakrirali 56 Srba u Gornjoj Jošanici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da nikada ne smeju biti zaboravljeni masovni zločin nad 56 srpskih civila u selu Gornja Jošanica kod Foče koji se desio pre 33 godine i istakao da Srbija treba da osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na području bivše Jugoslavije, kao i da vodi aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda u periodu od 1990. do 2000. godine kako bi pravda bila zadovoljena.

20.12.2025

20:12

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka
Hronika

Plaćenici koji su likvidirali Srbina: Ubili smo pogrešnog čoveka

Plaćene ubice iz Australije kojima preti smrtna kazna zbog mafijaškog ubistva Srbina Živana Radmanovića (32) na suđenju u Okružnom sudu u indonežanskom gradu Denpasaru, otkrili su da je njihova meta na Baliju prvenstveno bio Sanar Ganim (35), prijatelj i pašenog ubijenog.

20.12.2025

22:05

Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan
Planeta

Izrael ponovo napada Iran?! Tramp će uskoro biti obavešten: Ovo je plan

Izraelski zvaničnici, predvođeni premijerom Benjaminom Netanjahuom, sve su zabrinutiji zbog ubrzanog obnavljanja iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, koji je bio oštećen u ranijim izraelskim vojnim udarima, i planiraju da o toj pretnji uskoro obaveste predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi NBC News pozivajući se na izvore upoznate sa planovima.

20.12.2025

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set