• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

19.10.2025

15:40

Sarma kojoj nema ravne: Dobitna kombinacija uz proju - Savršenstvo ukusa

Shutterstock

Recepti

Sarma kojoj nema ravne: Dobitna kombinacija uz proju - Savršenstvo ukusa

Podeli vest

Na svakoj slavskoj trpezi, pored pogače i pečenja, postoji jedno jelo bez kojeg mnogi ne mogu da zamisle praznik, a to je sarma. A pravilan način pripreme od presudnog je začaja za konačan ukus.

Mirisna, bogata i puna ukusa, sarma nije samo hrana, već simbol doma, zajedništva i topline koja okuplja porodicu oko stola.

Foto: Shuterstock

 

Sarma je više od običnog jela, ona je deo srpske tradicije, recept koji se prenosi s kolena na koleno. U svakoj kući ima svoju tajnu, bilo da je u pitanju vrsta mesa, način motanja ili dodatak suve slanine između redova.

Na slavi, kada se sve zamiriše na kupus, meso i alevu papriku, zna se da je domaćin spreman da ugosti kako treba.

Ona se kuva polako, na tihoj vatri, da bi se svaki sastojak prožmeo, a ukusi spojili u savršenu harmoniju.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 
  • 1 glavica kiselog kupusa (srednje veličine),
  • 700 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće),
  • 100 g pirinča,
  • 2 glavice crnog luka,
  • 2 šargarepe,
  • 3 - 4 čena belog luka,
  • 1 jaje,
  • 2 kašike masti ili ulja,
  • 1 kašika aleve paprike,
  • so, biber, lovorov list,
  • 1 suva rebarca ili kobasica (za jači ukus),
  • 2 - 3 kašike paradajz-pirea,
  • po želji: malo suve slanine.

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

Na masti proprži sitno seckani crni i beli luk, dodaj narendanu šargarepu, pa kad omekša – dodaj mleveno meso.

Dinstaj nekoliko minuta, dodaj pirinač, alevu papriku, so i biber. Kad se masa sjedini, skloni s vatre i ostavi da se prohladi, pa dodaj jaje i dobro izmešaj.

Razdvoji listove kiselog kupusa, odstrani zadebljanja, pa na svaki list stavi kašiku fila i uvij sarmu. Na dno šerpe poređaj nekoliko listova kupusa, zatim složi sarme gusto jednu uz drugu.
Između redova možeš ubaciti komadiće suvog mesa ili kobasice. Na kraju sve prekrij listovima kupusa i ubaci par lovorovih listova.

Sarma se zalije vodom da ogrezne, doda se paradajz-pire i poklopi. Kuvaj na tihoj vatri najmanje 2 do 3 sata - što duže, to bolje.

Saveti:

  1. Najlepša je sutradan, kad se svi ukusi sjedine.
  2. Ako voliš gušći sos, pred kraj dodaj kašičicu brašna razmućenog u vodi.
  3. Tradicionalno se služi uz pire krompir i domaću pogaču.

Zašto je volimo?

Sarma je jelo koje okuplja generacije. Na slavskoj trpezi simbolizuje toplinu doma i zajedništvo, jer svaka porodica ima svoj tajni sastojak, a svi je obožavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set