• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

11.10.2025

15:00

Bakin trik za savršen slavski kolač - ovako nikada ne puca

Shutterstock

Recepti

Bakin trik za savršen slavski kolač - ovako nikada ne puca

Podeli vest

Pravljenje idealnog slavskog kolača može biti pravi izazov – treba pogoditi prave mere, pravilno ga ukrasiti i sprečiti da površina puca.

Svake godine domaćice se trude da pripreme što lepše slavske kolače, poznate i kao pogače.

Prema tradiciji, domaćica mesi kolač uz osveštanu vodicu, kako bi, prema verovanju, zaštitnik doma bio stalno uz porodicu koja slavi. Ipak, za mnoge, posebno mlade domaćice, ovaj zadatak zna da bude komplikovan – kolač ponekad ne naraste dovoljno, raspadne se, ili najčešće "prelije" ivice posude u kojoj se peče.

Da biste izbegli ove probleme, važno je pridržavati se dva ključna pravila: dobro umesiti testo i staviti posudu u prethodno dobro zagrejanu rernu.

Foto: Shutterstock

 

Takođe, tekstura testa je presudna za dobar rezultat. Ako se testo lepi za prste, dodajte malo brašna, dok tvrđe testo treba malo razrediti. Cilj je dobiti mekano, vazdušasto testo koje je savršeno za slavsku pogaču.

Veoma je važno i gde postavite slavski kolač dok se peče. Najbolje ga je staviti na sredinu rerne, jer će deo bliži gornjem grejaču brže da se osuši i postoji veća šansa da površina pukne.

Ako nemate proveren recept za testo, isprobajte ovaj tradicionalni koji uvek uspeva.

Sastojci:

  • 1 kg brašna tip 500 za testo, plus 250 g brašna za ukrase
  • 1 paketić svežeg kvasca
  • 300 ml vode
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 supena kašika soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Zagrejte vodu da bude mlaka, dodajte šećer i izmrvljen kvasac, promešajte i ostavite da nadođe.U veću posudu stavite brašno, dodajte vodu sa kvascem i dobro umesite testo srednje tvrdoće.

Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste.

Kada se količina udvostruči, premesite testo. Ponovo pokrijte i ostavite još pola sata, pa ga još jednom premesite.

Uključite rernu na 250°C i obložite dno tepsije papirom za pečenje.

Testo podelite na tri dela. Prvu trećinu stavite u pripremljenu tepsiju. Od preostala dva dela oblikujte četiri jufke i stavite ih preko prvog dela testa. Pokrijte krpom i ostavite da naraste još pola sata.

Stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu, odmah smanjite temperaturu na 120°C i pecite oko sat vremena.

Foto: Shutterstock

 

Priprema ukrasa:

Dok se kolač peče, umesite tvrdo testo od 250 g brašna, soli i malo vode. Razvaljajte ga i modlama vadite ukrase – krst, pečate, pletenicu, klas pšenice…

Pred kraj pečenja izvadite kolač iz rerne, poređajte ukrase, premažite ih četkicom nakvašenom vodom i vratite kolač u isključenu rernu još 10–15 minuta da se ukrasi stegnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set