• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

29.10.2024

10:00

Evo kako da vam slavski kolač ne popuca! Ovo svaka domaćica treba da zna

Shutterstock

Recepti

Evo kako da vam slavski kolač ne popuca! Ovo svaka domaćica treba da zna

Podeli vest

Polako počinje sezona slava, a najbitnija stvar tokom pripreme slavlja je slavski kolač za koji se svaka domaćica trudi da bude što lepši i bogatiji, a ono što muči sve je da ne pukne korica.

Pucanje površine kolača brine mnoge, bez obzira na to da li su početnice ili iskusne domaćice.

Priprema slavskog kolača se razlikuje od pravljenja hleba ili obične pogače, jer slavski kolač mora da ima savršenu koricu, jer se na nju stavljaju ukrasi.

Foto: Shuterstock

 

Razlozi pucanja slavskog kolača

Neujednačeno grejanje rerne: Starije ili neispravne rerne često greju više sa jedne strane, što uzrokuje neravnomerno nicanje testa i pucanje.

Nepotpun proces nicanja: Ako testo nije dovoljno naraslo pre pečenja, to može dovesti do pucanja. Treba ga ostaviti da naraste na toplom mestu barem pola sata pre stavljanja u rernu.

Neodgovarajuća tekstura testa: Testo koje se lepi za prste zahteva više brašna, dok tvrdo testo treba razrediti. Idealno je imati mekano i vazdušasto testo.

Sušenje testa: Ako testo ostavite na vazduhu bez pokrivača, može da se osuši, što povećava rizik od pucanja.

Kvalitet brašna: Brašno treba čuvati na tamnom i suvom mestu. Ako nije dobro skladišteno, može da izgubi kvalitet, što utiče na rezultat.

Položaj u rerni: Slavski kolač treba peći u sredini rerne, jer blizina gornjem grejaču može izazvati sušenje i pucanje kore.

Za savršenu slavsku pogaču, ključno je imati dobru rernu, kvalitetno brašno, prekrivati testo dok narasta i pridržavati se recepta.

Foto: Shutterstock

 

Trikovi da izbegnete pucanje slavskog kolača

Izbušite testo: Pre pečenja, probodite slavski kolač viljuškom da izbacite vazduh iznutra.

Premazivanje žumancem: Pre pečenja, premazivanje površine žumancem može dati lepu boju i pomoći da ne puca.

Narastanje: Ostavite testo da narasta na toplom mestu pre stavljanja u rernu.

Dugo mesiti: Što duže mesite testo, to će biti bolji rezultat.

Podesite temperaturu: Ako rerna ne greje ravnomerno, pecite na nižoj temperaturi i redovno prevrćite kolač kako bi se ravnomerno ispekao.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set