• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

20.10.2025

19:40

Starinski slavski kolači od samo 4 sastojka: Jako jeftini, tope se u ustima, a biće ukras trpeze

Shutterstock

Recepti

Starinski slavski kolači od samo 4 sastojka: Jako jeftini, tope se u ustima, a biće ukras trpeze

Podeli vest

Pred svaku slavu, kuća zamiriše na vanilu, orahe, med i šećer — a među starim sveskama sa receptima, požutelim od vremena, domaćice ponovo otkrivaju skriveno blago slavske trpeze: puslice.

Taj jednostavan, a u isto vreme neuhvatljivo zahtevan kolač, oduvek je bio merilo umeća jedne domaćice. Jer puslice nisu samo slatkiš, one su ponos svake trpeze, posebno one slavske, kada se ništa ne prepušta slučaju.

Tajna počinje od jaja

Foto: Shutterstock

 

Kažu, ako ne znaš napraviti puslice - nisi još "u rangu" prave domaćice. Tajna je, naravno, u belancima.

Za jednu porciju puslica potrebno je:
  • 3 belanca,
  • 200 grama sitnog šećera,
  • prstohvat soli,
  • nekoliko kapi limunovog soka ili sirćeta;

Belanca se mute ručno, kako su to nekad radile majke i bake, sve dok se ne pretvore u čvrstu, sjajnu penu koja ne ispada iz posude. Nema tu žurbe - kažu da svaka domaćica u ritmu mućenja prenosi deo svoje volje i ljubavi.

Kada masa postane sedefasto gusta, šećer se dodaje postepeno, kašiku po kašiku. "Nikako odjednom, da se ne razvodni duša kolača", govorila bi baka koja je znala da pravi puslice "da se svetle kao biseri".

Pečenje koje nije pečenje

Foto: Shutterstock

 

Puslice se ne peku, one se - suše. I tu mnoge greše. Rerna mora biti tek topla, oko 100 stepeni, i vrata blago odškrinuta, da vlaga polako nestaje.

Taj proces traje dugo, nekad i dva sata, ali rezultat je čudo: spolja hrskava, unutra mekana, bela kao sneg u rano jutro.

Starije domaćice su znale da ne mere temperaturu termometrom, već dlanom. Ako možete držati ruku na vratima rerne desetak sekundi, to je bila formula.

Ukras svake slavske trpeze

Foto: Shutterstock

 

Na slavskim stolovima puslice imaju posebno mesto. Stavljaju se u činije pored oraha, smokava i kolača sa orasima, kao simbol čistoće i radosti.

Bele, lagane, jednostavne, one donose vizuelni mir između bogatih, teških kolača i punih tanjira.

Za decu su oduvek bile čarolija: krckavi oblaci koji se tope u ustima. Za odrasle – sećanje na detinjstvo, na vreme kada se sve radilo polako i s ljubavlju.

Puslice kao slatka filozofija

Foto: Shutterstock

 

U vreme kada se sve meri brzinom i efikasnošću, puslice su podsjetnik da neke stvari ne mogu na brzinu. Potrebno je vreme, strpljenje i osećaj. U tome i jeste njihova čar, jer kao i svaka slava, one nisu samo obrok, nego obred.

Puslice su male, ali nose veliku poruku, da lepota i toplina doma dolaze iz pažnje, ne iz savršenstva.

Kolač koji meri domaćinsku dušu

Svaka domaćica koja zna da napravi puslice zna i mnogo više od samog recepta, zna kako se čeka, kako se neguje, kako se prenosi tradicija.

Na slavskom stolu, među bogatstvom ukusa, one stoje tiho, ali upečatljivo.Jedan zalogaj i sve uspomene ožive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set