• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

13.10.2025

10:20

Ovo je tajna savršenih vanilica: Recept koji se prenosi s kolena na koleno

Shutterstock

Recepti

Ovo je tajna savršenih vanilica: Recept koji se prenosi s kolena na koleno

Podeli vest

Vanilice su više od kolača - one su mali zalogaji tradicije, ljubavi i strpljenja, a tajna je u masti.

Među slavskim kolačima, u svakoj staroj svesci sa receptima, uvek postoji bar jedan redak posvećen njima. Ali, kako napraviti one prave? Mirisne, koje se ne mrve, već se tope u ustima? Evo male tajne koju majstorice slatkiša nikada ne zaboravljaju.

Mast je srce vanilice

Foto: Shuterstock

 

Zaboravite puter, margarin i moderne zamene, mast je ta koja daje onu mekoću i teksturu po kojoj su prave vanilice poznate. Upravo zbog nje kolačići danima ostaju sveži i mekani. Mast se lepo sjedini sa brašnom i stvori testo koje se ne lepi, već se oblikuje kao pod prstima od svile.

Ako ipak ne koristite mast, birajte kvalitetan, masniji puter i dodajte kašičicu pavlake – to je kompromis koji daje sličan efekat.

Malo limuna za svežinu

Foto: Shutterstock

 

U tradicionalnim receptima često stoji "dodati kašiku limunovog soka". Nije slučajno. Limun ne samo da razbija slatkoću, već daje osvežavajuću notu i pomaže da se testo ne raspada.

Miris limuna u kombinaciji sa vanilom čini da se cela kuća ispuni toplinom i nostalgijom.

Debljina i pečenje

Vanilice ne vole brzinu ni visoku temperaturu. Testo razvaljajte na oko 5 mm debljine, i pecite ih na 170 do 180 stepeni svega desetak minuta. One ne treba da porumene, njihova lepota je u tome što ostanu svetle, mekane i mirišljave.

Mnogi greše i prepeku ih, misleći da nisu gotove jer su još mekane u rerni. Kad se ohlade, postaju baš kako treba, meke dovoljno da se tope u ustima.

Pekmez koji spaja ljubav

Foto: Shuterstock

 

Prave vanilice ne bi bile ono što jesu bez domaćeg pekmeza od kajsije. On im daje boju, vlagu i onaj savršeni balans između slatkog i kiselkastog. Pekmez mora biti gust, ali ne suv da se lepo zalepi i da ne upija sav šećer.

Šećer u prahu - kruna na kraju

Foto: Shutterstock

 

Dok su još blago tople, uvaljajte ih u fini šećer u prahu pomešan sa vanilom. Ne štedite. Taj sloj šećera stvara meku koricu i upija vlagu iz kolača, pa vanilice postaju savršeno meke tek nakon jednog dana.

Ako ih zatvorite u limenu kutiju, mogu trajati i do dve nedelje i biće sve bolje što duže stoje.

Sitnica koja čini razliku

Najbolje domaćice vanilice ne mese na brzinu. One to rade s ljubavlju, uz laganu muziku, uz miris kafe i priče koje se prenose s kolena na koleno. Jer u svakoj savršenoj vanilici ima malo tradicije, malo vremena i puno duše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set