• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

27.10.2025

06:00

Vanilice sa nutelom: Recept bolji od klasičnog - posebna punoća i savršen ukus

Shuterstock

Recepti

Vanilice sa nutelom: Recept bolji od klasičnog - posebna punoća i savršen ukus

Podeli vest

Vanilice sa nutelom su savršeni sitni kolači za sve prilike.

Sastojci:

480 g brašna
240 g bademovog brašna
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice muskatnog oraščića
240 g putera, omekšanog
120 g šećera
1 jaje
2 kašičice ekstrakta vanile
120 g nutele
šećer u prahu za ukrašavanje

Foto: Shuterstock

 

Priprema: 

Za pripremu ukusnih vanilica, prvo u većoj činiji sjedinite brašno, bademovo brašno, cimet i muškatni oraščić. Ovu mešavinu ostavite sa strane. U drugoj posudi penasto umutite puter i šećer, dok smesa ne postane glatka i svetla. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanile, pa sve dobro sjedinite mikserom. Postepeno dodajte suve sastojke i mešajte dok ne dobijete mekano, glatko testo.

Testo podelite na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte ih u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se stegnu najmanje sat vremena.

Kada se testo dovoljno ohladi, izvadite jedan deo i ostavite ga nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da omekša. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite testo na oko 3 mm debljine, pa kalupom isecite krugove. Polovinu kolačića ostavite cele, a drugoj polovini napravite mali otvor u sredini. Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ponovo ih kratko ohladite, oko 30 minuta.

Foto: Shuterstock

 

Zagrejte rernu na 175-180 stepeni i pecite kolačiće 12-15 minuta, dok blago ne porumene po ivicama. Ostavite ih da se kratko prohlade na plehu, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Kad su vanilice spremne, pospite šećerom u prahu one kolačiće koji imaju rupu. Na cele krugove premažite tanak sloj nutele, pa ih pažljivo spojite s gornjim, posutim delom.

Poslužite ih uz kafu ili čaj ove vanilice su mekane, mirisne i tope se u ustima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Upozorenje: Za njih hleb nije hrana
Srbija

Upozorenje: Za njih hleb nije hrana

Na Vršačkom jezeru najlepši prizor su labudovi koji ovde poslednjih godina zimuju. Svake godine ih je sve više ali jedna navika ljudi može ozbiljno da ih ugrozi.

16.12.2025

14:39

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Snažno nevreme na zapadu: Evropa sledeća, ove zemlje su na udaru
Planeta

Snažno nevreme na zapadu: Evropa sledeća, ove zemlje su na udaru

Snažan poremećaj Polarnog vrtloga izazvao je razvoj izuzetno intenzivnog ciklona nad severnim Atlantikom, koji se danas razvija u blizini Njufaundlenda u Kanadi i postaje najjača oluja u regionu od početka sezone, koja se postepeno pomera ka Evropi, saopštili su meteorolozi.

16.12.2025

13:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set