• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.10.2025

17:40

Ovakve šnenokle još niste probali: Penaste, kremaste, sa mirisom vanile - prosto neodoljive

Shuterstock

Recepti

Ovakve šnenokle još niste probali: Penaste, kremaste, sa mirisom vanile - prosto neodoljive

Podeli vest

Jedan miris vanile dovoljan je da nas vrati u kuhinju naših baka, gde su šnenokle krčkale na tihoj vatri i pretvarale mleko, jaja i šećer u čistu magiju.

Jednostavne, nežne i gotovo nestvarne, prave se od svega nekoliko sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji. A opet, imaju onu parisku eleganciju.

Sastojci (za 4 osobe):

Foto: Shuterstock

 

Foto:  

Za šnenokle:
  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • Za kremu (žumanca):
  • 4 žumanca
  • pola litre mleka
  • 2 kesice vanilin šećera (ili 1 mahuna vanile)
  • 3 kašike šećera
  • 1 ravna kašika gustina (ili brašna)

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

1. Oblaci od belanaca

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta kao sneg, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete sjajan, gust šlag.

U širokoj šerpi zagrejte mleko (neka ne proključa). Kašikom vadite "oblake" od belanaca i spuštajte ih u vrelo mleko na 20-30 sekundi sa svake strane. Vadite ih rešetkastom kašikom i ređajte na tanjir da se ocede.

Ne kuvajte ih predugo - čim malo nadođu i postanu lagani, spremni su. Ako ih prekuvate, izgubiće vazdušastost.

2. Krema od žumanaca

U drugoj posudi umutite žumanca, šećer, vanilu i gustin. Polako dodajte toplo mleko u smesu, mešajući neprestano.

Vratite sve na šporet i kuvajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.  Kada postane svilenkasta i gusta, sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.

3. Spajanje

U činije sipajte kremu, pa pažljivo položite "oblake" od belanaca preko nje. Po želji pospite karamelom, rendanom čokoladom ili prženim bademima.

Mali dodaci za veliki utisak

Foto: Shuterstock

 

Ako želite da šnenokle imaju sofisticiraniji ukus, u mleko možete dodati koricu limuna ili par kapi ruma. Francuzi ih zovu "île flottante" što znači "plutajuće ostrvo" - i često ih poslužuju ohlađene, sa sosom od karamele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40