• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

06.11.2025

19:40

Slavska pogača za Mitrovdan: Provereni recept koji uspeva i početnicima, a ukus osvaja sva čula

Shuterstock

Recepti

Slavska pogača za Mitrovdan: Provereni recept koji uspeva i početnicima, a ukus osvaja sva čula

Podeli vest

Saznajte kako da pripremite svečanu slavsku pogaču za Mitrovdan, po proverenom receptu zbog kojeg će postati kruna vaše trpeze.

Srce svake slavske sofre je slavska pogača, odnosno kolač, simbol zajedništva i blagoslova. Za Mitrovdan ona se priprema sa posebnom pažnjom i ljubavlju, jer se veruje da onaj koji je mesi u nju unosi blagost i mir za celu porodicu.

Iako je pripremljena od najosnovnijih sastojaka, ovu pogaču krasi meko i vazdušasto testo i čvrsta kora koja zahvaljujući premazu od jaja i maslaca dobija prelepu boju i sjaj. Uz ukrase od brašna i vode ili pletenice od samog testa, ovo pecivo dobija veličanstven izgled zbog kojeg ga bez ustručavanja možete nazvati krunom svoje slavske trpeze.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

slavska pogača

Priprema:

U pola litre mlade vode razmutite kašičicu i po šećera, pa dodajte izmrvljenu kocku svežeg kvasca i ostavite da "radi" pet minuta. Nakon što je kvasac zapenio, dodajte so, brašno i ulje, pa zamesite testo. Ostavite da odmara sat vremena.

Nakon što je testo naraslo, podelite ga na sedam jednakih loptica. Jednu lopticu razvucite tako da prekrije dno šerpe ili kalupa, pa preko ređajte pet loptica u obliku cveta. Sedmi i poslednji komad testa podelite na četiri manje loptice koje ćete ubaciti između većih.

Dok se rerna zagreva, pogaču premažite jajetom i kockicama polovine maslaca.

Pogaču ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

Odmah nakon vađenja iz rerne, uz pomoć mešavine od vode i brašna zalepite slavske ukrase, vratite pogaču na 2 minuta u rernu. Nakon toga je ponovo izvadite i premažite je sa ostatkom maslaca kako bi pogača dobila još bolji ukus.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

Upozorenje: Za njih hleb nije hrana
Srbija

Upozorenje: Za njih hleb nije hrana

Na Vršačkom jezeru najlepši prizor su labudovi koji ovde poslednjih godina zimuju. Svake godine ih je sve više ali jedna navika ljudi može ozbiljno da ih ugrozi.

16.12.2025

14:39

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Snažno nevreme na zapadu: Evropa sledeća, ove zemlje su na udaru
Planeta

Snažno nevreme na zapadu: Evropa sledeća, ove zemlje su na udaru

Snažan poremećaj Polarnog vrtloga izazvao je razvoj izuzetno intenzivnog ciklona nad severnim Atlantikom, koji se danas razvija u blizini Njufaundlenda u Kanadi i postaje najjača oluja u regionu od početka sezone, koja se postepeno pomera ka Evropi, saopštili su meteorolozi.

16.12.2025

13:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set