• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

11.11.2025

21:00

Zimske ćufte u gustom sosu od paradajza i vina - tople, mirisne i neodoljive

Shutterstock

Recepti

Zimske ćufte u gustom sosu od paradajza i vina - tople, mirisne i neodoljive

Podeli vest

Kada zima steže obraze, nema većeg užitka od tanjira punog toplih, sočnih ćufti u gustom sosu.

Ćufte su jedno od onih jela koje mame osmeh čim se pojavi na stolu. U svakoj kući recept je malo drugačiji, ali zimska verzija ima svoje tajne.

Sastojci (za 4 osobe):

Foto: Shutterstock

 
Za ćufte:
  • 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (izgnječena)
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika senfa
  • malo mleka (da masa bude meka)
  • so, biber, suvi začin po ukusu
  • malo svežeg peršuna
Za sos:

Foto: freepik

 
  • 1 kašika ulja ili putera
  • 1 kašika brašna
  • 400 ml paradajz-pirea (ili pasiranog paradajza)
  • 100 ml crnog vina (opciono, ali daje dubinu)
  • 1 čaša vode ili supe
  • 1 kašičica šećera
  • so, biber, origano

Priprema smese:

Foto: Shutterstock

 

U većoj posudi pomešajte mleveno meso, luk, beli luk, jaje, prezle, senf, mleko i začine. Sve dobro izgnječite rukama dok ne dobijete ujednačenu, sočnu smesu.

Zatim oblikujte kuglice veličine oraha i blago ih propržite na ulju dok ne porumene sa svih strana. (Ne moraju biti potpuno pečene, dovoljno je da uhvate koricu.)

Priprema sosa:

Foto: Shutterstock

 

U tiganju otopite kašiku putera ili zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite dok ne dobije zlatnu boju.

Zatim sipajte vino i paradajz-sos, pa dolijte vodu ili supu. Dodajte so, biber, šećer i origano. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru.

Kombinovanje:

U pripremljeni sos pažljivo spustite propržene ćufte, poklopite i kuvajte 20-30 minuta na laganoj vatri, dok se sos ne zgusne i ćufte ne upiju aromu.

Poslužite uz pire krompir, kuvani pirinač ili palentu i po želji kašiku pavlake odozgo za puniji, kremastiji ukus.

Saveti za zimski šmek:

  1. dodajte kašiku ajvara u sos - daje bogat, dimljen ukus;
  2. ubacite par kapi limuna ili koricu pomorandže pred kraj kuvanja - osvežiće jelo;
  3. ako volite pikantno, ubacite prstohvat ljute paprike.


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set