• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

17.11.2025

15:00

Svadbarski kupus sa suvim mesom - Tajni recept poznatih kuvara

Shutterstock

Recepti

Svadbarski kupus sa suvim mesom - Tajni recept poznatih kuvara

Podeli vest

Svadbarski kupus, jelo koje spaja tradiciju, jednostavnost i nezaboravan miris domaće kuhinje, ostaje jedan od najvoljenijih specijaliteta na srpskim slavama i zimskim okupljanjima.

Ako postoji jelo koje ume da okuplja porodicu i prijatelje, da miriše na detinjstvo i da greje dušu hladnih dana, onda je to svadbarski kupus.

Ovaj specijalitet, nekada pripreman u velikim zemljanim loncima za stotine gostiju, danas se sve češće vraća na domaće trpeze kao neizostavni deo zimskog menija.

Sastojci (za veći lonac):

Foto: Shutterstock

 
  • 2 kg kiselog kupusa (isečenog ili u rezancima)
  • 1,5 kg svinjskog mesa (plećka ili rebra)
  • 1 kg junećeg mesa (but ili vrat)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3-4 lovorova lista
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • Malo suvih rebara ili kobasica za jaču aromu
  • Malo ulja ili loja
  • So po ukusu (oprezno jer kupus već jeste slan)
  • Voda po potrebi

Priprema:

Foto: Shutterstock

 

1. Pripremite posudu i sastojke

Tradicionalno se svadbarski kupus kuva u zemljanom loncu ili velikom dubokom bakarnom kazanu.

Ali savršeno uspeva i u većoj šerpi ili gusanoj posudi. Kupus po želji isperite ako je previše slan ili kiseo.

2. Ređanje slojeva

Na dno posude stavite malo ulja ili loja. Zatim sloj kupusa, preko njega komade mesa, pa seckan luk, lovor, biber u zrnu i malo mlevene paprike.

Ponovite redosled dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kupusa.

3. Dodavanje tečnosti

Nalijte vodu tek toliko da blago prekrije sadržaj. Ne previše - kupus će sam puštati sokove dok se kuva.

4. Sporo kuvanje

Foto: Shuterstock

 

Svadbarski kupus se kuva polako i dugo. Na šporetu: 3,5 do 4 sata na tihoj vatri. U rerni4-5 sati na 150 stepeni.

Kada počne da krčka, ne meša se kašikom da se ne bi raspala struktura slojeva. Posudu samo povremeno protresite.

5. Završna faza

Pred kraj kuvanja otvorite posudu, probajte tečnost i dosolite po potrebi. Ako želite jaču boju i ukus, dodajte još malo mlevene paprike.

Bilo da ga pripremate za slavu, zimsku večeru ili porodični ručak, svadbarski kupus je klasik koji nikada ne razočara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set