Kiseli kupus se nikada neće kvariti: Trik star vekovima - glavice ostaju čvrste i ukusne
Mnogi se susreću s problemom da kiseli kupus brzo propadne ili dobije buđ. Ključ uspeha je jednostavan, obična plastična kesa napunjena vodom.
29.10.2025
21:00
Shutterstock
Recepti
U srcu naših sela, u mračnim, hladnim podrumima, i dalje se čuva tajna koju su naši preci prenosili s generacije na generaciju. Kupus, koji se u mnogim domaćinstvima danas priprema na savremen način, u prošlim vremenima bio je nezamenljiv deo zimnice. Ali, nijedna kiselina, nijedna tegla, nije mogla da zameni onu staru drvenu kacu simbol autentičnosti i prirodnog ukusa koji traje.
Kupus iz dedine kace, koji je tokom godine sakupljao samo najlepše glavice, imao je specifičnu hrskavost i bogatstvo ukusa, a upravo ti recepti čine da, i danas, mnogi nostalgiju za ovim zaboravljenim tradicijama podsećaju kroz svakodnevne razgovore.
Evo kako su naši preci to radili:
Foto: Shutterstock
Vrsta kupusa: Najbolji kupus za kiseljenje bio je zimski kupus. Ove glavice su bile čvrste, kompaktne i imale su gušći i krutiji koren. Zelenkasta boja spolja nije bila presudna bitno je bilo da je kupus u punoj zrelosti i da je čvrst.
Veličina glavica: Preci su birali srednje velike glavice, jer su smatrali da su one najbolja kombinacija za kiseli proces. Previše velike glavice mogle su da postanu previše vlaknaste, dok su male glavice bile lakše za prekomerno kiseljenje.
Zdravlje biljke: Bile su strogo odbacivane glavice koje su imale oštećenja od insekata, truleži ili bilo kakvih drugih bolesti. Samo zdrave i ne oštećene glavice bile su pogodne za kiseli kupus.
Godina berbe: Kupus je najbolje kiseliti u kasnu jesen ili pred zimu, jer su tada glavice najsočnije i najslađe.
Da biste postigli savršen ukus i teksturu, potrebno je da se pridržavate tradicionalnih saveta naših starih. Evo jednostavnog recepta kako su oni pripremali kupus u kaci.
Foto: Shutterstock
Glavicu kupusa očistite od spoljnog lišća. Isecite koren, ali pazite da ga ne odstranjujete previše koren pomaže da kupus ostane čvrst i hrskav. Svaku glavicu pažljivo prerežite na četvrtine ili osmine, ali ne do kraja, ostavljajući da donji deo ostane netaknut (ovako će se kupus lakše ukiseliti).
U čistu drvenu kacu stavite sloj kupusa. Po svakom sloju dodajte po malo soli, bibera, lovora i po par zrna suvog grožđa.
Nastavite da slažete slojeve dok ne ispunite kacu, pritiskujući kupus dok ne "pustite" tečnost. Ako kupus ne pusti dovoljno soka, možete dodati malo hladne prokuvane vode (nikako hladnu direktnu vodu iz česme jer može ometati fermentaciju).
Na vrh kace stavite drvenu dasku ili kamen da dobro pritisne kupus. To je važno da se svi slojevi pravilno stisnu i da tečnost prekriva kupus. Ako koristite kamen, pazite da bude čist i ne pretežak dovoljno je da samo pritisne kupus, ali ne da ga uništi.
Ostavite kacu na hladnom mestu, ali ne previše hladnom. Idealna temperatura za fermentaciju je između 12 i 16°C. U početku, biće potrebno nekoliko dana da kupus počne da fermentira.
Svakodnevno proveravajte nivo tečnosti i po potrebi dodajte malo vode (ako je potrebno) da tečnost uvek pokriva kupus.
Ako želite da kupus bude hrskaviji, možete ubaciti nekoliko grana hrasta u kacu, jer hrastovinu naši stari često koristili za očuvanje teksture.
Takođe, važan faktor je količina soli previše soli može učiniti da kupus bude preslan, a premalo da ne bude dovoljno ukiseljen.
Kiseli kupus je spreman za upotrebu nakon 4-6 nedelja, zavisno od temperature i željene jačine kiselosti. Ako volite kiseliji kupus, možete ga ostaviti još duže.
Foto: Shutterstock
Ako želite da kiseli kupus bude specifičnog ukusa, možete dodavati začine kao što su kvasac, suvo grožđe, pa čak i crni biber u većim količinama.
Za još bolji ukus, kupus možete ostaviti da se fermentira na suncu nekoliko dana tokom leta, što može doprineti bogatijem ukusu.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Blokader siledžija Miša Bačulov podelio je na društvenoj mreži Iks video-snimak u kom je priznao da je deo revolucije u Srbiji, otkrivši pritom koja je njegova uloga u tim događajima, ali i naglasivši da je svestan da ga studenti blokaderi ne podržavaju.
14.12.2025
14:47
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je danas osudio napad na jevrejsku zajednicu u Sidneju, izvršen tokom okupljanja povodom jevrejskog praznika Hanuke, u kojem je ubijeno najmanje deset osoba.
14.12.2025
13:38
Srpski blokaderi su po ko zna koji put otišli u Hrvatsku kako bi sastančili i većali.
14.12.2025
14:03
Perjanica tajkuna Dragana Đilasa, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP), ostrvila se na nekadašnju ministarku Zoranu Mihajlović, spominjuću čak i zatvor, ali stigao joj je žestok odgovor kojim joj je očitana bukvica.
14.12.2025
12:31
Tijana Perić Diligenski, bivša poslanica Srbija centra (SRCE), stranke Zdravka Ponoša, ismejala je njegov nedavni napad na Ćacilend, a istovremeno i poručila da opozicijom upravljaju drugi.
14.12.2025
12:25
Srbija širi mogućnosti za snabdevanje energijom iz različitih pravaca, a trenutna situacija sa NIS-om i potencijalne sekundarne sankcije nikako ne ugrožavaju finansijsku stabilnost naše zemlje.
14.12.2025
09:27
Poznata prodavnica donjeg veša "Women secret" u svojoj ponudi ima i ženski donji veš koji se ne pere.
14.12.2025
09:00
Istraživanje Kompanije za podatke o automobilima "carVertical" ukazuje da Srbi u proseku prelaze najmanje kilometara jednim automobilom, dok Poljaci voze najviše.
14.12.2025
11:00
Na lozničkoj pijaci od početka posta uglavnom se pazari povrće i voće, a ovih dana očekuju navalu i za prirpemu velike slave.
14.12.2025
13:33
Grupa maskiranih mladića demolirala je sinoć lokal na Miljakovcu i oštetila dva automobila koja su bila ispred parkirana.
14.12.2025
14:04
Granična policija Ulcinj je na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin - Murićani uhapsila muškarca za kojim je bila raspisana međunarodna poternica.
14.12.2025
13:48
Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv trojice osumnjičenih nakon pucnjave u Obrenovcu od pre tri dana.
14.12.2025
12:10
Osumnjičeni za pokušaj ubistva vođe "kavačkog klana", Radoja Zvicera, već pet godina se nalaze u istražnom pritvoru u zatvoru u Ukrajini, a kako nadležni organi Ukrajine u tom sudskom postupku nisu doneli presudu, Evropski sud za ljuska prava je naložio Vladi Ukrajine da isplati 11,7 hiljada evra odštete na ime Stefana Đukića, Milana Brankovića i Petra Jovanovića.
14.12.2025
11:06
Od sutra nastupa velika kontrola saobraćaja u Srbiji i trajaće 6 dana.
14.12.2025
09:20
Policija Novog Južnog Velsa opkolila je kuću u jugozapadnom delu Sidneja za koju se veruje da pripada jednom od napadača koji su otvorili vatru tokom proslave jevrejskog praznika Hanuke na plaži Bondi.
14.12.2025
15:30
Jedan od napadača u terorističkom napadu koji se dogodio tokom proslave Hanuke na plaži Bondi u Sidneju identifikovan je kao 24-godišnji Avganistanac Navid Akram, saopštila je policija Novog Južnog Velsa (NSW).
14.12.2025
15:10
Heroj Ahmed, 43-godišnji vlasnik prodavnice voća, bez oklevanja je jurnuo na naoružanog napadača tokom terorističkog napada na plaži Bondi u Sidneju, uspeo da mu otme pištolj i spreči dalji masakr.
14.12.2025
14:45
Najmanje 10 ljudi je ubijeno u masovnoj pucnjavi na plaži Bondi u Sindeju, a sa lica mesta dolaze dramatični i jezivi snimci.
14.12.2025
10:53 >> 11:59
Najmanje 10 ljudi je navodno ubijeno u pucnjavi tokom obeležavanja Hanuke na čuvenoj Bondi plaži u Sidneju.
14.12.2025
10:12
Holivudski glumac Hju Džekman šest puta se suočio sa rakom kože i izlečio, ali i otvoreno priznao da je ignorisao lekarska upozorenja i nastavio sa sunčanjem.
14.12.2025
13:44
Sinoć je u desetoj epizodi serije "Tvrđava" prikazano nekoliko potresnih scena koje su rastužile publiku.
14.12.2025
11:58
Glumac Boris Isaković preživeo je pravi horor kada mu je bomba greškom podmetnuta ispod automobila. Eksplozija se dogodila u trenutku kada je krenuo kolima a geleri su mu se zabili u telo.
14.12.2025
10:18
Iako je publika pamti po duhovitim i toplim ulogama, glumica Ružica Sokić je ceo život nosila teška sećanja na rat, siromaštvo, strah i bolest, o čemu je retko govorila.
14.12.2025
09:12
Pevač Ivan Gavrilović otkrio je nepoznate detalje o vezi sa Marijom Milošević, ćerkom nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.
14.12.2025
14:31
Voditeljka Jovana Jeremić rasplakala se u jutarnjem programu kada je od gošće na poklon dobila portret nje i ćerke Lee.
14.12.2025
13:51
Nakon brojnih nesuglasica koje su imale u takmičenju "Pinkove zvezde", pevačice Viki Miljković i Zorica Brunclik odlučile su da se pomire.
14.12.2025
13:11
Pevačica Aleksandra Bursać izašla je iz porodilišta sa ćerkom Kasijom u pratnji supruga, pevača Stevana Sekulića.
14.12.2025
12:31
Voditeljka Bojana Lazić za Informer je otkrila kako je rešila nesuglasice koje je imala sa pevačicom Barbarom Bobak.
14.12.2025
12:14
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar