• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

16.10.2025

18:05

Zbog ove greške vam propada kupus ribanac: Samo ovako će da bude hrskav i kiseo cele zime

Shuterstock

Recepti

Zbog ove greške vam propada kupus ribanac: Samo ovako će da bude hrskav i kiseo cele zime

Podeli vest

Prava tajna dobrog ribanca krije se u jednom koraku koji se često preskače kupus mora da odstoji nekoliko dana pre nego što krene kiselenje.

Za dobar ribanac birajte kasniji, zimski kupus, čvrst i težak u ruci. Evo kako da ga pripremite na najbolji način i imaćete savršenu salatu tokom cele zime. 

Glavice treba očistiti od spoljašnjih listova, pa ih sitno izrendati ili iseći tanko, kako bi se ravnomerno ukiselile. U veću posudu slažite sloj po sloj kupusa, svaki pospite solju (na 10 kg kupusa ide oko 200-250 g soli) i dobro izgnječite rukama da pusti sok.

Foto: Shutterstock

 

Tu dolazi ključni trenutak kupus ne ide odmah u burence. Ostavite ga da stoji 3 do 4 dana na hladnijem mestu, pokriven čistom krpom ili poklopcem. Za to vreme, on će pustiti prirodnu tečnost, omekšati i započeti proces fermentacije. Povremeno ga promešajte i proverite da li je ravnomerno pustio sok.

Tek nakon tih nekoliko dana, kada kupus postane sočan i "živne", prebacite ga u bure. Dobro ga sabijte da ne ostane vazduh između slojeva, a zatim ga prelijte sokom koji je sam pustio. Ako ga nema dovoljno, možete dodati malo prokuvane i ohlađene slane vode.

Foto: Shuterstock

 

Kupus će u narednim nedeljama polako ukiseljavati, a rezultat će biti hrskav, prijatno kiseo ribanac koji se savršeno slaže uz pečenje, pasulj ili domaću kobasicu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set