• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

16.10.2025

18:05

Zbog ove greške vam propada kupus ribanac: Samo ovako će da bude hrskav i kiseo cele zime

Shuterstock

Recepti

Zbog ove greške vam propada kupus ribanac: Samo ovako će da bude hrskav i kiseo cele zime

Podeli vest

Prava tajna dobrog ribanca krije se u jednom koraku koji se često preskače kupus mora da odstoji nekoliko dana pre nego što krene kiselenje.

Za dobar ribanac birajte kasniji, zimski kupus, čvrst i težak u ruci. Evo kako da ga pripremite na najbolji način i imaćete savršenu salatu tokom cele zime. 

Glavice treba očistiti od spoljašnjih listova, pa ih sitno izrendati ili iseći tanko, kako bi se ravnomerno ukiselile. U veću posudu slažite sloj po sloj kupusa, svaki pospite solju (na 10 kg kupusa ide oko 200-250 g soli) i dobro izgnječite rukama da pusti sok.

Foto: Shutterstock

 

Tu dolazi ključni trenutak kupus ne ide odmah u burence. Ostavite ga da stoji 3 do 4 dana na hladnijem mestu, pokriven čistom krpom ili poklopcem. Za to vreme, on će pustiti prirodnu tečnost, omekšati i započeti proces fermentacije. Povremeno ga promešajte i proverite da li je ravnomerno pustio sok.

Tek nakon tih nekoliko dana, kada kupus postane sočan i "živne", prebacite ga u bure. Dobro ga sabijte da ne ostane vazduh između slojeva, a zatim ga prelijte sokom koji je sam pustio. Ako ga nema dovoljno, možete dodati malo prokuvane i ohlađene slane vode.

Foto: Shuterstock

 

Kupus će u narednim nedeljama polako ukiseljavati, a rezultat će biti hrskav, prijatno kiseo ribanac koji se savršeno slaže uz pečenje, pasulj ili domaću kobasicu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Primao mito od zatvorenika: Uhapšen zaposleni u KPZ Niš
Hronika

Primao mito od zatvorenika: Uhapšen zaposleni u KPZ Niš

Pripadnici MUP UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije u Republici Srbiji, su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su G. B. (54), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

10.11.2025

19:51

Planeta

Hitno: Lukoil obustavio eksploataciju nafte
Planeta

Hitno: Lukoil obustavio eksploataciju nafte

Ruski energetski gigant Lukoil proglasio je stanje „više sile“ na naftnom polju Zapadna Kurna 2 u Iraku, jednom od najvećih na svetu, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv kompanije.

10.11.2025

20:30

Zabava

Izložba portreta muzičkih zvezda 57. BEMUS-a
Kultura

Izložba portreta muzičkih zvezda 57. BEMUS-a

Kao svojevrsni bis ovogodišnjih 57. Beogradskih muzičkih svečanosti, izložba fotografija pod nazivom "Rezime" Aleksandra Crnogorca, donosi portrete muzičkih zvezda koje smo predstavili beogradskoj publici ove jeseni.

10.11.2025

12:59

JOŠ Zabava VESTI

Džet set