• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

07.10.2025

11:40

Kiseli kupus za početnike: Brzo i lako imaćete ukusne liske koje traju mesecima

Shuterstock

Recepti

Kiseli kupus za početnike: Brzo i lako imaćete ukusne liske koje traju mesecima

Podeli vest

Kiseli kupus je zimnica bez koje ne može da se zamisli zima, a uz ovaj recept napraviće ga i kulinarski početnici.

Uz jednostavan način  napravite domaći kiseli kupus koji traje mesecima i savršeno ide uz svako zimsko jelo.

Sastojci:

Za rasol:

  • 650 ml vode
  • 13 g nejodirane morske soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

Za početak pripremite rasol. U 650 ml vode dodajte 13 g soli i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Ako želite da ubrzate proces, vodu možete blago zagrejati, ali obavezno sačekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što je upotrebite.

U velikoj posudi pomešajte seckani kupus sa zrncima bibera, alevom paprikom, klekom i semenkama kima. Pospite odozgo 20 g soli i sve dobro izgnječite rukama kako bi se sastojci sjedinili. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.

Foto: Shuterstock

 

Zatim skinite krpu i ponovo izgnječite kupus 2-3 minuta. Vratite krpu i ostavite još 30 minuta. Nakon toga dodajte šećer i još jednom sve promešajte rukama oko minut. Prebacite kupus i tečnost koju je pustio u sterilisanu teglu. Koristite dršku oklagije da ga pritisnete, kako bi bio čvrsto sabijen.

Na vrh stavite neki težak predmet (npr. kamenčić za kiseljenje) da kupus ostane potopljen. Prelijte ga pripremljenim rasolom i zatvorite teglu. Tokom prve nedelje držite teglu na sobnoj temperaturi i svakog dana je kratko otvorite da ispusti gasove, pa ponovo zatvorite.

Nakon toga teglu prebacite u frižider tako pripremljen kiseli kupus može da stoji i do pola godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set