• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.11.2025

10:20

Posna pogača koja miriše na tradiciju: Meka kao duša i preukusna

Shutterstock

Recepti

Posna pogača koja miriše na tradiciju: Meka kao duša i preukusna

Podeli vest

Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.

Posna pogača nije samo jelo - ona je obred. Sprema se za Badnje veče, za slavsku trpezu, za dane posta i one trenutke kada želimo jednostavnost i tradiciju u najčistijem obliku.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 
  • 500 g mekog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250-300 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta (za elastičnost testa)
  • malo brašna za rad
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

Foto: Shutterstock

Ilustracija

1. Priprema kvasca

U manju činiju sipati mlaku vodu, dodati šećer i kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da se aktivira. Kvasac treba da zapeni - to znači da je spreman.

2. Mešenje testa

U veću posudu prosejati brašno i dodati so.U sredini napraviti udubljenje i sipati nadošli kvasac, ulje i sirće.

Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se ne dobije glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Po potrebi dodati još malo brašna.

3. Dizanje

Testo premazati tankim slojem ulja, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste 30–45 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

4. Oblikovanje

Naraslo testo premesiti i oblikovati pogaču po želji - klasično okruglu, pletenu, sa ružicama, ukrašenu makom ili semenkama...

U kalupu ili tepsiji ostaviti još 10-15 minuta da odmori.

5. Pečenje

Rernu zagrejati na 200 stepemni. Pogaču blago premazati uljem da dobije sjaj i rumenu koricu. Peći 25-30 minuta, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

6. Završni korak

Kada je izvadite iz rerne, možete je prekriti krpom da omekša, ili ostaviti otkrivenu ako volite hrskavu koricu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40