• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

10.12.2025

20:20

Napravite savršeni domaći kitnikez: Zaboravljena poslastica iz Vojvodine - recept koji morate probati

Shuterstock

Recepti

Napravite savršeni domaći kitnikez: Zaboravljena poslastica iz Vojvodine - recept koji morate probati

Podeli vest

Kitnikez je jedan od onih recepata koji se prenose iz generacije u generaciju, a svaka kuća ima svoju malu tajnu pripreme.

Ovaj gusti, aromatični žele od dunja nekada je bio obavezna zimnica, naročito u vojvođanskim domaćinstvima, gde se služio uz sir ili kao poseban desert. Danas se polako vraća na trpeze, jer malo šta može da zameni njegovu specifičnu teksturu, prirodnu slatkoću i bogat miris dunje.

Osim što je ukusan, kitnikez se vrlo lako pravi, a sastojci su jednostavni i prirodni. Jedino što mu treba je malo vremena i strpljenja baš kao i svakoj pravoj poslastici starog kova.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih dunja
  • 700-900 g šećera (po ukusu i slatkoći dunja)
  • Sok od 1 limuna
  • Malo vode (2-3 dl)
  • Po želji: prstohvat cimeta ili vanile

Priprema:

Dunje dobro operite, odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, pa iseckajte na kockice. Nije potrebno guliti ih, jer će se kasnije sve pasirati.

Stavite dunje u šerpu i dodajte dovoljno vode da ih jedva prekrije. Kuvajte dok potpuno ne omekšaju obično 20-30 minuta.

Kada su dunje mekane, procedite višak vode (sačuvajte malo ako zatreba), pa ih izgnječite ili ispasirajte štapnim mikserom u glatku kašu.

U dobijeni pire dodajte šećer i sok od limuna. Promešajte i vratite na laganu vatru.

Foto: Shuterstock

 

Smesa treba da se kuva na tihoj vatri i uz stalno mešanje oko 30-45 minuta, dok ne postane gusta i sjajna. Povremeno promešajte dno da ne zagori.

Ako želite aromatičniju verziju, pred kraj dodajte malo cimeta ili mrvice vanile.

Masu prebacite u plitku posudu obloženu papirom za pečenje. Poravnajte površinu i ostavite da se suši 24 sata na hladnom mestu.

Nakon toga isecite na kocke i ostavite da se suše još 2-3 dana na sobnoj temperaturi, okrećući ih povremeno.

Gotov kitnikez čuvajte u metalnoj kutiji, između lista papira, na suvom i hladnom mestu. Tako može trajati mesecima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set