• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

03.12.2025

13:40

Kolač sa višnjama iz bakine pećnice: Ne postoji bolji recept - cela kuća miriše

Shuterstock

Recepti

Kolač sa višnjama iz bakine pećnice: Ne postoji bolji recept - cela kuća miriše

Podeli vest

Ovaj kolač je jednostavan, zdrav i savršen za one dane kada želite da uživate u nečemu slatkom, ali bez korišćenja masnoća.

Njegovo bogato, sočno testo, koje je u savršenoj harmoniji sa kiselkastim višnjama i hrskavim pšeničnim klicama, pruža pravo zadovoljstvo.

Idealno je za post, ali i za svakodnevnu užinu. Iako se pravi sa jednostavnim sastojcima, rezultat je prava poslastica.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 10 kašika kokosovog šećera (ili običnog, po želji)
  • 18 kašika integralnog brašna (ako želite zdraviju verziju)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g pšeničnih klica
  • 4 kašike džema od šljive (ili neki drugi po vašem izboru)
  • 300 g smrznutih višanja (ili drugog voća, kao što su maline ili borovnice)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pre nego što počnete, zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh obložen papirom za pečenje, a ako želite, pleh možete i malo premazati sa malo kokosovog ulja.

U veću posudu sipajte vodu, pa dodajte šećer i mešajte dok se ne rastvori. Zatim dodajte integralno brašno, prašak za pecivo i pšenične klice. Dobro sjedinite sve sastojke, tako da dobijete glatku, nešto gušću smesu.

Foto: Shuterstock

 

Sada je vreme da dodate džem po izboru džem od šljive daje odličan, pomalo pikantan ukus koji se savršeno slaže sa višnjama. Zatim pažljivo umešajte višnje, pazeći da ne slomite plodove, kako bi kolač imao sočne komade voća.

Sipajte smesu u pripremljeni pleh i rasporedite je ravnomerno. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđi, a čvrst na dodir.

Nakon što se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Pre nego što ga isečete, pospite šećerom u prahu za lepši završni izgled.

Ovaj kolač je ukusan i zdrav, a promenom sastojaka kao što su integralno brašno, kokosov šećer i džem od šljive, može postati još bogatiji u ukusu. Nije potrebno ulje, a tekstura je savršeno vlažna zahvaljujući višnjama i pšeničnim klicama koje dodaju prijatan šmek.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40