• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

17.12.2025

06:00

Posna Švarcvald torta: Čokoladna fantazija sa višnjama

Shutterstock

Recepti

Posna Švarcvald torta: Čokoladna fantazija sa višnjama

Podeli vest

Posna Švarcvald torta dokazuje da i bez jaja, mleka i putera možete dobiti bogatu, sočnu i čokoladnu poslasticu sa višnjama koja ne zaostaje za originalom.

Švarcvald torta je klasik koji osvaja kombinacijom čokolade, višanja i lagane kreme, a dobra vest je da se lako može prilagoditi posnoj ishrani.

Ova verzija je idealna za post, vegansku ishranu ili jednostavno za sve koji žele lakšu varijantu bez namirnica životinjskog porekla. Biskvit je mekan i aromatičan, fil osvežavajuć zahvaljujući višnjama, a posna biljna pavlaka daje prepoznatljivu završnicu.

Sastojci

Za biskvit:

Foto: Shutterstock

 
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 4 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 350 ml mineralne vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
Za fil:
  • 500 g višanja (sveže ili iz kompota, oceđene)
  • 2-3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašika gustina
  • 100 ml soka od višanja ili vode
  • Za krem:
  • 500 ml biljne slatke pavlake za mućenje
  • 1-2 kašike šećera u prahu
Za dekoraciju:
  • Rendana posna čokolada ili čokoladne mrvice
  • Nekoliko višanja

Priprema

Biskvit:
U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte mineralnu vodu, ulje i sirće, pa sve dobro umutite dok ne dobijete glatku smesu.

Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Ohladite i presečite koru horizontalno na dve ili tri kore.

Fil od višanja:
Višnje stavite u šerpu sa šećerom i zagrejte. Gustin razmutite u soku od višanja ili vodi, dodajte u višnje i kratko kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Krem:

Foto: Shuterstock

 

Biljnu pavlaku umutite mikserom u čvrst šlag, dodajte šećer u prahu po ukusu.

Slaganje torte:
Prvu koru premažite delom fila od višanja, zatim slojem kreme. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Završite korom, celu tortu premažite preostalom kremom.

Dekoracija:
Pospite rendanom posnom čokoladom i ukrasite višnjama. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se stegne i ukusi povežu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set