• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.12.2025

17:00

Dekorativne, jestive jelke kao predjelo - svi će vas pitati za recept

Shutterstock

Recepti

Dekorativne, jestive jelke kao predjelo - svi će vas pitati za recept

Podeli vest

Vizuelno impresivno, a ukusom bogato predjelo pretvoriće vašu prazničnu trpezu u pravu zimsku bajku za svega nekoliko minuta.

Praznici su vreme kada želimo da naši bližnji osete toplinu doma, ne samo kroz razgovor, već i kroz kreativnost na tanjiru.

Dok su klasična punjena jaja (poznatija kao Deviled Eggs) decenijama nezaobilazan gost svake proslave, ove godine predlažemo mali, ali efektan preokret.

Uz pomoć malo spanaća i veštog korišćenja poslastičarskog šprica, obična jaja postaju jestive minijaturne jelke koje će oduševiti i najmlađe i najstarije goste.

Sastojci koji inspirišu:

Foto: Shuterstock

 

Za pripremu šest "jelki" (odnosno 12 polovina), biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • Baza: 6 tvrdo kuvanih jaja.
  • Zeleni fil: 1 zreo avokado (ili šaka blanširanog i dobro oceđenog spanaća), 2 kašike majoneza, 1 kašičica senfa, prstohvat soli i bibera.
  • Dekoracija: 1 crvena paprika (isečena na sitne kockice), malo rendanog parmezana (za efekat snega) i kriška tvrdog žutog sira (za zvezdice).

Priprema korak po korak

Foto: Shutterstock

 
Priprema baze

Jaja skuvajte "tvrdo" (oko 10 minuta), ohladite ih u ledenoj vodi, ogulite i prepolovite po dužini. Izvadite žumanca u posebnu činiju.

Magična boja

U činiju sa žumancima dodajte majonez, senf i odabrani "zeleni sastojak". Ako koristite avokado, dobićete kremastiju teksturu, dok će spanać dati intenzivniju šumsku boju.

Sve dobro sjedinite štapnim mikserom dok ne dobijete potpuno glatku, čvrstu pastu.

Modeliranje jelki

Smesu prebacite u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Polovine belanaca poređajte na tanjir, a zatim kružnim pokretima istiskujte fil uvis, formirajući kupasti oblik jelke.

Finalni dodir

Sitne kockice crvene paprike postavite kao "ukrasne kuglice". Vrh svake jelke ukrasite malom zvezdom koju ste izrezali iz sira. Na kraju, sve pospite rendanim parmezanom kako biste dočarali prve zimske pahulje.

Kako da jelke ostanu uspravne?

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Ako želite da vaša jaja budu stabilnija na tanjiru, malim nožem odsecite tanak sloj sa donje strane belanceta (zaobljeni deo). Tako ćete dobiti ravnu površinu koja će osigurati da vaše praznično drveće stoji čvrsto do trenutka posluživanja.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Umro legendarni roker
Showbiz

Umro legendarni roker

Mik Ejbrahams, legendarni muzičar i jedna od ključnih figura ranog zvuka britanskog roka, preminuo je u 82. godini života.

24.12.2025

14:18

JOŠ Zabava VESTI

Džet set