• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.12.2025

17:00

Starinski prevrnuti kolač sa jabukama - topi se u ustima

Shutterstock

Recepti

Starinski prevrnuti kolač sa jabukama - topi se u ustima

Podeli vest

Izvrnuti kolač sa jabukama spaja rustični izgled i luksuzan ukus karamele, čineći ga idealnim izborom za svaku prazničnu ili porodičnu trpezu.

Kada stignu hladniji dani, ništa ne greje dušu tako dobro kao miris pečenih jabuka i cimeta koji se širi kuhinjom.

Dok su klasične pite sa jabukama standard, ovaj karamelizovani "izvrnuti" kolač (Tarte Tatin stil) podiže ljubitelje voćnih poslastica na potpuno novi nivo.

Tajna njegove privlačnosti leži u savršeno poređanim kriškama voća koje se tokom pečenja natapaju sopstvenim sokovima i domaćim karamelom, stvarajući sjajnu, rubin-crvenu glazuru kojoj je nemoguće odoleti.

Sastojci: 

Foto: Shuterstock

 
Za voćni sloj (karamel):
  • 4-5 čvrstih jabuka (sorte kao što su Greni Smit ili Jonagold).
  • 150g šećera.
  • 50g putera.
  • Kašičica cimeta.
Za biskvit:
  • 3 jaja.
  • 150g brašna.
  • 100g šećera.
  • 100ml jogurta ili kisele pavlake.
  • 80ml ulja.
  • 1 prašak za pecivo i prstohvat soli.

Priprema

Foto: Shuterstock

 
Priprema jabuka

Jabuke ogulite, očistite od semenki i isecite na deblje kriške (kriške moraju biti čvrste kako bi zadržale oblik).

Karamelizacija

U šerpi otopite šećer na umerenoj vatri dok ne dobije tamno-zlatnu boju. Dodajte puter, promešajte, a zatim tom smesom prelijte dno kalupa za pečenje (obloženog papirom ili dobro podmazanog).

Slaganje

Kriške jabuka gusto poređajte preko karamela u krug, počevši od ivica ka centru, baš kao na slici. Pospite ih cimetom.

Testo

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i jogurt, a na kraju lagano umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smisom pažljivo prelijte poređane jabuke.

Pečenje

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta.

Najvažniji trenutak je vađenje. Sačekajte samo 5 minuta nakon pečenja, a zatim prislonite tanjir na kalup i brzim pokretom ga preokrenite. Karamelizovane jabuke će sada biti na vrhu, sijajući poput dragulja.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set