• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.09.2016

17:22

ZIMNICA - DOMAĆA ILI KUPOVNA? Šta zapravo kupujemo u teglama?

Recepti

ZIMNICA - DOMAĆA ILI KUPOVNA? Šta zapravo kupujemo u teglama?

Podeli vest

Ako ne pripremate sami zimnicu, prvo odvojite vreme i pročitate deklaracije, savetuje nutricionista Branka Mirković

Da li kupiti industrijsku zimnicu ili praviti domaću? Nedostatak vremena mnoge opredeljuje za prvu opciju, ali šta zapravo kupujemo u teglama pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Nažalost, na mnogim od njih etikete sa deklaracijama su nepotpune. Situacija je, čini se, najproblematičnija kod džemova i marmelada, na kojima često ne piše udeo voća u samom proizvodu, već samo procenat suve matarije, što običnom potrošaču ne znači mnogo. 

(Ne)sezonsko voće

Nutricionista Branka Mirković se slaže da nije lako u marketima odabrati kvalitetnu zimnicu po pristupačnoj ceni.

Mnogim ljudima, a posebno deci i starijima, smetaju industrijski konzervansi koje unose sa zimnicom

- Kada je reč o marmeladama, džemovima i pekmezu, ključ je u tome koliko se struktura voća vidi, da li se mnogo, srednje ili malo usitnjava. Savet je da uvek dobro pročitate deklaraciju da vidite koliko zaista ima voća, a koliko šećera i drugih dodataka. Kvalitetna zimnica je ona koja ima veći procenat voća u sebi. Slatke zimnice se konzerviraju kuvanjem sa šećerom uz dodavanje pektina, ali ako ima malo voća i puno ostalih dodataka, to znači da postoje i veštačke boje i ukusi koji nadoknađuju malu količinu voća - upozorava Mirkovićeva.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Sedam ZLATNIH pravila uspešne ZIMNICE!

Proizvođači pritom ne prave zimnicu samo u sezoni voća, već tokom cele godine. 

Šta kaže Pravilnik o proizvodnji zimnice

Kada je reč o džemovima i marmeladama, nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić upozorava da je na tržištu najzastupljenija marmelada koja se često proizvodi od hemijski konzervisane pulpe.
- Prema pravilniku, džem mora da sadrži najmanje 65 odsto suve materije, od čega najmanje šest odsto mora da bude voće. Ako je reč o jagodastom voću, to je pet odsto. Marmelada sadrži najmanje 67 odsto suve materije, od čega najmanje sedam odsto mora da potiče iz voća (jagodastog i citrusa pet procenata). Prema Pravilniku, od ukupne suve materije gotovog proizvoda 5-7 odsto mora biti suva materija voća, a ostalo je dodati šećer. Dakle, samo 5-7 odsto je voće! 

- Sveže voće veoma često ne prolazi sve kontrole i bude različitog kvaliteta i svežine. Do pripreme se drži u hladnjačama ili kao poluprerađen proizvod, a potrošač nikada ne može da zna koje je to vreme. Voće zbog toga izgubi na nutritivnoj vrednosti, kao i boju i ukus, pa proizvođači dodaju industrijske boje i ukuse. Veoma često za novac ne dobijemo očekivan kvalitet - objašnjava Branka Mirković. 

Od 65 odsto suve materije mora da sadrži kvalitetan džem, svega 5-7 odsto mora da bude voće?! 

"Nasilno" kiseljenje

Kada je reč o slanoj zimnici, odnosno onoj napravljenoj od povrća, naši sagovornici smatraju da je situacija nešto bolja nego kod slatke, jer golim okom možemo da vidimo kako izgleda povrće. 

- Tegle su najčešće providne, pa tako vizuelno možete da procenite količinu i kvalitet povrća, ali ipak čitajte deklaracije, koliko ima i koje vrste konzervansa, boja i pojačivača ukusa. Danas ima sve više alergija, akutnih, hroničnih ili sezonskih. Imunobolestima, a ima ih mnogo, uglavnom iritaciju i stimulaciju prave konzervansi. Mnogim ljudima, a posebno deci i starijima, smetaju industrijski konzervansi koji se unose zimnicom. Kada se u domaćinstvima kiseli povrće, koristi se malo ili ne koristi nimalo sirćeta ili esencije i proces je duži. Industrijski proizvedena zimnica ima kraći rok pripreme i zato se koristi "nasilno" kiseljenje i upotrebljava se više kiseline. U slanim zimnicama se koristi i mnogo šećera da neutrališe pojačanu kiselinu i zato budite oprezni i proverite sadržaj šećera - objašnjava Branka Mirković, i dodaje:

DOMAĆICA! Svinjski file s jabukom

Uvek dobro pročitajte deklaraciju da vidite koliko zaista ima voća, a koliko šećera i drugih dodataka u džemu

- Kod obrade paradajza, pirea ili soka dodaju se pojačivači boje i ukusa. To je jednostavno zaključiti jer je razlika u boji domaćeg i industrijskog veoma primetna. I kod prerađenih paprika treba biti obazriv. Često se, naime, osim nedozvoljenih sastojaka, u pindžurima i ajvarima nalazi veći sadržaj tečnosti od dozvoljenog. 

Kesa leda

Zaleđena zimnica je veoma različitog kvaliteta. Kese su uglavnom veoma atraktivne, ali neprovidne su, a sa slikama voća i povrća koje mame. Kada ih otvorite, vidite da su plodovi različitog kvaliteta.

(FOTO) VEČERA OD DVA MILIONA DOLARA! Voze vas helikopterom i dobijate dijamantski prsten!

- Često su i prodavci odgovorni jer loše skladište zaleđeno voće i povrće, pa kupite kesu leda. Postoje velike razlike u kvalitetu, a manje su razlike u ceni. Loše zamrznuto povrće gubi na nutritivnim vrednostima i zato se vrednosti na deklaraciji veoma razlikuju od realnih - objašnjava Mirkovićeva, i poručuje: 

- Ako ne pripremate sami zimnicu, savet je da prvo odvojite vreme i pročitate deklaracije, uporedite u prodavnici različite proizvođače i cene. Kupite manje pakovanja onih proizvoda koji vam se učine kvalitetnijim, a cena vam je prihvatljiva. Probajte i napravite odabir, kasnije ćete kupovinu obaviti brzo i jednostavno. Potrošač je taj koji bira, a loši proizvođači nestaju sa tržišta samo ako se njihov proizvod ne kupuje. 


 

 

         


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija