BRISEL U STRAHU OD NOVOG AUSTRIJSKOG KANCELARA: Voli Rusiju i previše liči na Orbana, jedan "greh" mu neće oprostiti
108. 01. 2025. u 08:45
208. 01. 2025. u 08:45
Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količinu šećera. Voće treba dobro oprati, a ono osetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
*Savet plus: Kombinacija šljiva, čokolade i ruma posebno je ukusna, a džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja skidate penu koja se stvara na površini.
Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje i agrumi, dok kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje i dinje imaju manje pektina, pa je pri kuvanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njihovo zgušnjavanje.
Ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.
*Savet plus: Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna soka jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova i želea. Sok od limuna dodajte postepeno da ne preterate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturama do 100 stepeni.
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da lagano ključa.
Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i, pre nego što ih odložite, pričekajte da se potpuno ohlade. Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput bosiljka, kardamoma, cimeta, vanile ili nane, dok se umesto šećera mogu dodati urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
*Savet plus: Kako biste proverili da li je džem i žele dovoljno kuvan, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retka, nastavite da kuvate.
Smokve i cimet
Isecite dve šljive, oljuštenu jabuku i pet oljuštenih smokvi i stavite u frižider na sat vremena. U tiganj stavite voće i 150 g šećera. Dodajte trećinu šolje vode i pola štapića cimeta, kuvajte oko pola sata na laganoj vatri, dodajte sok od pola limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuvajte još 40 minuta, pa sipajte u tegle.
Pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 kašike ruma, po želji 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zameniti aromom vanile).
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da se kuva dok se šljive ne raspadnu, oko jedan sat. Sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i vratite na vatru. U smesu dodajte čokoladu, promešajte da se otopi, dodajte rum, promešajte, pa probajte. Prema želji dodajte još tri rum šećera i kuvajte još pet minuta neprestano mešajući da čokolada ne zagori.
Šumski žele
Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (u zavisnosti od količine dobijenog soka), cimet po želji, vode koliko stane.
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuvajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući penu s površine. Voće zgnječite. Cediljku obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izmerite, pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuvajte dok se žele ne stvrdne. Sipajte ga u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Kompot od bresaka s medom
Kilogram bresaka operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Složite ih u tegle i prelijte skuvanim mlakim sirupom od 250 g meda i 0,3 l vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.
Sirup od krušaka
Sastojci: 1 kg krušaka, 0,5 l vode, 800 g šećera, 2 kašičice limunske kiseline ili soka od limuna.
Priprema: Kruške očistite, isecite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu ili sok od limuna, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procedite u flaše, zatvorite ih, pa pasterizujte oko 20 minuta.
Slatko od grožđa
Sastojci: 100 zrna grožđa, 200 g oraha, 700 g šećera, kašičica limunske kiseline ili sok od limuna.
Priprema: Zrna očistite od drške. Skuvajte gust sirup od šećera sa dve šolje vode - šećer možete smanjiti u zavisnosti od sorte grožđa i koliko je slatko. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte u njega zrna grožđa i neka tako odstoji pola sata. Nakon toga slatko stavite na jaku vatru, ali ne previše i kuvajte bez mešanja. Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu ili sok od limuna i sitno iseckane orahe. Kuvajte oko pet minuta, ostavite da se ohladi i rasporedite u tegle.
Džem od kajsija
Sastojci: 1,5 kg zrelih kajsija, 90 ml soka od jabuka ili kajsija, 750 g šećera, 15 ml svežeg soka od limuna, 30 ml likera od kajsija.
Priprema: Kajsije operite i očistite od koštica, stavite u šerpu, sipajte sok i kuvajte dok ne omekšaju. Kad su omekšale, dodajte šećer i kuvajte na jačoj vatri, skidajući penu sa njih i mešajući da džem ne zagori. Kad se džem zgusnuo, sklonite ga sa vatre, dodajte sok od limuna i liker, a umesto toga možete i pastu ili ekstrakt od vanile, promešajte i sipajte u vruće tegle.
Tokom 2024. godine u Srbiji su realizovani značajni infrastrukturni poduhvati, obuhvatajući izgradnju novih puteva i rekonstrukciju postojećih saobraćajnica. Među najvažnijim projektima su završetak deonica Fruškogorskog i Moravskog koridora, otvaranje brze saobraćajnice Šabac–Loznica, kao i napredak u izgradnji Dunavskog koridora i "Osmeha Vojvodine".
08.01.2025
07:35
Francuz po rođenju, Srbin po opredeljenju, Arno Gujon, veliki humanitarni radnik i osnivač organizacije "Solidarité Kosovo", koji je trenutno i direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, dao je ekskluzivni intervju za Informer.rs.
07.01.2025
20:04
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće prijateljskom narodu Kine i predsedniku Si Đinpingu povodom razornog zemljotresa koji je pogodio Tibet i odneo mnogo života.
07.01.2025
19:37
Čedomir Antić, profesor Filozofskog fakulteta izjavio je da su studenti trebal demokratski da odluče o protestu umesto što su profesore fizički oterali sa fakulteta.
07.01.2025
18:18
Ministarka pravde Maja Popović prisustvovala je jutarnjoj Božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu.
07.01.2025
17:09
Uzbuđenje dostiže vrhunac jer novi šou program “Nova TV zvezda” počinje 11. januara u 15:30h na Informer televiziji!
06.01.2025
14:52
Novinar Dejan Anđus i advokat Pavle Staničić bili su gosti večerašnje emisiji "Otvoreni studio" na Informer televiziji.
05.01.2025
21:24
Gosti Info jutra na Informer televiziji bili su analitičar Veljko Jovanović, član GO Srpska napredne stranke Zoran Babić i Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost koji su govorilo o pokušaju obmanje građana od strane Arhiva javnih skupova i medija Dragana Šolaka, ali i zloupotrebi dece na njegovim televizijama.
05.01.2025
11:25
Generalni direktor "Srbija Gas" Dušan Bajatović gostujući na Informer TV govorio je o najavljenim sankcijama NIS-u od strane Sjedinjenih Američkih država.
05.01.2025
10:38
Gost Info dana na Informer televiziji bio je narodni poslanik Nebojša Bakarec koji je, između ostalog, prokomentarisao podkast "DLZ", koji je nazvao sredstvom za širenje ekstremizma i mržnje. Takođe, istakao je fantastične rezultate koje je Srbija postigla tokom 2024. godine, naglašavajući ulogu predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Srpske napredne stranke u ostvarivanju tih uspeha.
03.01.2025
19:09
Odlazak po badnjak više nije samo mirna porodična tradicija. U pojedinim mestima u Srbiji ovaj običaj dobija potpuno novi oblik, a društvene mreže iz minuta u minut preplavljuju snimci spektakularnih povorki koje Badnji dan pretvaraju u pravi praznični spektakl.
08.01.2025
08:11
Danas ujutro, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se mestimično niska oblačnost, a po pojedinim kotlinama na jugu i jugozapadu Srbije magla.
08.01.2025
06:30
Danas je drugi dan Božića, a Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik - Sabor Presvete Bogorodice.
08.01.2025
06:40
U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u 20.23 sati u naselju Pregrevica u Zemunu teško je povređen pešak, rečeno je u Hitnoj pomoći.
08.01.2025
06:48
U ubistvu muškarca Z.G. tokom proslave Badnje večeri učestvovala su četiri muškarca nakon svađe.
07.01.2025
23:23
"Pre nego što se dogodilo ubistvo, ubica je došao u pečenjaru u kojoj mu radi brat. Bio je sa drugom. Obojica su bili pripiti", pričao je jedan od poznanika Saše Milosavljevića (47) ubice iz Jagodine, koji je na Badnje veče hicima iz pištolja ubio vlasnika kafane "Krug" Dejana Mihajlovića (56) i ranio još jednu osobu.
07.01.2025
22:47
U Zemunu, na Pregrevici, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je oboren pešak.
07.01.2025
21:53
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici odredili su, zadržavanje do 48 časova S. D. (35) iz Inđije, koji se večeras u pratnji svog advokata predao u policijskoj stanici u Inđiji, a za kojim je bila raspisana potraga zbog sinoćnjeg događaja u Inđiji, kada je smrtno stradao Z. G. (43), a dve osobe su lakše povređene.
07.01.2025
21:23
Stojan D. (35) iz Inđije, koji je nalazio u bekstvu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu muškarca Z.G. tokom proslave Badnje večeri, predao se policiji.
07.01.2025
21:00
Novak Đoković je imao jedan prilično hladan susret sa Janikom Sinerom u Melburnu, gde će uskoro početi Australijan open.
08.01.2025
09:00
Harizmatična srpska džudistkinja Milica Žabić (30) u prazničnom intervjuu za Informer poručila je da je verovala da može do zlata na Olimpijskim igrama u Parizu! Ova devojka, koja je svojim nastupom i autentičnim izjavama oduševila čitavu naciju, za Informer je govorila o svojoj karijeri, planovima, ciljevima, ali i o tome čime bi se bavila da nije izabrala pomenuti borilački sport.
08.01.2025
08:00
Nikola Jović je odigrao sjajnu utakmicu u dresu Majamija protiv Golden Stejta, a njegovu moć sinoć posebno je osetio legendarni Stef Kari.
08.01.2025
07:48
Denver Nagetsi bez Nikole Jokića nisu ni senka šampionskog tima! Srpski as je zbog bolesti propustio derbi meč protiv Boston Seltiksa, a rezultat je bio poražavajući – Boston je razbio Nagetse u njihovoj "Bol Areni" sa 118:106!
08.01.2025
07:11 >> 07:37
Bogdan Bogdanović, srpski kapiten, ispratio je neverovatan pogodak Tre Janga, kojim je rešena utakmica protiv Jute.
08.01.2025
07:32
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izazvao je burne reakcije nakon što je u sredu na svojoj društvenoj mreži Trut sošal objavio dve mape Sjedinjenih Država na kojima je Kanada prikazana kao deo američke teritorije.
08.01.2025
09:10
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je Turska spremna da se uključi ako se Sirija raspadne nakon pada Bašara el Asada sa vlasti i dolaska oružane opozicije na čelo zemlje.
08.01.2025
08:40
Nemačka ekonomija suočava se sa ozbiljnim izazovima usled kontramera koje Rusija preduzima kao odgovor na sankcije Zapada, piše nemački novinar Flin Džejkobs u članku za „Berliner Cajtung“.
08.01.2025
08:10
Razorni požari zahvatili su luksuzni deo Los Anđelesa, Pacifik Palisejds, primoravši više od 30.000 stanovnika na hitnu evakuaciju. Vatra, nošena snažnim vetrovima, širi se neverovatnom brzinom i preti ekskluzivnim rezidencijama u ovom elitnom naselju.
08.01.2025
07:40
Veliki deo ukrajinske odbrane u Donbasu nalazi se u kritičnom stanju, jer čak 30% linije fronta ima ozbiljne slabosti, upozorava bivši komandant 53. brigade OSU Anatolij Kozel.
08.01.2025
05:00
Milorad Milinković (60) poslednjih nekoliko dana svog života proveo je u selu Jabukovac kod Negotina, gde je jutros i preminuo.
07.01.2025
20:07
Seriju "Selo gori, a baba se češlja" reditelja Radoša Bajića publika je rado volela da gleda u periodu između 2007. i 2017. godine, ali jedna neobična stvar je promakla svima.
07.01.2025
20:01
Iznenadna smrt reditelja, scenariste i "tragača" iz kviza "Potera", Milorada Milinkovića, potresla je Srbiju, a ovim povodom oglasio se i voditelj Jovan Memedović.
07.01.2025
19:17
Poznati srpski režiser, glumac i tragač u kvizu "Potera" Milorad Milinković (60) preminuo je jutros u Negotinu, od posledica srčanog udara. Kako je Informer već pisao, njemu je pozlilo posle liturgije i pričesti u seoskoj crkvi u Jabukovcu.
07.01.2025
18:01
Marko Janjušević Janjuš, bivši učesnik rijalitija "Zadruga" ove godine Božić je proveo sa tugom u srcu, prisećajući se brata koji više nije među živima.
08.01.2025
06:01
Ćerka Siniše Mihajlovića, Viktorija Mihajlović, se oglasila putem Instagram naloga i danas, na najveći hriščanski praznik, podelila očevu fotografiju.
07.01.2025
23:31
Domaću javnost zatekla je vest o iznenadnoj smrti čuvenog tragača iz "Potere", reditelja i scenariste Milorada Milinkovića (60). Brojne poznate ličnosti oprostile su se od tragača, među kojima i Igor Lazić Nigor.
07.01.2025
22:31
Muzička diva Jelena Karleuša snimila je spektakularan novogodišnji program ispred Muzeja Jugoslavije, u sklopu kojeg je, između ostalog, izvela i čuvenu pesmu "Vidovdan".
07.01.2025
21:40
Muzička zvezda Jelena Karleuša snimila je spektakularan novogodišnji program ispred Muzeja Jugoslavije.
07.01.2025
21:10
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.