RECEPT ZA CARSKU TURŠIJU! Najukusnija zimska salata puna VITAMINA - paprika, kupus, karfiol... (FOTO)
Nema kuće bez zimnice
05.10.2020
10:22
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Povrće treba razvrstati - najbolji primerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput raznih salata, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.
Plodovi takođe ne smeju da budu vlažni, te ne pripremajte zimnicu nakon kiše, a kako se boja očišćenog povrća pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini delimično razgrađuju, najbolje je čistiti ih neposredno pre spremanja.
Površina povrća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama, od kojih neki mogu da uzrokuju određene bolesti, te ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite i procedite. Plodove perite brzo, da se ne raskvase i da neki od njih ne počnu da puštaju sok, osušite na krpi, pa tek onda očistite.
Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite manju ili veću količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojte i onda još jednom proverite.
Pre korišćenja sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista.
Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana.
Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko pet minuta na 200 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga tegle utoplite i pre stavljanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade.
Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan poput naših baka, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.
Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Ajvar sa patlidžanom
Sastojci: 15 kg crvene paprike šilje, 3 kg patlidžana, 7 dl ulja, ljute papričice po ukusu, sirće po ukusu, so po ukusu.
Priprema: Pet kilograma paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 minuta, da lepo omekšaju. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi, očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu smesu dodajte ulje i kuvajte na tihoj vatri dok ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ako volite ljuto, u ajvar možete dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju dodajte so i sirće po ukusu.
Salata od karfiola i šargarepe
Sastojci: 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, 1l vinskog sirćeta, 1l ulja, 3 čena belog luka, po kesica mlevenog bibera i bibera u zrnu, so, peršun, feferoni.
Priprema: Šargarepu i karfiol očistiti, iseći na kolutove, odnosno cvetiće, blanširati odvojeno u slanoj vodi, iscediti i ostaviti da se ohladi. U posudu uliti sirće i ulje, dodati biber u zrnu, mleveni biber, sitno seckani beli luk i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Na kraju dodati ohlađeno povrće. Napuniti njime tegle, a tokom punjenja na par mesta staviti malo seckanih feferona. Ostatak tečnosti iz posude naliti u tegle da sve pokrije i zatvoriti. Na sličan način možete ukiseliti bilo koje povrće ili praviti sopstvene kombinacije.
Marinirane tikvice
Sastojci: 1,2 kg tikvica, so za posipanje tikvica, 7 dcl belog vinskog sirćeta, 1,6 dcl maslinovog ulja, kašičica soli, 1-2 kašičice origana, 2-3 čena belog luka, biber po želji, ulje za prženje tikvica.
Priprema: Operite tikvice i isecite sa korom na kolutove. Složite na čistu kuhinjsku krpu, posolite i ostaviti da puste vodu oko pola sata. Pomešajte sirće sa uljem, dodajte origano, iseckani peršun, beli luk i so. Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom i ispržite na ulju da dobiju lepu zlatnožutu boju. Stavite ih na ubrus da upiju višak ulja. Pomešajte marinadu sa tikvicama, pa podelite u čiste tegle. Stavite na teglu tanjirić i nek stoji jedno vreme, a ukoliko tikvicama fali još marinade, doliti je. Sve pasterizujte u rerni, a na sličan način možete da pripremite i patlidžan.
Čatni od crvenog luka
Sastojci: 7-8 glavica crvenog luka, 4-5 čena belog luka, kašičica čilija, 1 dl smeđeg šećera, 2 dl aćeto balzamiko sirćeta, 2 listića lovora, par semenki gorušice, malo soli, prstohvat cimeta, malo ulja.
Priprema: Crveni luk narezati na trakice, beli luk na pločice. U posudu staviti ulja i kad se ugreje, staviti luk i propržiti da malo omekša, zatim dodati beli luk, promešati kratko i dodati smeđi šećer, pa sve to lagano promešati i dinstati na laganijoj vatri, zatim dodati lovor, ruzmarin, cimet, čili, par semenki gorušice, so i na kraju aćeto. Sve promešati i kuvati dok se ne zgusne i kad je gotovo, stavljati u sterilisanu teglicu. Poslužiti uz meso sa roštilja ili neko drugo meso.
Tiho pečeni paradajz
Sastojci: 6-10 zrelih paradajza (najbolje šljivar), 4-6 čenova propasiranog belog luka, 1-2 kašike suvog origana, 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera, nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje.
Priprema: Zagrejte rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isecite po dužini, ako je okrugao paradajz, onda secite popreko. Stavite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U činiju stavite propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom za pečenje ili kašikom premažite obilato svaku sečenu stranu paradajza. Pecite oko sat i po do dva, po potrebi smanjite temperaturu. Složite u teglicu, prelijte maslinovim uljem i držite u frižideru do upotrebe. Servirajte sa svežim bosiljkom.
Zeleni paradajz
Sastojci: Za rastvor: šolja soli, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 g šećera, 200 ml vode. Povrće: 5 kg zelenog paradajza (što sitnijeg), 25 crvenih ljutih papričica, vezica peršuna, 3-4 glavice belog luka, vezica celerovog lista.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti, poređati u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se samo malo zapeče. Kad se na vrhu malo podigne kožica, izvaditi ga iz rerne. Papričice malo pecnuti na plotni, tek po negde da se zacrne. Odmah ih neoljuštene presecite na 3-4 dela i stavite u veću šerpu sa paradajzom. Veoma male plodove paradajza ostavite cele, a malo veće prepolovite. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Sve ovo prelijte hladnim rastvorom i ostavite 24 sata uz povremeno mešanje. Ređajte u tegle, nalijte istim rastvorom i zatvorite. Za rastvor sve sastojke zajedno prokuvajte, pa ohladite.
Predsednik Aleksandar Vučić govorio je večeras u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji o američkim izborima i rekao da su ovo možda najvažniji izbori u istoriji čovečanstva.
04.11.2024
22:29
Predsednik Aleksandar Vučić gostuje večeras od 21 čas u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji.
04.11.2024
22:04
Predsednik Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji.
04.11.2024
21:44
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostuje u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji, a glavna tema je tragedija u Novom Sadu.
04.11.2024
21:30
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić gostovala je večeras u Informerovoj emisiji "Bez garda" kod voditeljke Ivane Vučićević.
04.11.2024
20:08
Voditeljka Informer TV Andrea Veskov javila se iz Palm Biča i otkrila kakva je tamo atmosfera kao i da li se očekuju tenzije.
04.11.2024
21:57 >> 22:34
Gosti specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, bili su Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
04.11.2024
21:14
Ekskluzivno na Informer TV-u, Andrea Veskov je intervjuisala Rika Elmorea, oficirom vazdušne odbrane SAD-a, koji je bio svedok potresnih trenutaka tokom atentata na Donalda Trampa 13. jula.
04.11.2024
14:51
Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zoran Babić govorio je u Info jutru o još jednom pokušaju opozicije da iskoriste tragediju koja je Srbiju pogodila. I dok Srbija jeca, opozicija lešinari.
04.11.2024
12:32
Tokom Specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, gosti stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović i urednik informative Pink.rs Predrag Jeremić, razgovarali su o predstojećim izborima i o predsedničkim kandidatima.
03.11.2024
21:42 >> 23:28
Suđenje Veljku M. (24) za teško ubistvo Tarika H. (21) nastavljeno je pred Višim sudom u Novom Pazaru. Svedočili su radnici i gosti hotela u Novopazarskoj Banji, gde se ubistvo i dogodilo.
04.11.2024
22:58
Dve osobe ranjene su večeras u pucnjavi u Podgorici, na Bulevaru Save Kovačevića, a prema saznanjima, obe osobe su primljene u Urgentni centar Kliničkog centra.
04.11.2024
22:17
Optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv O. P. (21) iz Aleksinca zbog postojanja opravdane sumnje da je Aleksi Stojmenoviću (25) iz Aleksinca 16. maja 2021. godine u tuči na proslavi 18. rođendana u restoranu "Oaza" naneo povredu od koje je preminuo, pravosnažno je potvrđena.
04.11.2024
21:43
Policija je u Inđiji, u Ulici vojvode Stepe, otkrila leš muškarca (66), koji je imao vidne povrede izazvane tupim predmetom.
04.11.2024
20:29
Ratko Drašković donirao je bubreg četrdesetjednogodišnjoj Radmili Raičević, ženi koja od 2018. godine ide na dijalize i koja je tražila šansu za normalan život.
04.11.2024
21:34
Direktorka UKC Vojvodina dr Vesna Turkulov u razgovoru za Informer otkrila je i potresne detalje iz Urgentnog centra kada je majka došla da traži svoje dve devojčice Saru i Valentinu!
04.11.2024
20:18
Fondacija mlade humanitarke iz Vranja Tamare Misirlić, još jednom je dokazala da je uz sve one koji i se obrate. Još jedan porodica useljena je u svoj novi dom, a reakcije na prelepu kuću, dokazuju i snimci koje je Tamara podelila na svojim mrežama.
04.11.2024
18:10
Odlučili i da olakšaju svima onima koji nemaju gde da skladište one gume koje skinu sa svog četvorotočkaša u dato doba godine i otvorili svojevrsni, kako su ga nazvali, "hotel za gume", sa kapacitetom od 300 pneumatika
04.11.2024
17:25
Posetioci arhoeloškog nalazišta Medijana od danas mogu da vide dva veoma značajna mozaika - mozaik meduze i mozaik Lede i labuda.
04.11.2024
17:15
Srpski fudbalski reprezentativac Aleksandar Mitrović nastavio je da rešeta mreže i postigao het-trik u dresu Al Hilala.
04.11.2024
21:04
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Cedevita Olimpiju (92:86) u okviru 7. kola ABA lige, a nakon meča novinarima u konferencijskoj sali se obratio trener kluba sa Malog Kalemegdana, Janis Sferopulos.
04.11.2024
21:17
Mihajlo Cvetković je novi rekorder! On je postigao najbrži pogodak u istoriji Superlige Srbije, a za to mu je bilo potrebno svega devet sekundi!
04.11.2024
19:21
Košarkaši Partizana ubedljivo su savladali FMP i tako ostali na maksimalnom učinku u ABA ligi, što raduje Željka Obradovića. Trener crno-belih je poručio na konferenciji za štampu nakon meča da njegov tim uvek bio na nivou kao na večerašnjoj utakmici, osim u Istanbulu protiv Fenerbahčea.
04.11.2024
19:28
Selektor Boris Rojević i njegovi izabranici stigli su u Vrnjačku Banju gde će trenirati do srede i utakmice sa Letonijom u Kraljevu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
04.11.2024
22:51
Vladimir Zelenski ne može da se sakrije od gneva i odmazde Ukrajinaca, pošto je kolaps prozapadne vlade u Ukrajini neizbežan, ocenio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.
04.11.2024
23:00
Nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula ogromnu vežbu pripravnosti svojih nuklearnih snaga, bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsednika saveta za bezbednost zemlje Dmitrij Medvedev kaže da ishod američkih izbora nije bitan.
04.11.2024
22:30
Broj prevremenih glasova na američkim predsedničkim izborima izgleda "zastrašujuće" za kandidata demokrata Kamalu Haris, rekao je Džim Mesina, bivši menadžer kampanje američkog predsednika Baraka Obame.
04.11.2024
22:15
Voditeljka Informer TV Andrea Veskov javila se iz Palm Biča i otkrila kakva je tamo atmosfera kao i da li se očekuju tenzije.
04.11.2024
22:05
Tokom Specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, gosti Ivan Miletić sa instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije razgovarali su o izbornim kampanjama predsedničkih kandidata i o mnogim drugim temama.
04.11.2024
21:41
Serija "Sablja" počela je sa emitovanjem proteklog vikenda, a gledaoci uglavnom imaju reči hvale, ali ima i onih koji su lovili greške.
04.11.2024
12:03
Milica Gojković kaže da se borila za ulogu novinarke Danice Mandić u seriji "Sablja"!
03.11.2024
21:02
Večeras je na RTS emitovana druga epizoda serije "Sablja" koja govori o ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i o događajima pre i posle 12. marta 2003. godine.
03.11.2024
18:53
Politički triler, serija "Sablja" koji se bavi ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, počela je sa emitovanjem na Prvom programu RTS-a.
03.11.2024
15:53
Učesnica rijalitija "Elita 8", Ena Čolić, otkrila je da postoji mogućnost da se nalazi u drugom stanju.
04.11.2024
23:19
Zoran Pejić Peja otkrio je kako se sada oseća Saša Popović.
04.11.2024
22:33
Katarina Grujić Gobeljić oglasila se za Informer nakon niza optužbi koje je na njen račun uputila nekadašnja učesnica takmičenja "Zvezde Granda", Aleksandra Bursać.
04.11.2024
21:17
Pevačica Ceca Ražnatović govorila je svojevremeno o akciji "Sablja" tokom koje je bila uhapšena.
04.11.2024
20:49
Stefan Đurić Rasta trudi se da svoju porodicu ne pokazuje u javnosti. Međutim, reper je danas, 4. novembra, imao divan povod da objavi nikada viđene porodične fotografije.
04.11.2024
23:03
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.