RECEPT ZA CARSKU TURŠIJU! Najukusnija zimska salata puna VITAMINA - paprika, kupus, karfiol... (FOTO)
Nema kuće bez zimnice
05.10.2020
10:22
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Povrće treba razvrstati - najbolji primerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput raznih salata, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.
Plodovi takođe ne smeju da budu vlažni, te ne pripremajte zimnicu nakon kiše, a kako se boja očišćenog povrća pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini delimično razgrađuju, najbolje je čistiti ih neposredno pre spremanja.
Površina povrća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama, od kojih neki mogu da uzrokuju određene bolesti, te ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite i procedite. Plodove perite brzo, da se ne raskvase i da neki od njih ne počnu da puštaju sok, osušite na krpi, pa tek onda očistite.
Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite manju ili veću količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojte i onda još jednom proverite.
Pre korišćenja sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista.
Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana.
Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko pet minuta na 200 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga tegle utoplite i pre stavljanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade.
Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan poput naših baka, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.
Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Ajvar sa patlidžanom
Sastojci: 15 kg crvene paprike šilje, 3 kg patlidžana, 7 dl ulja, ljute papričice po ukusu, sirće po ukusu, so po ukusu.
Priprema: Pet kilograma paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 minuta, da lepo omekšaju. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi, očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu smesu dodajte ulje i kuvajte na tihoj vatri dok ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ako volite ljuto, u ajvar možete dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju dodajte so i sirće po ukusu.
Salata od karfiola i šargarepe
Sastojci: 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, 1l vinskog sirćeta, 1l ulja, 3 čena belog luka, po kesica mlevenog bibera i bibera u zrnu, so, peršun, feferoni.
Priprema: Šargarepu i karfiol očistiti, iseći na kolutove, odnosno cvetiće, blanširati odvojeno u slanoj vodi, iscediti i ostaviti da se ohladi. U posudu uliti sirće i ulje, dodati biber u zrnu, mleveni biber, sitno seckani beli luk i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Na kraju dodati ohlađeno povrće. Napuniti njime tegle, a tokom punjenja na par mesta staviti malo seckanih feferona. Ostatak tečnosti iz posude naliti u tegle da sve pokrije i zatvoriti. Na sličan način možete ukiseliti bilo koje povrće ili praviti sopstvene kombinacije.
Marinirane tikvice
Sastojci: 1,2 kg tikvica, so za posipanje tikvica, 7 dcl belog vinskog sirćeta, 1,6 dcl maslinovog ulja, kašičica soli, 1-2 kašičice origana, 2-3 čena belog luka, biber po želji, ulje za prženje tikvica.
Priprema: Operite tikvice i isecite sa korom na kolutove. Složite na čistu kuhinjsku krpu, posolite i ostaviti da puste vodu oko pola sata. Pomešajte sirće sa uljem, dodajte origano, iseckani peršun, beli luk i so. Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom i ispržite na ulju da dobiju lepu zlatnožutu boju. Stavite ih na ubrus da upiju višak ulja. Pomešajte marinadu sa tikvicama, pa podelite u čiste tegle. Stavite na teglu tanjirić i nek stoji jedno vreme, a ukoliko tikvicama fali još marinade, doliti je. Sve pasterizujte u rerni, a na sličan način možete da pripremite i patlidžan.
Čatni od crvenog luka
Sastojci: 7-8 glavica crvenog luka, 4-5 čena belog luka, kašičica čilija, 1 dl smeđeg šećera, 2 dl aćeto balzamiko sirćeta, 2 listića lovora, par semenki gorušice, malo soli, prstohvat cimeta, malo ulja.
Priprema: Crveni luk narezati na trakice, beli luk na pločice. U posudu staviti ulja i kad se ugreje, staviti luk i propržiti da malo omekša, zatim dodati beli luk, promešati kratko i dodati smeđi šećer, pa sve to lagano promešati i dinstati na laganijoj vatri, zatim dodati lovor, ruzmarin, cimet, čili, par semenki gorušice, so i na kraju aćeto. Sve promešati i kuvati dok se ne zgusne i kad je gotovo, stavljati u sterilisanu teglicu. Poslužiti uz meso sa roštilja ili neko drugo meso.
Tiho pečeni paradajz
Sastojci: 6-10 zrelih paradajza (najbolje šljivar), 4-6 čenova propasiranog belog luka, 1-2 kašike suvog origana, 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera, nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje.
Priprema: Zagrejte rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isecite po dužini, ako je okrugao paradajz, onda secite popreko. Stavite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U činiju stavite propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom za pečenje ili kašikom premažite obilato svaku sečenu stranu paradajza. Pecite oko sat i po do dva, po potrebi smanjite temperaturu. Složite u teglicu, prelijte maslinovim uljem i držite u frižideru do upotrebe. Servirajte sa svežim bosiljkom.
Zeleni paradajz
Sastojci: Za rastvor: šolja soli, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 g šećera, 200 ml vode. Povrće: 5 kg zelenog paradajza (što sitnijeg), 25 crvenih ljutih papričica, vezica peršuna, 3-4 glavice belog luka, vezica celerovog lista.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti, poređati u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se samo malo zapeče. Kad se na vrhu malo podigne kožica, izvaditi ga iz rerne. Papričice malo pecnuti na plotni, tek po negde da se zacrne. Odmah ih neoljuštene presecite na 3-4 dela i stavite u veću šerpu sa paradajzom. Veoma male plodove paradajza ostavite cele, a malo veće prepolovite. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Sve ovo prelijte hladnim rastvorom i ostavite 24 sata uz povremeno mešanje. Ređajte u tegle, nalijte istim rastvorom i zatvorite. Za rastvor sve sastojke zajedno prokuvajte, pa ohladite.
Advokat i ideolog opozicije u Srbiji Sead Spahović javno je na antisrpskim Šolakovim medijima branio dokazanog nasilnika Gorana Ješića, a narod nazvao nasilnim.
21.11.2024
20:35
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se lideru Stranke slobode i pravde nakon što ju je nazvao "kombinacijom neograničenog zla i ograničenih intelektualnih sposobnosti".
21.11.2024
18:27
Predsedni Srbije Aleksandar Vučić u večerašnjem gostovanju na RTS-u komentarisao je i proteste protiv demontiranja Savskog mosta u Beogradu.
21.11.2024
18:06
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je na RTS-u gde govori o najaktuelnijim političkim temama.
21.11.2024
17:38
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov upitao je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da objasni kako se na pošten i zakonit način tokom vršenja vlasti prihoduje ogromna suma novca.
21.11.2024
19:48
Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.
21.11.2024
22:19 >> 23:21
Gosti Informerovog "Otvorenog studija" bili su profesor dr Boris Bratina sa Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević. Oni su komentarisali današnja hapšenja vezana za tragediju u Novom Sadu.
21.11.2024
21:44
Skandalozna odluka novosadskog tužilaštva da se uhapse bivši ministar Goran Vesić i v.d. direktorka "Infrastruktura Železnice" Jelena Tanasković posledica su jezivog pritiska opozicije i tajknuskih medija!
21.11.2024
15:41
Deo srpskog pravosuđa u Novom Sadu otela je žuta hobitnica!
21.11.2024
15:01
Hapšenje Alije Balijagića, a zatim i osumnjičenih da su odgovorni za pad nadstrešnice na železničkoj stanici u Novom Sadu obeležilo je ovo jutro.
21.11.2024
12:02
U Srbiju je stigao novi trend, izdavanje stana na sat. Do skoro, stan na dan je bio jedina opcija, ali su sada stanodavci odlučili da smanje troškove gostima, i naplaćuju im boravak po sanu, a ušteda je i do 15 evra u odnosu na brovak tokom celog dana.
21.11.2024
19:34
Antisrpski beogradski mediji "Nova S", "N1" i "Danas" ponovo su pokušali građanima Srbije da podvale laž, time što su očigledno gradilište Tiršove dva plasirali kao praznu livadu, punu korova
21.11.2024
18:11
Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće sutra 116,9952 dinara, što je neznatna promena u odnosu na četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
21.11.2024
20:40
Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas da iako se prohodnost puteva poboljšava, snežne padavine prestaju, pa u večernjim satima postoji opasnot od poledice jer se temperatura vazduha brzo spušta ispod nultog stepena.
21.11.2024
18:49
Alija Balijagić (65) sproveden je na saslušanje u Više javno tužištvo u Užicu.
21.11.2024
23:08
Alija Balijagić ukrao psa i glumio lovca.
21.11.2024
17:56
U prigradskom naselju Seljašnica u Prijepolju došlo je do teške saobraćajne nezgode, a scene koje su očevici zatekli su jezive.
21.11.2024
22:58
Vladimir i Miljana Kecmanović, roditelji dečaka-ubice Koste K. (14), koji je 3. maja 2023. ubio devet đaka i portira u OŠ "Vladislav Ribnikar", juče su u Višem sudu u Beogradu tvrdili za sebe da su bili idealni roditelji!
21.11.2024
21:30
U Batočini je danas popodne došlo do teške saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala tri vozila.
21.11.2024
20:49
Nakon osam vezanih poraza od gradskog rivala, košarkaši Partizana slavili su 89:77 (19:21, 26:18, 18:16, 26:22 ) u 11. kolu Evrolige i popravili bilans u najjačem evropskom takmičenju na 3-8. Sa druge strane, Crvena zvezda je sada na negativnih 5-6.
21.11.2024
22:12
Po završetku utakmice između Crvene zvezde i Partizana u "Beogradskoj areni" Tajrik Džons je znao kako da proslavi veliku pobedu crno-belih. Amerikanac se zatrčao kroz hodnik hale i tako "iskopirao" Nikolu Jokića kome je to običaj pred mečeve Denvera.
21.11.2024
22:58
Posle pobede Partizana u prvom ovosezonskom večitom derbiju, Željko Obradović je čestitao Crvenoj zvezdi na potezu da u dvoranu pusti navijače crno-belih, iako to ranije nije bila praksa.
21.11.2024
22:39
Odgovornost je na meni da pronađem način da se izborimo sa ovakvim utakmicama i budemo čvrsti, rekao je trener Crvene zvezde.
21.11.2024
22:55
Španski trener potpisao novi dvogodišnji ugovor sa "građanima".
21.11.2024
23:53
Brazilska federalna policija saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara zbog njegove uloge u navodnom pokušaju državnog udara nakon što je izgubio predsedničke izbore 2022. godine.
21.11.2024
22:30 >> 23:40
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema brošuru koja će da sadrži uputstva i praktične savete za domaćinstva kako da prežive tri dana, odnosno prva 72 sata u slučaju rata ili krize.
21.11.2024
23:30
Vladimir Zelenski, vodeći ovakvu politiku, praktično moli da Ukrajinu sravne sa zemljom, izjavio je američki novinar Džekson Hinkl.
21.11.2024
23:00
Visoki severnokorejski general ranjen je u nedavnom ukrajinskom napadu raketom "storm šedou" na Kursku oblast u Rusiji, objavio je Vol strit džurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.
21.11.2024
22:29
Rat u Ukrajini nikad nije trebao da se desi i Rusi su nebrojeno puta pokušali da ga reše pod uslovima koji su bili veoma korisni i za Ukrajinu i za SAD, istakao je Robert F. Kenedi Mlađi, kojeg je izabrani američki predsednik SAD Donald Tramp nominovao za ministra zdravlja.
21.11.2024
22:00
Već smo navikli da pop zvezda Lejdi Gaga dobija filmske uloge, ali sve nas je posebno šokirala kada se pre 9 godina pojavila u seriji "Američka horor priča" i to u scenama koje su prepune seksa, golotinje i krvi.
21.11.2024
22:07
Ljubinka Bobić, nenadmašna diva srpskog teatra, pokazala je ogromnu hrabrost kada je tokom Drugog svetskog rata odbila da glumi u okupiranom Beogradu.
21.11.2024
19:17
Projekcija filma za građanstvo održaće se 7. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u dva termina - 18h i 20.30h.
21.11.2024
16:35
Glumica i manekenka Bo Derek nedavno je proslavila svoj 68. rođendan, a svojevremeno je važila za seks simbol. Sedamdesetih godina našla se u centru pažnje zbog kontroverzne veze sa rediteljem, koji je bio stariji od nje 30 godina.
21.11.2024
15:33
Pevačica Lepa Brena i njen suprug, Boba Živojinović, danas proslavljaju krsnu slavu, Aranđelovdan, ameđu poslednjima došla je snajka Aleksandra Prijović.
21.11.2024
23:01
Porodica Lepe Brene proslavlja krsnu slavu Aranđelovdan, a gosti se polako okupljaju u njihovom domu na Bežanijskoj kosi.
21.11.2024
19:46
Ukućani su pokušali na sve načine da smire Aleksandru Nikolić, koja je neutešno plakala zbog svega što joj je Jelena Ilić uradila.
21.11.2024
23:44
Anastasija Ražnatović danas je iznenadila pratioce na društvenim mrežama i pokazala lice bez trunke šminke.
21.11.2024
23:27
Jovana Ljubisavljević pokazala je na društvenim mrežama kako izgleda u poodmakloj trudnoći sve vreme nežno milujući stomak.
21.11.2024
22:26
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.