RECEPT ZA CARSKU TURŠIJU! Najukusnija zimska salata puna VITAMINA - paprika, kupus, karfiol... (FOTO)
Nema kuće bez zimnice
05.10.2020
10:22
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Povrće treba razvrstati - najbolji primerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput raznih salata, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.
Foto: Shutterstock
Plodovi takođe ne smeju da budu vlažni, te ne pripremajte zimnicu nakon kiše, a kako se boja očišćenog povrća pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini delimično razgrađuju, najbolje je čistiti ih neposredno pre spremanja.
Površina povrća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama, od kojih neki mogu da uzrokuju određene bolesti, te ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite i procedite. Plodove perite brzo, da se ne raskvase i da neki od njih ne počnu da puštaju sok, osušite na krpi, pa tek onda očistite.
Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite manju ili veću količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojte i onda još jednom proverite.
Pre korišćenja sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista.
Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana.
Foto: Shutterstock
Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko pet minuta na 200 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga tegle utoplite i pre stavljanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade.
Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan poput naših baka, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.
Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Foto: Shutterstock
Ajvar sa patlidžanom
Sastojci: 15 kg crvene paprike šilje, 3 kg patlidžana, 7 dl ulja, ljute papričice po ukusu, sirće po ukusu, so po ukusu. Foto: Shutterstock
Priprema: Pet kilograma paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 minuta, da lepo omekšaju. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi, očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu smesu dodajte ulje i kuvajte na tihoj vatri dok ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ako volite ljuto, u ajvar možete dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju dodajte so i sirće po ukusu.
Salata od karfiola i šargarepe
Sastojci: 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, 1l vinskog sirćeta, 1l ulja, 3 čena belog luka, po kesica mlevenog bibera i bibera u zrnu, so, peršun, feferoni. Foto: Shutterstock
Priprema: Šargarepu i karfiol očistiti, iseći na kolutove, odnosno cvetiće, blanširati odvojeno u slanoj vodi, iscediti i ostaviti da se ohladi. U posudu uliti sirće i ulje, dodati biber u zrnu, mleveni biber, sitno seckani beli luk i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Na kraju dodati ohlađeno povrće. Napuniti njime tegle, a tokom punjenja na par mesta staviti malo seckanih feferona. Ostatak tečnosti iz posude naliti u tegle da sve pokrije i zatvoriti. Na sličan način možete ukiseliti bilo koje povrće ili praviti sopstvene kombinacije.
Marinirane tikvice
Sastojci: 1,2 kg tikvica, so za posipanje tikvica, 7 dcl belog vinskog sirćeta, 1,6 dcl maslinovog ulja, kašičica soli, 1-2 kašičice origana, 2-3 čena belog luka, biber po želji, ulje za prženje tikvica. Foto: Shutterstock
Priprema: Operite tikvice i isecite sa korom na kolutove. Složite na čistu kuhinjsku krpu, posolite i ostaviti da puste vodu oko pola sata. Pomešajte sirće sa uljem, dodajte origano, iseckani peršun, beli luk i so. Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom i ispržite na ulju da dobiju lepu zlatnožutu boju. Stavite ih na ubrus da upiju višak ulja. Pomešajte marinadu sa tikvicama, pa podelite u čiste tegle. Stavite na teglu tanjirić i nek stoji jedno vreme, a ukoliko tikvicama fali još marinade, doliti je. Sve pasterizujte u rerni, a na sličan način možete da pripremite i patlidžan.
Čatni od crvenog luka
Sastojci: 7-8 glavica crvenog luka, 4-5 čena belog luka, kašičica čilija, 1 dl smeđeg šećera, 2 dl aćeto balzamiko sirćeta, 2 listića lovora, par semenki gorušice, malo soli, prstohvat cimeta, malo ulja. Foto: Shutterstock
Priprema: Crveni luk narezati na trakice, beli luk na pločice. U posudu staviti ulja i kad se ugreje, staviti luk i propržiti da malo omekša, zatim dodati beli luk, promešati kratko i dodati smeđi šećer, pa sve to lagano promešati i dinstati na laganijoj vatri, zatim dodati lovor, ruzmarin, cimet, čili, par semenki gorušice, so i na kraju aćeto. Sve promešati i kuvati dok se ne zgusne i kad je gotovo, stavljati u sterilisanu teglicu. Poslužiti uz meso sa roštilja ili neko drugo meso.
Tiho pečeni paradajz
Sastojci: 6-10 zrelih paradajza (najbolje šljivar), 4-6 čenova propasiranog belog luka, 1-2 kašike suvog origana, 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera, nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isecite po dužini, ako je okrugao paradajz, onda secite popreko. Stavite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U činiju stavite propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom za pečenje ili kašikom premažite obilato svaku sečenu stranu paradajza. Pecite oko sat i po do dva, po potrebi smanjite temperaturu. Složite u teglicu, prelijte maslinovim uljem i držite u frižideru do upotrebe. Servirajte sa svežim bosiljkom.
Zeleni paradajz
Sastojci: Za rastvor: šolja soli, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 g šećera, 200 ml vode. Povrće: 5 kg zelenog paradajza (što sitnijeg), 25 crvenih ljutih papričica, vezica peršuna, 3-4 glavice belog luka, vezica celerovog lista.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti, poređati u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se samo malo zapeče. Kad se na vrhu malo podigne kožica, izvaditi ga iz rerne. Papričice malo pecnuti na plotni, tek po negde da se zacrne. Odmah ih neoljuštene presecite na 3-4 dela i stavite u veću šerpu sa paradajzom. Veoma male plodove paradajza ostavite cele, a malo veće prepolovite. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Sve ovo prelijte hladnim rastvorom i ostavite 24 sata uz povremeno mešanje. Ređajte u tegle, nalijte istim rastvorom i zatvorite. Za rastvor sve sastojke zajedno prokuvajte, pa ohladite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Favorizovanje Albanije u procesu proširenja EU je potpuno neprihvatljivo, kaže šef poslaničke grupe Slobodarske stranke Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus i ukazao da EU na Srbiju vrši pritisak jer ne želi da se priključi "ludilu sankcija".
06.12.2025
19:16
Oštrom oku Informerove ekipe nije promakla ni Marinika Tepić, perjanica Đilasove stranke, koja o prelasku izbornog cenzusa može samo da sanja.
06.12.2025
21:25
Danas smo svedoci još jednog blokaderskog maltretiranja građana ali ovog puta svoje nasilje sprovodili su nad bolesnom bakom kojoj je zbog njih izrečena i kazna od strane policije.
06.12.2025
20:30
Napadi na sve koji podržavaju aktuelnu politiku, napredak Srbije, rad institucija, nastavak školovanja đaka i studenata i prestanak svih blokada nastavljaju se, jer oni, kao tzv. "ćaciji", predstavljaju suprotnost "blokaderima".
06.12.2025
20:00
U Šidu se održava veliki skup građana protiv blokada gde se trenutno nalazi preko dve hiljade ljudi ali taj broj se konstantno povećava, dok je sa druge strane okupljeno jedva 100 aktivista blokaderskog pokreta koji se razilaze i broj se vidno smanjuje.
06.12.2025
17:53
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
JUICE je u novembru 2025. posmatrao međuzvezdanu kometu 3I/ATLAS i zabeležio iznenađujuće jasne znake njene aktivnosti, uključujući komu i dva repa.
06.12.2025
22:00
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
06.12.2025
19:35
Od 8. decembra građani Niša moći će da započnu postupak upisa svojine na 24 lokacije u gradu.
06.12.2025
21:00
Na društvenim mrežama osvanula je objava Srbina iz Amerike, koji se po povratku u domovinu začudio zašto su kafići u Srbiji gotovo stalno puni uprkos uobičajenom radnom vremenu.
06.12.2025
17:45
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
06.12.2025
22:40
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
06.12.2025
22:25
Večeras je na Novom Beogradu u jednom restoranu došlo do pucnjave, a prema nezvaničnim informacijama, upucan je muškarac.
06.12.2025
21:52
U restoranu na Novom Beogradu, večeras je došlo do pucnjave.
06.12.2025
21:25
U Beogradu su večeras uhapšeni Vladimir Ulama (32) i Igor Tomašević (28), članovi visokorizične organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore "škaljarci" za kojima je NCB Interpola Podgorica raspisao međunarodne poternice, saopštila je Uprava policije.
06.12.2025
20:35
Besna rulja u indonežanskom okrugu Gova brutalno je linčovala 47-godišnjeg Alija, kojeg su meštani optužili za silovanje žene sa invaliditetom.
06.12.2025
23:40
Ilon Mask, vlasnik platforme X, oštro je reagovao na kaznu od 120 miliona evra koju je Evropska unija izrekla njegovoj mreži zbog kršenja pravila o transparentnosti.
06.12.2025
23:20
Evropski lideri tajno upozoravaju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da bude oprezan prema američkim naporima da postignu mirovni sporazum s Rusijom, prenosi Vol Strit Žurnal.
06.12.2025
23:02
Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je novinarku Kejtlin Kolin iz Si-En-Ena zbog pitanja o povećanju troškova nove Balne dvorane Bele kuće, nazivajući je „glupom i gadnom“ i označivši Si-En-En kao „lažne vesti“.
06.12.2025
22:40
Grčka policija i lokalne vlasti razotkrile su organizovanu mrežu koja je žene iz Ukrajine, Rumunije, Moldavije, Gruzije i Albanije eksploatisala kao donorke jajnih ćelija i surogat majke, pod lažnim obećanjima o boljem životu.
06.12.2025
22:00
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
06.12.2025
11:03
Glumac Dejan Lutkić igrao je transvestita u seriji "Poprodično blago", a u 32 godine dugoj karijeri imao je samo jednu glavnu ulogu.
06.12.2025
09:30
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevač Džej Ramadanoski jednim komentarom upućenim bivšoj misici Jeleni bin Drai uspeo je da nasmeje publiku i izazove gromoglasan aplauz.
06.12.2025
23:48
Starleta Iva Grgurić objavila je fotografije sa novim dečkom.
06.12.2025
22:47
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
06.12.2025
22:21
Učesnici rijaliti programa "Elita 9" Aneli Ahmić i Luka Vujović potukli su se zbog Anđela Rankovića.
06.12.2025
21:49
Bokser Miloš Stojanović Tigar, partner voditeljke Jovane Jeremić, objavio je fotografiju posle treninga na kojoj pozira go do pojasa.
06.12.2025
20:26
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar