RECEPT ZA CARSKU TURŠIJU! Najukusnija zimska salata puna VITAMINA - paprika, kupus, karfiol... (FOTO)
Nema kuće bez zimnice
05.10.2020
10:22
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Povrće treba razvrstati - najbolji primerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput raznih salata, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.
Foto: Shutterstock
Plodovi takođe ne smeju da budu vlažni, te ne pripremajte zimnicu nakon kiše, a kako se boja očišćenog povrća pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini delimično razgrađuju, najbolje je čistiti ih neposredno pre spremanja.
Površina povrća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama, od kojih neki mogu da uzrokuju određene bolesti, te ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite i procedite. Plodove perite brzo, da se ne raskvase i da neki od njih ne počnu da puštaju sok, osušite na krpi, pa tek onda očistite.
Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite manju ili veću količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojte i onda još jednom proverite.
Pre korišćenja sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista.
Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana.
Foto: Shutterstock
Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko pet minuta na 200 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga tegle utoplite i pre stavljanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade.
Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan poput naših baka, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.
Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Foto: Shutterstock
Ajvar sa patlidžanom
Sastojci: 15 kg crvene paprike šilje, 3 kg patlidžana, 7 dl ulja, ljute papričice po ukusu, sirće po ukusu, so po ukusu. Foto: Shutterstock
Priprema: Pet kilograma paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 minuta, da lepo omekšaju. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi, očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu smesu dodajte ulje i kuvajte na tihoj vatri dok ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ako volite ljuto, u ajvar možete dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju dodajte so i sirće po ukusu.
Salata od karfiola i šargarepe
Sastojci: 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, 1l vinskog sirćeta, 1l ulja, 3 čena belog luka, po kesica mlevenog bibera i bibera u zrnu, so, peršun, feferoni. Foto: Shutterstock
Priprema: Šargarepu i karfiol očistiti, iseći na kolutove, odnosno cvetiće, blanširati odvojeno u slanoj vodi, iscediti i ostaviti da se ohladi. U posudu uliti sirće i ulje, dodati biber u zrnu, mleveni biber, sitno seckani beli luk i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Na kraju dodati ohlađeno povrće. Napuniti njime tegle, a tokom punjenja na par mesta staviti malo seckanih feferona. Ostatak tečnosti iz posude naliti u tegle da sve pokrije i zatvoriti. Na sličan način možete ukiseliti bilo koje povrće ili praviti sopstvene kombinacije.
Marinirane tikvice
Sastojci: 1,2 kg tikvica, so za posipanje tikvica, 7 dcl belog vinskog sirćeta, 1,6 dcl maslinovog ulja, kašičica soli, 1-2 kašičice origana, 2-3 čena belog luka, biber po želji, ulje za prženje tikvica. Foto: Shutterstock
Priprema: Operite tikvice i isecite sa korom na kolutove. Složite na čistu kuhinjsku krpu, posolite i ostaviti da puste vodu oko pola sata. Pomešajte sirće sa uljem, dodajte origano, iseckani peršun, beli luk i so. Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom i ispržite na ulju da dobiju lepu zlatnožutu boju. Stavite ih na ubrus da upiju višak ulja. Pomešajte marinadu sa tikvicama, pa podelite u čiste tegle. Stavite na teglu tanjirić i nek stoji jedno vreme, a ukoliko tikvicama fali još marinade, doliti je. Sve pasterizujte u rerni, a na sličan način možete da pripremite i patlidžan.
Čatni od crvenog luka
Sastojci: 7-8 glavica crvenog luka, 4-5 čena belog luka, kašičica čilija, 1 dl smeđeg šećera, 2 dl aćeto balzamiko sirćeta, 2 listića lovora, par semenki gorušice, malo soli, prstohvat cimeta, malo ulja. Foto: Shutterstock
Priprema: Crveni luk narezati na trakice, beli luk na pločice. U posudu staviti ulja i kad se ugreje, staviti luk i propržiti da malo omekša, zatim dodati beli luk, promešati kratko i dodati smeđi šećer, pa sve to lagano promešati i dinstati na laganijoj vatri, zatim dodati lovor, ruzmarin, cimet, čili, par semenki gorušice, so i na kraju aćeto. Sve promešati i kuvati dok se ne zgusne i kad je gotovo, stavljati u sterilisanu teglicu. Poslužiti uz meso sa roštilja ili neko drugo meso.
Tiho pečeni paradajz
Sastojci: 6-10 zrelih paradajza (najbolje šljivar), 4-6 čenova propasiranog belog luka, 1-2 kašike suvog origana, 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera, nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isecite po dužini, ako je okrugao paradajz, onda secite popreko. Stavite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U činiju stavite propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom za pečenje ili kašikom premažite obilato svaku sečenu stranu paradajza. Pecite oko sat i po do dva, po potrebi smanjite temperaturu. Složite u teglicu, prelijte maslinovim uljem i držite u frižideru do upotrebe. Servirajte sa svežim bosiljkom.
Zeleni paradajz
Sastojci: Za rastvor: šolja soli, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 g šećera, 200 ml vode. Povrće: 5 kg zelenog paradajza (što sitnijeg), 25 crvenih ljutih papričica, vezica peršuna, 3-4 glavice belog luka, vezica celerovog lista.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti, poređati u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se samo malo zapeče. Kad se na vrhu malo podigne kožica, izvaditi ga iz rerne. Papričice malo pecnuti na plotni, tek po negde da se zacrne. Odmah ih neoljuštene presecite na 3-4 dela i stavite u veću šerpu sa paradajzom. Veoma male plodove paradajza ostavite cele, a malo veće prepolovite. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Sve ovo prelijte hladnim rastvorom i ostavite 24 sata uz povremeno mešanje. Ređajte u tegle, nalijte istim rastvorom i zatvorite. Za rastvor sve sastojke zajedno prokuvajte, pa ohladite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Profesor Vladimir Pavićević, politički preletač koji ne menja samo stranke već i države, osuo je drvlje i kamenje po tradicionalnoj opoziciji.
27.12.2025
18:31
Novinar Uroš Piper raskrinkao je pakleni plan blokadera za sutra, 28. decembar, za kada su oni koji pokušavaju da ruše Srbiju najavili novi protest u gradovima širom zemlje, kao i nekakvo sakupljanje potpisa za izbore na štadovima na više lokacija.
27.12.2025
16:12
Bivši predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac po svoj prilici vrlo je nezadovoljan zašto ta partije nije bila deo takozvane pro-EU opozicije koja je nedavno formiralan nekakav savez.
27.12.2025
16:58
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zadala je pravi politički nokaut Biljani Đorđević iz Zeleno-levog fronta (ZLF).
27.12.2025
18:51
Srbija izražava punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Savezne Republike Somalije i ohrabruje sve napore usmerene ka očuvanju mira, stabilnosti i inkluzivnog političkog dijaloga, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
27.12.2025
18:22
Uprava saobraćajne policije uputila je apel učesnicima u saobraćaju da pokažu dodatno strpljenje i oprez zbog predstojećih praznika i vikenda kada se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja.
27.12.2025
17:30
Gradsko šetalište pretvorilo se u pravu prazničnu pozornicu gde su crvene kapice, osmesi i aplauzi pratili humanitarnu Trku Deda Mrazeva u okviru zimskog festivala "ZimaLo".
27.12.2025
18:15
Jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji, planina Zlatibor, i ove Nove godine može se pohvaliti gotovo popunjenim kapacitetima za doček!
27.12.2025
15:00
U današnjoj epizodi "Političkog kviza" drugo poluvreme odigrali su Luka Malinović iz Novog Sada, apsolvent bezbednosti i kriminalistike i Radoje Nikolić iz Vršca, diplomirani pravnik.
27.12.2025
18:51
Goran Lazor (46) koji je ubijen u Savinom selu kod Vrbasa, navodno se sa osumnjičenima L.N. (20) i L.M.(18), koje je dobro poznavao, posvađao jer su oni u prethodnom periodu maltretirali njegovog sina.
27.12.2025
19:16
Monstrumu koji je danas izbo stariju ženu u ulazu zgrade na Novom Beogradu tokom napada polomio se nož.
27.12.2025
18:04
Teška saobraćajna nesreća dogodila se danas na izlazu iz Svilajnca prema Kušiljevu. Prema prvim informacijama, dve osobe su povređene.
27.12.2025
17:47
Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas u popodnevnim časovima u Ivanjici u centru grada, a povređene su dve osobe.
27.12.2025
16:03
Nišlija (47), povređen je noćas u tuči do koje je došlo u jednoj kafani na Bulevaru Cara Konstantina gde se održavala prednovogodišnja proslava.
27.12.2025
16:00
Zemljotres jačine 7 stepeni po Rihteru pogodio je grad Jilan na Tajvanu, saopštila je meteorološka administracija ostrva.
27.12.2025
18:30
Izrael je priznao Somalilend, otcepljeni region Somalije, kao „nezavisnu i suverenu državu“, čime je postao prva zemlja koja je to učinila, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.
27.12.2025
18:00
Britanska vlada predstavila je program plaćene „vojne pauze“ namenjen mladima mlađim od 25 godina, sa ciljem da poveća interesovanje za službu u Oružanim snagama.
27.12.2025
17:30
Zbog snažne zimske oluje koja je donela obilne snežne padavine, u Njujorku i širom severoistoka Sjedinjenih Američkih Država otkazane su stotine letova.
27.12.2025
17:00
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na Floridi da Kijev neće priznati nikakve teritorijalne ustupke niti rusku kontrolu nad Zaporoškom nuklearnom elektranom.
27.12.2025
16:30
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
27.12.2025
15:48
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
27.12.2025
15:24
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
27.12.2025
14:06
Ponekad je dovoljan dobar film da te resetuje, pogura i natera da ponovo poveruješ u sebe. Ako ti treba inspiracija, energija ili samo mali podsetnik da je upornost jača od okolnosti, ovo su filmovi koje vredi pogledati.
27.12.2025
13:19
Starleta Stanija Dobrojević obratila se svojim pratiocima na društvenim mrežama i objasnila sa čim se suočava poslednjih dana.
27.12.2025
19:09
Pevačica Nadežda Biljić sprema najemotivniji nastup u karijeri!
27.12.2025
18:41
Voditeljka Ana Radulović vodi sudski spor protiv Nađe Rakić bivše devojke Nenada Marinkovića Gastoza, koja se ponovo nije pojavila na zakazanom ročištu.
27.12.2025
18:29
Verenički prsten voditeljke Dee Đurđević, koja je izgovorila sudbonosno da izabraniku Lazaru, košta 2.490 evra.
27.12.2025
17:49
Starleta i bivša rijaliti učesnica Milica Živanović, poznatija kao Mimi Oro, doživela je nezgodu u svom stanu zbog čega je potražila pomoć u Urgentnom centru.
27.12.2025
17:12
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar