RECEPT ZA CARSKU TURŠIJU! Najukusnija zimska salata puna VITAMINA - paprika, kupus, karfiol... (FOTO)
Nema kuće bez zimnice
05.10.2020
10:22
Recepti
Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.
Povrće treba razvrstati - najbolji primerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste celi plodovi, a za mešavine poput raznih salata, ajvara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Naravno, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.
Foto: Shutterstock
Plodovi takođe ne smeju da budu vlažni, te ne pripremajte zimnicu nakon kiše, a kako se boja očišćenog povrća pod uticajem kiseonika menja, a i vitamini delimično razgrađuju, najbolje je čistiti ih neposredno pre spremanja.
Površina povrća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama, od kojih neki mogu da uzrokuju određene bolesti, te ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite i procedite. Plodove perite brzo, da se ne raskvase i da neki od njih ne počnu da puštaju sok, osušite na krpi, pa tek onda očistite.
Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi put. Razmere su jako važne, pa ako pravite manju ili veću količinu, pre nego što počnete sa poslom, sedite i sve dobro pomnožite, podelite, zbrojte i onda još jednom proverite.
Pre korišćenja sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista.
Zimnicu kuvajte u plitkom, širokom loncu tako da se para diže sa velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala, koji je podjednako topao sa svih strana.
Foto: Shutterstock
Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko pet minuta na 200 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga tegle utoplite i pre stavljanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade.
Poklopce tegli ili boca prokuvajte u vodi. Pre zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan poput naših baka, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.
Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.
Foto: Shutterstock
Ajvar sa patlidžanom
Sastojci: 15 kg crvene paprike šilje, 3 kg patlidžana, 7 dl ulja, ljute papričice po ukusu, sirće po ukusu, so po ukusu. Foto: Shutterstock
Priprema: Pet kilograma paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 minuta, da lepo omekšaju. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi, očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu smesu dodajte ulje i kuvajte na tihoj vatri dok ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ako volite ljuto, u ajvar možete dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju dodajte so i sirće po ukusu.
Salata od karfiola i šargarepe
Sastojci: 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, 1l vinskog sirćeta, 1l ulja, 3 čena belog luka, po kesica mlevenog bibera i bibera u zrnu, so, peršun, feferoni. Foto: Shutterstock
Priprema: Šargarepu i karfiol očistiti, iseći na kolutove, odnosno cvetiće, blanširati odvojeno u slanoj vodi, iscediti i ostaviti da se ohladi. U posudu uliti sirće i ulje, dodati biber u zrnu, mleveni biber, sitno seckani beli luk i sitno seckani peršun i sve dobro izmešati. Na kraju dodati ohlađeno povrće. Napuniti njime tegle, a tokom punjenja na par mesta staviti malo seckanih feferona. Ostatak tečnosti iz posude naliti u tegle da sve pokrije i zatvoriti. Na sličan način možete ukiseliti bilo koje povrće ili praviti sopstvene kombinacije.
Marinirane tikvice
Sastojci: 1,2 kg tikvica, so za posipanje tikvica, 7 dcl belog vinskog sirćeta, 1,6 dcl maslinovog ulja, kašičica soli, 1-2 kašičice origana, 2-3 čena belog luka, biber po želji, ulje za prženje tikvica. Foto: Shutterstock
Priprema: Operite tikvice i isecite sa korom na kolutove. Složite na čistu kuhinjsku krpu, posolite i ostaviti da puste vodu oko pola sata. Pomešajte sirće sa uljem, dodajte origano, iseckani peršun, beli luk i so. Tikvice prebrišite papirnatim ubrusom i ispržite na ulju da dobiju lepu zlatnožutu boju. Stavite ih na ubrus da upiju višak ulja. Pomešajte marinadu sa tikvicama, pa podelite u čiste tegle. Stavite na teglu tanjirić i nek stoji jedno vreme, a ukoliko tikvicama fali još marinade, doliti je. Sve pasterizujte u rerni, a na sličan način možete da pripremite i patlidžan.
Čatni od crvenog luka
Sastojci: 7-8 glavica crvenog luka, 4-5 čena belog luka, kašičica čilija, 1 dl smeđeg šećera, 2 dl aćeto balzamiko sirćeta, 2 listića lovora, par semenki gorušice, malo soli, prstohvat cimeta, malo ulja. Foto: Shutterstock
Priprema: Crveni luk narezati na trakice, beli luk na pločice. U posudu staviti ulja i kad se ugreje, staviti luk i propržiti da malo omekša, zatim dodati beli luk, promešati kratko i dodati smeđi šećer, pa sve to lagano promešati i dinstati na laganijoj vatri, zatim dodati lovor, ruzmarin, cimet, čili, par semenki gorušice, so i na kraju aćeto. Sve promešati i kuvati dok se ne zgusne i kad je gotovo, stavljati u sterilisanu teglicu. Poslužiti uz meso sa roštilja ili neko drugo meso.
Tiho pečeni paradajz
Sastojci: 6-10 zrelih paradajza (najbolje šljivar), 4-6 čenova propasiranog belog luka, 1-2 kašike suvog origana, 125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera, nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje. Foto: Shutterstock
Priprema: Zagrejte rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isecite po dužini, ako je okrugao paradajz, onda secite popreko. Stavite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U činiju stavite propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom za pečenje ili kašikom premažite obilato svaku sečenu stranu paradajza. Pecite oko sat i po do dva, po potrebi smanjite temperaturu. Složite u teglicu, prelijte maslinovim uljem i držite u frižideru do upotrebe. Servirajte sa svežim bosiljkom.
Zeleni paradajz
Sastojci: Za rastvor: šolja soli, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 g šećera, 200 ml vode. Povrće: 5 kg zelenog paradajza (što sitnijeg), 25 crvenih ljutih papričica, vezica peršuna, 3-4 glavice belog luka, vezica celerovog lista.
Priprema: Paradajz oprati, osušiti, poređati u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se samo malo zapeče. Kad se na vrhu malo podigne kožica, izvaditi ga iz rerne. Papričice malo pecnuti na plotni, tek po negde da se zacrne. Odmah ih neoljuštene presecite na 3-4 dela i stavite u veću šerpu sa paradajzom. Veoma male plodove paradajza ostavite cele, a malo veće prepolovite. Dodajte iseckan peršunov i celerov list i iseckani beli luk. Sve ovo prelijte hladnim rastvorom i ostavite 24 sata uz povremeno mešanje. Ređajte u tegle, nalijte istim rastvorom i zatvorite. Za rastvor sve sastojke zajedno prokuvajte, pa ohladite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Istoričar i univerzitetski profesor Čedomir Antić u potpunosti je razotkrio na koji način su blokaderi planirali Majdan, ali je govorio i o nasilju koje svakodnevno sprovode kako njihovi lideri tako i same pristalice blokaderske opozicije.
05.12.2025
21:48
Predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj gostovao je na Kurir TV i govorio o nastupima Marka Perkovića Tompsona u Hrvatskoj.
05.12.2025
20:00
Branko Babić se oglasio na društvenim mrežama i postavio jedno prosto pitanje u vezi sa (ne)delovanjem blokadera.
05.12.2025
18:32
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima, poslao jaku poruku i demantovao sve laži koje se plasiraju protiv njega i vlasti u Srbiji.
05.12.2025
22:04
Kosovo i Metohiju, situaciju sa NIS-om kao i potpunu kontrolu nad medijima koju je imala bivša vlast, sve to Nataša Kandić objedinila je u svojoj objavi na "Iks" mreži, s posebnim akcentom na Borisa Tadića.
05.12.2025
21:05
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Exatlon je mnogo više od televizijskog spektakla – to je svakodnevna borba tela, uma i volje.
01.12.2025
12:27
Nakon što je država ograničila kamate na stambene kredite, kupovina stanova na kredit u Srbiji porasla je za 12 odsto.
05.12.2025
20:30
Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će tokom izvođenja radova na asfaltiranju Ulice kralja Petra Prvog u Kaluđerici, od večeras u 22 časova do 8. decembra doći do promena u radu linija javnog prevoza.
05.12.2025
21:00
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da država preduzima preventivne mere za očuvanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima, dok ruski većinski vlasnici NIS-a vode pregovore o prodaji kako bi se rešio problem sankcija.
05.12.2025
17:13
Gost Jagodine danas je bila visoka delegacija iz Rusije na čelu sa zamenicom predsednika Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Jelenom Vladimirnovnom Afanasjevom, koja je i funkcioner Liberalno demokratske partije Rusije.
05.12.2025
19:45
Policija u Austriji uhapsila je Srbina (17) u Floridsdorfu, kog su inače, pronašli u krevetu punom paketića kokaina.
05.12.2025
22:18
Policija u Splitu uhapsila je dvojicu mladića starosti 16 i 18 godina zbog napada na dvojicu Srba na parkingu u naselju Ravne njive.
05.12.2025
20:46
Viši sud u Nišu produžio je za još 30 dana pritvor bivšoj gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski osumnjičenoj za zloupotrebe.
05.12.2025
21:37
Jedan od osumnjičenih u predmetu tužilaštva za organizovani kriminal u istrazi finansijskih tokova, a u vezi sa padom nadstrešnice u Novom Sadu, Goran R. uhapšen je 1. novembra u Hrvatskoj.
05.12.2025
21:30
Žena R.V. (70) preminula je u stomatološkoj ordinaciji.
05.12.2025
17:33
Evropska komisija kaznila je platformu Iks novčanom kaznom od 120 miliona evra zbog kršenja Zakona o digitalnim uslugama, saopštio je na brifingu u Briselu zvanični predstavnik Evropske komisije Toma Renje, prenosi TASS.
05.12.2025
23:00
Nemački ministar spoljnih poslova Johan Vadeful oštro je reagovao na nedavno objavljeni dokument administracije Donalda Trampa, u kojem se tvrdi da Evropa u naredne dve decenije rizikuje „civilizacijsko brisanje“ zbog migracija i integracije u EU.
05.12.2025
22:20
Snažan zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale koji bi pogodio metropolitansko područje Tokija i okolinu mogao bi da usmrti oko 18.000 ljudskih života i izazove ekonomsku štetu od 535 milijardi dolara, pokazao je nacrt nove vladine procene.
05.12.2025
22:00
Bivši lekar Natanijel Spenser (38) optužen je za jezive seksualne napade nad čak 38 pacijenata u periodu od 2017. do 2021. godine u bolnicama Roјal Stouk u Stouk-on-Trentu i Rasels Hol u Dadliju, prenosi Skaj Njuz.
05.12.2025
21:40
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokrenula je novu stranicu na zvaničnom sajtu Bele kuće pod nazivom „Medijski prestupnik nedelje“, sa ciljem da istakne primere za koje smatra da predstavljaju netačno ili pristrasno izveštavanje.
05.12.2025
21:20
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
05.12.2025
13:33
Popularna serija "Besa" produkcije Adrenalin dobija novu adaptiranu verziju za tržišta jugoistočne Azije sa preko 700 miliona gledalaca.
05.12.2025
13:30
Miloš Stojanović Tigar, novi dečko Jovane Jeremić, izazvao je veliku pažnju javnosti, a često se komentarišu i voditeljkini bivši partneri.
05.12.2025
22:59
Manekenka Sunčica Travica podelila je fotografiju na kojoj jaše konja u vodi, a objava je odmah izazvala lavinu komentara na njenom profilu.
05.12.2025
22:41
Pevač Saša Matić progovorio je o nastupu na privatnoj proslavi NBA košarkaša Luka Dončića.
05.12.2025
22:02
Pevačica Lepa Brena i bivši teniser Slobodan Boba Živojinović važe za jedan od najskladnijih parova, ali o njihovom odnosu dugo se vrlo malo znalo.
05.12.2025
20:41
Pevačica Nada Obrić se prisetila mnogobrojnih anegdota sa pokojnim ljubimcem, majmunom Zvrletom, ali i načina na koji je sam sebi okončao život.
05.12.2025
20:02
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar