• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zivim.gloria.hr/informer.rs

18.07.2021

15:34

POVRATAK starog NARODNOG NAPITKA! Obilje proteina i KORISNIH SASTOJAKA, a vrlo MALO KALORIJA!

Recepti

POVRATAK starog NARODNOG NAPITKA! Obilje proteina i KORISNIH SASTOJAKA, a vrlo MALO KALORIJA!

Podeli vest

Buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svetlo na sirutku i ona je poslednjih godina postala rado tražen lagani napitak

Možda nije punog ukusa kao mleko, gusta kao jogurt niti ukusna kao sir, ali surutka ima brojne adute. Ova na prvi pogled ne naročito privlačna žućkasta i prozirna tečnost kiselkasto-vodenastog ukusa donedavno je bila najzanemareniji mlečni proizvod, ili bolje reći nusproizvod, jer nastaje odvajanjem od mleka koje se zgušnjava tokom postupka proizvodnje sira.

U davna vremena bila je cenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je poneki stočar znao ili imao volje da je upotreblja u ishrani mladih domaćih životinja.

Foto: unsplash.com

Ali, buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svetlo na sirutku i ona je poslednjih godina postala rado tražen lagani napitak s obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, samo 26 na stotinu grama.

Sirutka je oko 93 posto voda, siromašna je laktozom, a u njoj su sastojci poput kalijuma, natrijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka, bakra, kobalta, mangana, molibdena, vitamina B-grupe i, naravno, proteina. 

Za koje tegobe

Tradicionalno, sirutka je prirodni lek koji se preporučuje kod hroničnog umora, oslabljenog imuniteta, problema s probavom i jetrom, kod gljivičnih infekcija, visokog pritiska, kod detoksikacije organizma, ali i kao pomoć kod mršavljenja.

Zahvaljujući mlečnoj kiselini sirutka podstiče rad creva i pomaže da se smanji preterano širenje gljivica i bakterija u njima. Preporučuje se kod grčeva, nadutosti, zatvora, upala creva itd.

Kod probavnih smetnji savetuje se da pre svakog obroka popije kašika sirutke promešana u čaši vode.

Foto: Shutterstock

Smatra se da je sirutka naročito blagotvorna za jetru, jer podstiče njeno čišćenje, a i aminokiseline iz njenog sastava pomažu oporavak jetre kod različitih bolesti.

Bogata je cisteinom, uslovno sencijalnom aminokiselinom jer ljudski organizam može da je sintetizuje, koja je potrebna za proizvodnju glutationa, najvažnijeg antioksidansa u našem telu.

Uz to, snižava nivo šećera u krvi i vrednosti pritiska, organizmu brzo vraća vodu i elektrolite.

Kako uzimati

S obzirom na to da je diuretik, trebalo bi početi s manjim količinama pa ih postepeno povećavati do 4,5 decilitra, podeljena na tri jednake doze tokom dana. Najveća dnevna doza ne bi trebalo da pređe jedan litar.

Kao opšta dnevna doza proteina sirutke u prahu preporučuje se 18 grama visokokvalitetnih proteina, kaže američki lekar Dejvid Vilijams.

Foto: Shutterstock

Najjednostavniji način za uzimanje je pomešati proteinski prah s vodom, sokom ili nemasnim mlekom ili ga dodati u voćno-povrtni smuti. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija