• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The Lokal/Informer.rs

27.10.2021

15:55

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Recepti

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Podeli vest

Testenina je italijanski specijalitet koji je prisutan i u našoj kuhinji. Postoje određena pravila koja moramo da ispoštujemo kako bi njihov ukus bio potpun

Ulje u vodu – jedno veliko ne

Prva stvar koju ne biste trebalo da radite je dodavanje ulja u vodu u kojoj kuvate testeninu. Ulje se odvaja i pluta na površini, pa zamisao da se spreči lepljenje testenine neće biti ostvarena. Takođe, nakon što kuvanu testeninu ocedite, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje sosa na njoj, a to ne želite.

Čekajte da voda provri

Ako želite da se držite pravila ‘al dente’ kod kuvanja testenine onda je od velike važnosti čekanje da voda provri pre nego što je ubacite. Ključala voda će pretvoriti skrob u neku vrstu želatina i tako je učiniti lakšom za varenje.

So tek nakon što voda provri

Dodate li so hladnoj vodi, produžićete vreme potrebno vodi da dosegne tačku ključanja. Međutim, kad se ubaci u ključalu vodu, so će povećati temperaturu i voda će tada biti izuzetno vruća – idealno za kuvanje testenine.

Foto: Shutterstock

Domaća testenina

Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi mogle da se dobro obmotaju oko viljuške i oblože umakom. Lomljenjem uništavate njihovu namenu.

Šta zapravo znači ‘al dente’?

Ovaj pojam čuli ste sigurno bezbroj puta i znate da on označava savršeno kuvanu testeninu, ali kako znati da je došla do te tačke tokom kuvanja? U italijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva ‘punto verde’ što znači ‘zelena tačka’. To je tanka crtica ili tačkica koju možete videti kada komad testenine prepolovite na pola. Trebala bi da bude bleđa od ostatka. To znači da je testenina ‘al dente’.

Ne ispirajte je nakon kuvanja

Velika greška je kada na kraju kuvanja testeninu perete vodom. Tako uklanjate skrob s njene površine koji pomaže da se testenina dobro sjedini sa sosom.

Sos neka već bude sprema

Kuvanu testeninu dodajte odmah u već gotov sos, uključite šporet i propržite par minuta. Ako je sos pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuvala testenina – ona sadrži obilje skroba, obogaćuje okus sosa i pomaže mu da se bolje zalepi se za testeninu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drugo Al dente

pre 2 godine

"... Izraz Al dente se prvi put koristi početkom 20. veka. On ima italijansko poreklo i označava mekano, ali čvrsto, označavajući hranu, konkretnije testeninu. Takođe asocira i ako se bukvalno prevede na gotovo za zub ili gotovo za žvakanje, gotov za jelo. Značenje izraza Al dente najviše označava stepen do kojeg treba da bude skuvana testenina, to jest njena čvrstina...". Ukusi su različiti i zbog toga neko voli testeninu da nije potpuno skuvana, blago hrskavu, a drugi će izjaviti za tako pripremljenu testeninu da je potpuno sirova i ne vole da je jedu pripremljenu na takav način. U Italiji, samo da kažemo, testenina je uvek Al dente, bez značenja na vrstu ili kombinacije ukusa. Večina na našim prostorima voli da je sve potpuno skuvano..."

Trece

pre 2 godine

Jos jednom: Lepo pise na pakovanju testenine: Ispirati ili ne. Nije tacno da je greska, ispirati ih. Ako proizvodjac ne zna, vi ne znate, sigurno.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17