• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Ljubav&Zdravlje/N.L./novosti/informer.rs

22.11.2021

20:00

POTAŽI krepe u hladne dane! Za podizanje IMUNITETA, probavu, MRŠAVLJENJE... /5 RECEPATA/

Shutterstock

Recepti

POTAŽI krepe u hladne dane! Za podizanje IMUNITETA, probavu, MRŠAVLJENJE... /5 RECEPATA/

Podeli vest

Sezona je bundeve, kestena i vrganja, pa možete da ih iskoristite za krem čorbu, a potaži od šargarepe, celera, kukuruza, spanaća, brokolija ili karfiola daće vam energiju i poboljšati probavu

U hladnim danima posebno prijaju tople čorbe, a gusti potaži se naročito preporučuju jer zbog količine povrća u njima i uz dodatak prepečenog hleba uspešno zamenjuju kalorične obroke, kaže nutricionistkinja Branka Mirković. Sada je sezona bundeve, kestena i vrganja, pa možete da ih iskoristite za krem čorbu, a potaži od šargarepe, celera, kukuruza, spanaća, brokolija ili karfiola daće vam energiju i poboljšati probavu.

Za podizanje imuniteta

- Potaži ili krem čorbe preporučuju se kada je potrebno redukovati kilograme, skinuti masne naslage, posebno u predelu struka i iznad struka, odlični su kao preventiva kardiovaskularnim problemima ili kao pomoć ako oni već postoje, za čišćenje organizma, tj. detoksikaciju, koriste se za podizanje imuniteta, probleme sa digestivnim traktom i preventivno štite organizam ako postoji genetska sklonost za razne tumore - sugeriše Branka Mirković.

Foto: Shutterstock

Da bi se sačuvale sve nutritivne vrednosti, princip kuvanja je da se povrće isecka, nalije vodom da ogrezne i kuva na umerenoj temperaturi (najnižoj na vašem šporetu) najduže pola sata.

Na tihoj vatri

- Osnova za potaž može da bude šargarepa, koren celera ili njegova stabljika, crni, crveni luk ili praziluk i po želji čen belog luka, a korenasto povrće zapravo menja nama tako omiljeni suvi začin. Isecite povrće na kockice oko centimetar ili dva i tako ćete izbeći dugotrajno kuvanje kojim se gube nutrijenti u povrću. Kada dostigne maksimalnu temperaturu na najslabijoj temperaturi na šporetu (čorba ne sme da vri), dodajte ostalo povrće po želji i recepturi - savetuje nutricionista.

Povrće koje se dodaje na polovini kuvanja je uglavnom nežnije strukture i kuva se maksimalno 15 minuta, a može i kraće.

- Na primer, spanaću je potrebno dva do tri minuta, tikvicama oko pet do sedam, a brokoliju i karfiolu od šest do 10 minuta, što direktno zavisi od sečenja, odnosno veličine. Možete da ostavite par komada dodatog povrća da biste ukrasili potaž, a preostali deo ispasirajte štapnim mikserom - sugeriše naša sagovornica.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Brokoli i karfiol

Sastojci: manja glavica karfiola, brokoli, veza zeleni za supu (peršun, celer, 2-3 šargarepe), 1 dl kisele pavlake, so i biber po ukusu.
Priprema:
Karfiol i brokoli očistite i isecite na manje komade. Zajedno sa očišćenom i iseckanom zeleni stavite u 0,8 l vode da se kuva, posolite i pobiberite. Kuvajte oko 20 do 30 minuta dok povrće ne omekša. Procedite supu, a sve iz nje ispasirajte u blenderu da dobijete finu kašu, vratite u supu i promešajte. Ukoliko je potrebno sipajte još vode, sačekajte da provri i na kraju umešajte kiselu pavlaku. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je servirate da bi se zgusnula.

Foto: Shutterstock

Celer i krompir

Sastojci: veliki koren celera, 2 krompira, šargarepa, 2 čena belog luka, glavica crnog luka, lišće celera, 2 kašike svežeg iseckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, list lovora, so i biber.
Priprema:
Povrće operite i oljuštite, celeru odstranite meku i šuplju sredinu, pa sve isecite na krupne komade. Crni i beli luk sitno iseckajte, kratko ga propržite na zagrejanom ulju u šerpi, a zatim dodajte sitno iseckano lišće celera. Dinstajte na umerenoj temperaturi 3 do 4 minuta da pusti aromu, pa dodajte krompir, celer i šargarepu, nalijte 0,7 l vode, kuvajte dok ne provri, pa smanjite temperaturu na minimum. Posolite i pobiberite, ubacite list lovora i kuvajte oko 10 minuta. Procedite, odbacite lovorov list, sastojke iz supe umutite u blenderu. Ukoliko je potrebno, sipajte još vode. Na kraju stavite peršun i servirajte odmah.

Foto: Shutterstock

Kesten i pečurke

Sastojci: 150 g očišćenog kestena, 50 g sušenih vrganja, 150 g krompira, veza peršuna, 50 g mesnate slanine, 2 žumanca, so i biber.
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na kocke, stavite ga u šerpu zajedno sa kestenom, prelijte sa litrom vode, pa kad provri kuvajte još 15 minuta. Sušene vrganje stavite u malo vode, slaninu isecite na kockice i ispržite u tiganju da pusti masnoću, a zatim dodajte vrganje. Propržite nekoliko minuta, pa sipajte u čorbu. Umutite žumanca, umešajte ih u čorbu, kuvajte 5 minuta, procedite, povrće umutite u blenderu i vratite u šerpu. Kuvajte još 5 minuta, posolite i pobiberite, začinite peršunom. Servirajte dok je toplo sa prepečenim hlebom.

Foto: Shutterstock

Kukuruz i slanina

Sastojci: 400 g kukuruza šećerca, 100 g suve slanine, veća glavica crvenog luka, 3 čena belog luka, 3 kašike ulja, kašika svežeg iseckanog peršuna, so i biber po ukusu.
Priprema:
Kukuruz skuvajte, a u međuvremenu u šerpi zagrejte ulje i na njemu propržite sitno iseckani crveni i beli luk, pa dodajte sitno iseckanu slaninu i pržite 2-3 minuta. Sipajte kukuruz, promešajte, pržite 2 minuta i nalijte 0,7 dl vruće vode. Sačekajte da provri, zatim procedite povrće, ispasirajte u blenderu i vratite u šerpu. Posolite i pobiberite, na kraju dodajte peršun i sklonite s ringle. Po želji sipajte kiselu pavlaku u krem čorbu, servirajte dok je toplo.

Foto: Shutterstock

Bundeva i šargarepa

Sastojci: 500 g bundeve, 100 g šargarepe, krompir, 1 l supe od povrtne kocke, 100 g kisele pavlake, 2 kašike ulja, 2 glavice crnog luka, grančica ruzmarina, so i biber po ukusu.
Priprema:
Krompir očistite i isecite na kockice zajedno sa mesom bundeve, šargarepu isecite na kolutove, a crni luk sitno iseckajte. Zagrejte ulje, dodajte iseckan luk i propržite da bude staklast, stavite bundevu, krompir i šargarepu, nalijte sa malo supe, začinite ruzmarinom i ostalim začinima po ukusu, dinstajte nekoliko minuta. Zatim nalijte ostatak supe i kuvajte dok povrće potpuno ne bude meko. Čorbu sklonite s ringle, izvadite grančicu ruzmarina, a ostalo povrće ispasirajte u blenderu, vratite u šerpu i ostavite da provri. Na kraju umešajte pavlaku, kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set