• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2022

15:32

Najveća i NAJČEŠĆA GREŠKA koja se pravi kod KUVANJA PILEĆE SUPE! Saveti profesionalnih kuvara!

Recepti

Najveća i NAJČEŠĆA GREŠKA koja se pravi kod KUVANJA PILEĆE SUPE! Saveti profesionalnih kuvara!

Podeli vest

Pileća supa poznata je u svetu po svojim lekovitim, okrepljujućim sposobnostima kod gripa i prehlade koje je potvrdila čak i medicina...

Prema Univerzitetu Djuk, to nisu samo vitamini i minerali u povrću koje koristimo za supu, niti vruća tečnost koja je umirujuća za grlo – osim što piletina daje esencijalne belančevine za jačanje tela, sadrži i aminokiselinu koja može da pomogne u zaceljivanju pluća

Ako želite da iskoristite njenu moć, skuvajte supu u sopsvenoj režiji, ali se potrudite da izbegnete zamku broj jedan: žilavu, suvu, prekuvanu piletinu. Ako želite da piletina bude nežna i sočna, postoji jedna stvar koju ne bi trebalo da činite, a to je da kuvate celo pile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tonybel (@tony_and_maribel)

Kao što zna svako ko je ikad pekao piletinu, batcima je potrebno mnogo više vremena da se ispeku nego nežnim grudima, odnosno prsima. Kad kuvate celo pile za supu, često se događa isto - nastavljate da kuvate dok bataci ne budu gotovi, ali su se do tada prsa presušila. Sve što treba da radite, stoga, jeste da izvadite meso pre nego što supa bude gotova, piše bonappetit.com.

Profesionalni kuvari savetuju da izvadite piletinu iz šerpe nakon što grudi dosegnu 155 stepeni na termometru za meso (spravica nije skupa, a ako je nemate moraćete sve odokativno, u poređenju sa rernom). Isecite pile, ostavite prsa po strani i ostatak mesa (noge, krila, leđa) vrate u lonac. Nakon što se bataci skuvaju, izvadite sve delove pileta, a zatim usitnite deo mesa (od prsa i nogu) i vrate svo meso u lonac na nekoliko minuta sve dok se ne dodaju rezanci, pirinač ili drugi dodaci, kao i svi začini prema sopstvenom ukusu.

Foto: Shutterstock

Ko može da odoli knedlama
Domaća pileća supa sa knedlama - recept

Sastojci: 300-350 g sitnog pilećeg mesa (leđa, krilca), 3-4 srednje šargarepe, 3-4 srednje velika krompira, krupniji crni luk, koren peršuna, pola korena celera, četvrtina slatkog kupusa, suvi bilji začin, so, biber. Za knedle: jaje, 5 kašika griza, malo soli.

Priprema: U lonac staviti piletinu, šargarepu, krompir i očišćenu belu zelen. Naliti hladnom vodom, poklopiti i na blagom ključu kuvati oko 15 minuta. Na plotni ili u rerni ispeći crni luk zajedno sa ljuskom. Posle 15 minuta kuvanja posoliti, dodati kupus (kupus će pokupiti suvišnu masnoću i supi dati fin, sladunjav ukus) i ispečen luk sa ljuskom. Na veoma blagoj vatri kuvati još 10 minuta. Za knedle u veću šolju kašičicom izmutiti jaje, dodati so i griz i ostaviti da malo nabubri. Supu procediti kroz cediljku, oceđeno povrće i kuvano meso izručiti na tacnu, a lonac sa supom vratiti na ringlu i sačekati da provri. Knedle vaditi kašičicom i sipati ih u blago vrijuću supu. Dodajte sitno iseckan peršunov i celerov list, lonac poklopite, ringlu isključite i na isključenoj ringli kuvajte još 2 minuta.

Prijatno! 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HORMONI u BALANSU! Probajte TIBETANSKU vežbu za ŠTITNU ŽLEZDU!
Ljubav

HORMONI u BALANSU! Probajte TIBETANSKU vežbu za ŠTITNU ŽLEZDU!

Da li ste umorni, posebno u popodnevnim časovima? Da li ste zaboravni ili dobijate na težini bez posebno povećanog apetita? Možda gubite na težini, a da pri tom dobro jedete? Da li se prekomerno znojite, nervozni ste ili depresivni? Ako ste više od dva puta odgovorili pozitivno, vreme je da se pozabavite problemom koji se zove - bolest štitaste žlezde

09.01.2022

14:38

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija