JELA IZ JEDNE POSUDE! Brza, jednostavna i sve popularnija! (6 RECEPTA)
Podeli vest
Maksimalni ukus i minimalno čišćenje - tako bi ukratko mogla da se opišu sve popularnija "one pot" jela, odnosno jela iz jedne posude. Reč je o brzim i ukusnim idejama za obroke za koje vam treba samo jedan tiganj ili šerpa u zavisnosti od toga pravite li jela na kašiku ili ne...
Princip je da se sve kvalitetne namirnice i bogati začini taktički dodaju u jednu posudu, a kako jelo obično sadrži proteine, povrće i žitarice u jednom, rezultat je savršena porcija zdravlja za vas i vašu porodicu.
Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu...
21.02.2022
15:50
Za većinu ljudi koji su živeli u prošlosti, obroci su obično bili sastavljani od variva, kaša i čorbi. Oni su se pripremali u jednoj posudi, a često su se posluživali u drugoj, iz koje su opet svi zajedno jeli. Ne znajući, time su stvorili "one pot" jela, mada možda ne onakva na koja smo danas navikli.
Većina kultura takođe ima svoju verziju "one pot" jela. Italijani tako pripremaju kremasti rižoto, Španci mirisnu paelju, Francuzi poslužuju savršen kasole, dok bi naš odgovor bio bećar paprikaš s jajima. Iako neki smatraju da su ova jela isključivo u domenu neženja, kampera i studenata, ona su brza, jednostavna i sve popularnija.
Čili kon karne
Sastojci: 500 g junećeg mlevenog mesa, crvena čili paprika, mala kašika čilija u prahu, crveni luk, čen belog luka, mala kašika kumina u prahu, konzerva pasulja, konzerva kukuruza, 2 konzerve pelat paradajza, 100-200 ml goveđeg bujona, so, origano i biber.
Priprema: Propržite crveni i beli luk, dodajte meso i propržite ga kratko na jakoj vatri. Naseckajte čili papriku (izvadite semenke za blaži ukus) i dodajte u šerpu zajedno sa čilijem u prahu, kuminom i origanom. Potom dodajte bujon, pa zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuvajte dalje na srednje jakoj vatri oko 30 minuta. Deset minuta pre kraja kuvanja dodajte pasulj i kukuruz, posolite i pobiberite.
Pijani rižoto sa pečurkama
Sastojci: 400 g pečuraka po izboru (najbolje mešanih), kašika suvih vrganja, kašika suvih lisičarki, 400 g pirinča okruglog zrna, 150 ml belog vina, 1, l-1,2 l pilećeg bujona (ili od povrća ili vode), 40 g parmezana, 2 glavice crnog luka, par čenova belog luka, malo maslinovog ulja, kockica putera, so, biber, suva majčina dušica, svež peršunov list.
Priprema: Sveže pečurke isecite na krupnije, suve prelijte sa 100-200 ml vrele vode i ostavite oko pola sata da omekšaju. Prodinstajte crveni luk, dodajte pečurke, so, biber, majčinu dušicu i na jačoj vatri, često mešajući, dinstajte petnaestak minuta. Kada je ispari tečnost, dodajte sam pirinač i stalno mešajte par minuta, smanjite vatru i dodajte suve pečurke i belo vino, pa dinstajte dok vino ne ispari. Dodajte potom malo-pomalo bujona i uz stalno mešanje kuvajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta. Pred kraj dodajte sitno seckani beli luk, kockicu putera i parmezan, a kada sklonite s vatre, i svež peršun.
Tuna pasta s limunom
Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, crveni luk, sitno iseckan, 500 g čeri paradajza, prepolovljenih, 400 g testenine, 1 l povrtnog bujona, konzerva tunjevine u maslinovom ulju, oceđena, 3 kašike maskarponea, 30 g parmezana, narendanog, 2 pune kašike kapara, kora od pola limuna, mala veza peršuna, sitno iseckanog.
Priprema: Propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte 350 g paradajza, testeninu i bujon i ostavite da provri, pa smanjite vatru na tiho i kuvajte 15 minuta bez poklopca, povremeno mešajući. Dodajte preostali paradajz i kuvajte na srednjoj vatri pet minuta ili dok se tečnost ne smanji. Dodajte tunjevinu, maskarpone, parmezan, kapare, koru limuna i peršun, kao i mleveni crni biber. Poklopite i ostavite da odstoji pet minuta pre serviranja.
Zapečeni krompir sa kobasicama
Sastojci: 4 dimljene kobasice iseckane na kockice, 250 g šunke iseckane na kocke, 500 g oljuštenog krompira iseckanog na kocke, 250 g rendanog kačkavalja, 4 jajeta, glavica crnog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike seckanog peršuna, so i biber.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. U većem tiganju koji može da se ubaci u rernu ili nekoj drugoj vatrostalnoj šerpici propržite kobasice, šunku i seckani crni luk. Dodajte krompir i pržite još 3-5 minuta. Posolite i pobiberite po želji i dodajte peršun. Promešajte, pospite kačkavaljem, pa preko prelijte umućenim jajima. Zapecite u rerni 15-20 minuta i poslužite odmah.
Riblji kari
Sastojci: kašika ulja, crni luk seckani, čen belog luka - zgnječen, kašičica kurkume, kašičica garam masale (zamenite je karijem ako nemate), kašičica suvog čilija u ljuspicama, 400 ml konzerve kokosovog mleka, 400 g mešavine ribe po izboru, 200 g smrznutog graška, limun, isečen na kriške, jogurt i pirinač za posluživanje.
Priprema: U šerpici ili većem tiganju propržite luk sa prstohvatom soli, dodajte beli luk i začine.
Promešajte i kuvajte još minut, dodajući malo vode da se ne zalepe. Sipajte kokosovo mleko i dobro promešajte, a zatim dinstajte 10 minuta. Stavite ribu i smrznuti grašak u tiganj i oko tri minuta. Začinite i dodajte sok od limuna po ukusu. Poslužite sa jogurtom i pirinčem.
Bosanski lonac
Sastojci: glavica kupusa (1 kg), 2 šargarepe, veća ili dve manje crvene paprike, veća ili dve manje zelene paprike može i babura, 200 g boranije (opciono), 2 glavice crvenog luka, 4 čena belog luka, 3-4 krompira srednje veličine, 4 dl paradajz soka, 600-700 g teletine (od vrata ili ribić, but), so, biber, začin, mlevena slatka paprika, peršun.
Priprema: Papriku, crveni i beli luk i šargarepu iseckati na kockice i pomešati sa boranijom. Kupus iseći na krupnije komade. Meso iseći na krupnije kocke. Krompir iseći na kocke. U lonac sipati malo ulja, složiti pola kupusa, pola povrća, meso, krompir, pola povrća, pola kupusa. Paradajz sok pomešati sa malo vode, dodati mu začin, biber, malo mlevene paprike i naliti preko kupusa da ogrezne, poklopiti i kuvati da omekša. Pred kraj kuvanja posuti seckanim peršunom. Poslužiti uz proju.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Da je kojim slučajem kuvar Milovan Stojanović davne 1956. u čuvenom beogradskom restoranu Golf imao u kuhinji piletinu i puter koji su mu bili potrebni da napravi kijevski kotlet, koji je poručila čuvena spikerka Radio Beograda, domišljati kuvar sigurno ne bi došao na ideju da posluži nešto sasvim novo, pohovanu šniclu punjenu kajmakom - Karađorđevu šniclu...
Britanski vojni i obaveštajni zvaničnici aktivno rade na eskalaciji i produženju sukoba u Ukrajini, pokazuju dokumenta u koja je uvid imao portal "Grejzon". Glavna uloga u ovom planu pripada tajnoj grupi nazvanoj "Projekat alhemija", formiranoj odmah nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, pod patronatom britanskog Ministarstva odbrane.
Rusija intenzivira napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, a stručnjaci upozoravaju da bi sledeće mete mogli biti ključni hidrotehnički objekti, poput brana na Dnjepru. Nakon što su SAD odobrile Ukrajini upotrebu dalekometnih raketa ATACMS, Moskva je jasno signalizirala spremnost na odmazdu, uključujući napade na strateške ciljeve.
Govoreći o ratu na istoku i uzavreloj situaciji na relaciji Ukrajina-Rusija, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je da poznavajući sve aktere, misli da se niko neće libiti da upotrebi svo oruđe koje ima, a da smo mi potpuno nespremni za atomski rat.
Dovoljno je baciti pogled na naslove i tekstove antisrpskih medija, da bi se uvedelo kolika je njihova mržnja prema svojoj zemlji i predsedniku naše države Aleksandru Vučiću.
Nastavljaju se neslaganja i razdori u redovima opozicije. Međusobno nepoverenje i gaženje dovelo je do pucanja i ogromnih promena, koje stavljaju pod znakom pitanja opstanak određenih opozicionih grupacija.
Gost specijalnog programa Informer televizije bio je Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju koji je govorio o nasilju koje sprovodi opozicija.
Gosti Info jutra na Informer televiziji bili su narodni poslanik Dejan Bulatović i Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa koji su govorili o ponoru stranke Dragana Đilasa i tome zašto su dve poslanice napustile njegovu Stranku slobodne i pravde.
Večeras posle obraćanja predsednika Aleksandra Vučića u 18 sati, na Informer televiziji, u emisiji "Otvoreni studio" zajedno sa svojim gostima, domaćin Igor Ćurčić, razgovaraće o gorućim svetskim i domaćim temama zbog kojih se i predsednik obraća.
Jovana Roškar (7) iz Aleksinca pošla je ove jeseni u školu sa svojim vršnjacima u prvi razred iako je u startu bila u velikom zaostatku, jer je rođena sa svega 550 grama, i to 17 nedelja pre termina. Njena majka Jelena oglasila se za Informer povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece.
Na društvenoj mreži X nastala je žučna rasprava kada je jedna korisnica ove mreže odlučila da svog psa pokloni drugom vlasniku. Da li je njena odluka ispravna ili nije?
Narodna banka Srbije upozorava građane i druge korisnike finansijskih usluga na porast pokušaja prevare putem elektronske pošte korišćenjem tehnike email spoofing, saopštila je danas ta institucija.
Jedan učenik već godinu i po dana maltretira i torturiše vršnjake Osnovne škole "Majšanski put" u Subotici, a problem je kulminirao prošle nedelje kada su roditelji organizovali protest ispred škole.
Nakon 17 dana borbe za život, Anja Radonjić (24) podlegla je povredama koje je zadobila 1. novembra u padu nerekonstruisanog dela nadstrešnice u Novom Sadu, a njeni prijatelji se opraštaju od nje na najemotivnije načine i odlaze u njen porodični dom kako bi bili uz njene roditelje u ovim teškim danima
Vladan A. (88) zadobio je teške telesne povrede opasne po život kada je na njega na Novom Beogradu nasrnuo Slobodan B. (32) koji je u tom trenutku bio pod dejstvom alkohola.
Telo dečaka (3) nađeno je jutros ispred kuće u naselju Blaževo u Novom Pazaru. Još uvek nisu poznati uzroci smrti dečaka A.N. koji je pronađen mrtav ispred svog doma.
Danas oko 14 časova, u selu Tutiće, Bare, opština Sjenica, dogodio se incident prilikom kontrole poljoprivrednog dobra. Prema prvim informacijama, V. K., penzioner iz ovog sela, ispalio je više hitaca iz vatrenog oružja u pravcu veterinarskih inspektora F. Lukača i S. S.
Srpski košarkaš Aleksa Avramović postao je miljenik čitave nacije, ali i navijača u Rusiji, kako zbog igranja na terenu, tako i zbog ponašanja van njega.
Četvrtak uveče Beograd će ponovo biti centar evropske košarke, jer Crvena zvezda i Partizan od 20.00 časova ukrštaju koplja u prvom ovosezonskom večitom derbiju, u okviru 11. kola Evrolige, a on će biti poseban.
Majk Džejms gostujući u potkastu "Triple Threat Show" je otvoreno govorio o trenerima u Evroligi i bez mnogo dileme istakao da bi voleo da sarađuje sa legendarnim Željkom Obradovićem.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se odobrava ažurirana nuklearna doktrina, po kojoj bi Rusija mogla da iskoristi nuklearno oružje ukoliko bude napadnuta čak i konvencionalnim projektilima.
Broj ukrajinskih regruta koji su prošli obuku u okviru programa pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva dostigao je 50.000, saopštio je britanski ministar odbrane Džon Hili.
Britanski Independent piše da je ujkrajinska vosjka pred slomom i da je bolno je gledati vojnike OSU kako sede u rovovima kod Kurahova, a i sami su svesni da ih sutra više neće biti!
Rusija je počela masovnu proizvodnju mobilnih skloništa koja mogu da zaštite od različitih pretnji, a to navodno uključuju i radijaciju od nuklearne eksplozije, piše Rojters.
Odgovor Moskve na odobrenje prve ukrajinske raketne ATACMS napade na rusku teritoriju biće snažan i naneće štetu u vrednosti od nekoliko milijardi dolara.
U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u petak, 22. novembra (18:00), na Dan Narodnog pozorišta, biće svečano otvorena izložba "Pogled iz lože - iz riznice Narodnog pozorišta", čiji autori su Jelica Stevanović, Mirjana Odavić i Jovan Tarbuk.
Svetski dan muškaraca, koji se u više od 60 zemalja obeležava 19. novembra, postao je značajan datum, ne samo kao podsećanje na ulogu koju muškarci igraju u društvu već i kao prilika da im se oda priznanje i posveti pažnja, stoga i savršen povod za iskazivanje ljubavi i poštovanja voljenoj osobi, partneru, ocu, prijatelju ili kolegi.
Glumica Mirjana Karanović oglasila se nakon vesti da je glumica Teodora Viktorović preminula u zatvorskoj bolnici, dok je služila kaznu na koju je osuđena nakon ubistva koje je počinila 2015. godine.
Brat pevačice Teodore Džehverović, Savo Džehverović, i njegova supruga, influenserka Adriana Kadar, iznenadno su se preselili u Dubai zbog poslovne ponude koju, kako kažu, nisu mogli da odbiju, a njegova majka Goca sada je otvoreno govorila o tome.
Radio S će večeras proslaviti 30 godina svog postojanja, a jedna od gošći je bila je i Nikolina Kovač koja je ovaj put došla bez pratnje svog supruga, Saše Kapora.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.