• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

17.04.2022

12:36 >> 12:37

Ovo povrće je PRIJATELJ SRCA! Štiti od INFARKTA i ŠLOGA, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA! (Recepti)

Shutterstock

Recepti

Ovo povrće je PRIJATELJ SRCA! Štiti od INFARKTA i ŠLOGA, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA! (Recepti)

Podeli vest

Osim prelepog, blagog ukusa tikvica može da se pohvali i dragocenim sastojcima koji smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na "hiljadu i jedan način". Osim prelepog, blagog ukusa ovo povrće može da se pohvali i dragocenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme, jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Od pritiska, do prostate

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste mali, svetlozeleni plodovi slični krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Ova voćka/povrćka ima malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata. Izvanredan je izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

Foto: Shutterstock

Tikvice čine kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim

Kolutove na lice

Zbog obilja mangana, koji je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u formiranju kolagena, tikvice čine kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim. Ako imate suvu ili zrelu kožu, stavite na lice i dekolte po par kriški i ostavite ih da stoje dvadesetak minuta.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit, te su idealne za sve one koji su na dijeti.

Antioksidansi i folati čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol, dok visok udeo magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak. Tikvice, samim tim, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ovo povrće ublažava tegobe u urinarnom traktu, dobro je za bubrege i bešiku, a za muškarce je važno što tikvice sadrže supstance koje štite prostatu.

Foto: Shutterstock

Većina nutrijenata se nalazi u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih tikvica

Lako u kuhinji

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Zapečeni buritosi

Zapečeni buritosi

Sastojci: 3 tikvice presečene po dužini, 2 kašike maslinovog ulja, pola glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 450 g mlevenog goveđeg mesa, paprika (crvena ili zelena), 100 g seckanog čeri paradajza, 100 g kukuruza šećerca, 100 g mocarele (može i kačkavalj), sveže mleveni crni biber, čili u prahu, rendani čedar, korijander ili peršun, kim.
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni, tikvice presecite napola, izvadite unutrašnjost i iseckajte, pa ostavite sa strane. Polovine tikvica prelijte uljem, posolite, pobiberite i pecite dok ne počnu da omekšavaju, do 10 minuta. Propržite crni luk i unutrašnjost tikvica, dodajte beli luk, mleveno meso, potom čili u prahu, kim i papriku, a zatim dodajte još malo soli i bibera, čeri paradajz i kukuruz i dobro sjedinite. Ovu smesu stavljajte u polovine tikvica, pa pospite rendanim sirevima. Pecite 15 minuta i pospite korijanderom.

Foto: Shutterstock

Hleb sa limunom i tikvicama

Hleb sa limunom i tikvicama

Sastojci: 200 g integralnog brašna (ražanog, pšeničnog, speltinog), kašičica sode bikarbone, 150 g smeđeg šećera, jaje, žumance, 125 g jogurta, sok od pola limuna, kašičica ekstrakta vanile. 2 kašičice rendane kore limuna, tikvica, kašičica vode. Za glazuru: 65 g šećera u prahu, kašika jogurta, kašičica vode, kašika rendane kore limuna. Po želji komadići čokolade.
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni, u velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so, a u drugoj šećer, jaje i žumance. Zatim dodajte jogurt, limunov sok, vanilu i kašičicu limunove kore, nastavite sa mešanjem, a zatim dodajte brašno, lagano, u tri dodavanja, i na kraju tikvicu. Po želji, testu možete da dodate komadiće čokolade, ali nije neophodno. Prebacite u tepsiju i pecite oko 50 minuta. Za glazuru u maloj posudi umutite šećer, jogurt, vodu i koru limuna i mešajte dok sve ne postane glatko. Prelijte preko ohlađenog hleba.

Foto: Shutterstock

Ramen supa

Ramen supa

Sastojci: 4 jajeta, kašika ekstra maslinovog ulja, 200 g pečurki isečenih na kriške, 4 čena belog luka (izgnječeno u presi), kašičica svežeg đumbira (izgnječeno u presi), 1 l tečnosti iz čorbe po želji ili od prokuvanog povrća, kašika soja sosa, 4 srednje tikvice ili isečene na rezance ili trake, kašika susamovog ulja (nije neophodno), 50 g seckanog crvenog kupusa (opciono), 50 g rendane šargarepe, 2 struka mladog luka, 2 kašike prepečenog susama, suvi čili.
Priprema:
Skuvajte jaja, pa ih potopite u hladnu vodu, oljuštite, pa prepolovite po dužini. U međuvremenu, u velikom tiganju propržite pečurke dok ne omekšaju, dodajte beli luk i đumbir, posle minut dodajte tečnost iz čorbe i soja sos, pa pustite da provri, onda smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Dodajte nudle i rezance od tikvica, šargarepu i kupus, kuvajte dok sve ne omekša, otprilike još najviše 3 minuta, uz susamovo ulje. U tanjire najpre sipajte skuvanu smesu, a onda dodajte jaja, mladi luk, seme susama i čili po želji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija